'Zeytinciliği Geliştirme Projesi' Seydikemer'de başladı
Seydikemer ve Fethiye'de zeytinciliğin geliştirilmesi, zeytinyağı üretiminin arttırılması amacıyla Seydikemer Belediyesi, Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) ile İzmir Zeytincilik Araştırma Enstitüsü tarafından 'Zeytinciliği Geliştirme Projesi' başlatıldı.
Seydikemer’in Demirler Mahallesi’nde gerçekleştirilen projenin ilk eğitimine, yaklaşık 100 zeytin yetiştiricisi katıldı. 4 yıl sürecek proje kapsamında budama, zirai mücadele, bitki besleme, doğru hasat ve kaliteli zeytinyağı elde etme noktasında uygulamalı çalışmalar yapılarak, Seydikemer ve Fethiye’deki üreticilerimize maksimum gelir elde edecekleri yol haritası çıkartılacak.
Demirler Mahallesi’nde belirlenen 35 dönümlük ‘Zeytin Üretiminde Değişken Ekonomik ve İklimsel Koşullara Uyumlu Üretim Modellerinin Oluşturulması Üzerine Araştırmalar Uygulama Arazisi’nde gerçekleştirilen eğitime, Seydikemer Belediye Başkanı B. Önder Akdenizli, FTSO Yönetim Kurulu Üyesi aynı zamanda Seydikemer Ziraat Odası Başkanı Muhsin Gümüş ve yaklaşık 100 zeytin yetiştiricisi katıldı. Projenin ilk eğitimde Zeytincilik Araştırma Enstitüsü Ziraat Yüksek mühendisleri Önder Eralp ve Dr. Özgür Dursun tarafından katılımcılara zeytin ağaçlarının budanmasına yönelik bilgiler verildi. Teorik bilgilendirmenin ardından zeytin yetiştiricileri ile birlikte sahaya giren Ziraat Yüksek mühendisleri Eralp ve Dursun uygulamalı olarak budama öncelikleri ve yöntemlerini zeytin yetiştiricileri ile paylaştı. Eğitime katılan kadın yetiştiriciler de mühendisler eşliğinde verimsiz dalları keserek zeytin budamanın inceliklerini öğrendi.
Başkan Akdenizli, “Seydikemer’de zeytinciliği bir ileri seviyeye taşıma konusundan bilimsel yollar arıyoruz.”
Seydikemer Belediye Başkanı B. Önder Akdenizli de ağaç budayarak eğitime destek verdi. Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası ve İzmir Zeytincilik Araştırma Enstitüsü ile birlikte başlattıkları projeye Seydikemer Ziraat Odası’nın da yoğun destek verdiğini belirten Başkan Akdenizli, Seydikemer’de son yıllarda büyük değer kazanan zeytinciliği bir ileri seviyeye taşıma konusunda bilimsel yollar aradıklarını söyledi. 4 yıl sürecek proje kapsamında Seydikemer’deki zeytin ağaçlarından daha fazla verim almak ve sürdürülebilir zeytincilik yapmak için çalışacaklarını belirten Başkan Akdenizli, “Seydikemer havzası yükseklik anlamında 0 ile 1300 rakım arasında değişiklik gösteriyor. Aynı zamanda meslektaşım olan mühendislerimizden ilk olarak farklı yüksekliklere hangi zeytin çeşidinin dikilmesi konusunda araştırma talebim oldu. Şuanda mühendislerimiz bir yandan eğitim gerçekleştirirken bir yanda da analiz için yaprak ve toprak numuneleri alıyor. Proje sonunda dikim çeşidinden budamaya, sulamadan gübrelemeye ve ilaçlamaya zeytin yetiştiricilerimizin tüm sorularına cevap bulacağımıza inanıyorum. Yoğun katılımdan dolayı ayrıca çok mutlu olduk. Projemizin paydaşlarına, mühendislerimize ve katılımlarıyla bizi mutlu eden yetiştiricilerimize çok teşekkür ediyorum.” dedi.
Başkan Gümüş “Zeytinden elde ettiğimiz gelirler artacak, giderlerimiz ise azalacak.”
FTSO Yönetim Kurulu Üyesi aynı zamanda Seydikemer Ziraat Odası Başkanı Muhsin Gümüş ise “Bizler FTSO Tarım Komisyonu olarak son yıllarda büyük değer kazanan zeytin üretimini geliştirmek adına bu projenin ilk adımlarını attık. Belediyemizin de iştiraki ile İzmir Zeytincilik Araştırma Enstitüsü tarafından çiftçilerimize verilecek bilgilerin bölgemizde zeytin yetiştiriciliğine büyük ivme kazandıracağı kanaatine vardık. Seydikemer ve Fethiye’de zeytin verimliliğinin arttırılması amacıyla çıktığımız bu yolda bugün 2 şubelik sınıf kaydı yaptık. Bundan sonraki eğitimlere 3, 4, 5 şube ile devam edeceğimizi ön görüyoruz. Doğru bilgilere ulaştıkça zeytinden elde ettiğimiz gelirler artacak, giderlerimiz ise azalacak.” diye konuştu.
Seydikemer Ziraat Odası olarak da projenin bizzat içinde yer aldıklarını vurgulayan Başkan Gümüş, TAGEM ile yürüttükleri çalışmalara enstitüden alınan verilerini de ekleyerek Seydikemer’de tarımın gelişmesi noktası ellerinden gelen tüm gayreti göstereceklerini kaydetti. Başkan Gümüş, tüm taleplerine olumlu cevap vererek Seydikemer’de tarımın gelişmesine büyük katkı sunan Seydikemer Belediyesi’ne de teşekkür etti.
Önder Eralp, “Zeytinciliği maksimum gelir seviyesine ulaştıracağız.”
Uygulama arazisinde yetiştiricilere bilgiler veren İzmir Zeytincilik Araştırma Enstitüsü Yüksek Mühendisi Önder Eralp ise “Zeytincilik doğru yapıldığı bölgelerde büyük gelişme kaydetti ayrıca ekonomik olarak büyük gelirler elde edilmesine kapı açtı. Bizde bugün burada zeytinciliğin doğru yapılması noktasında yetiştiricilerimizi bilgilendiriyoruz. Türkiye genelinde tüm tarım alanlarından sorumlu olan Tarım Bakanlığı’na bağlı enstitümüzle Seydikemer ve Fethiye için neler yapabileceğimizi araştırıyoruz. Bu noktada kurumsal işbirliği çok önemliydi. Fethiye Ticaret ve Sanayi Odamız ile Seydikemer Belediyemiz bu noktada taşın altına elini koydu. Seydikemer Ziraat Odamızın da desteği ile önemli bir projenin ilk çalışmasını yapıyoruz. Saha da en büyük sorunumuz üreticilerimizin ilgisizliğiydi. Ancak Seydikemer’de tam tersi yoğun bir ilgi ile karşılaştık. Bu yoğun ilgiyle birlikte burada 4 yıl boyunca toprak yaprak analizinden başlayarak, budama, zirai mücadele, bitki besleme, doğru hasat ve kaliteli zeytinyağı elde etme noktasında uygulamalı çalışmalar yürüteceğiz. Doğru çeşidin bulunması noktasında da ayrıca faaliyetler yürüteceğiz. 4 yılın sonunda doğru bilinen yanlışları ortadan kaldırarak Seydikemer ve Fethiye’de zeytinciliği maksimum gelir seviyesine ulaştıracağız.” dedi.
Uygulamalı eğitim toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.