Zeytinciler, birlik istiyor

Seydikemer'deki zeytin üreticileri birlik istiyor. Ürünlerinin değerinde alınıp satılmasını isteyen Seydikemerli zeytin üreticileri, Marmara Birlik gibi bu bölgede de bir birlik istiyor. Üreticiler, istedikleri birliğin adını şimdiden koydular bile: Batı Akdeniz Birliği.

  • 3031
Zeytinciler, birlik istiyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Son yıllarda dünyada sağlıklı ve dengeli beslenme alışkanlıkları yanında uzun yaşama olan ilginin artması, insanların zeytin ve zeytinyağı tüketimini arttırdı. Üretici ülkeler için ekonomik ve sosyal açıdan önemli ürünlerden biri olan zeytin ve zeytinyağı aynı zamanda Akdeniz’i simgeleyen bir kültürün de parçası durumunda. Ülkemizin ise zeytin ve zeytinyağı ihtiyacının önemli bir kısmını Ege ve Marmara kadar Antalya ve Muğla da karşılıyor. 
Türkiye’de Sofralık zeytin ve zeytinyağı konusunda faaliyet gösteren tarım satış kooperatifleri birlikleri sadece iki tane bulunuyor: Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği ileMarmarabirlik. Peki bu birlikler, ne yapıyor, üreticiye ne gibi faydalar sağlıyor?
Doğrudan alım yaparak sektörün içinde üretim, işleme ve pazarlama faaliyetlerini gerçekleştiren Birlikler: kimyevi gübre, zirai ilaç gibi ana üretim girdilerinde ortaklarına ayni kredi verdikleri gibi, mali yapılarının uygun olduğu dönemlerde nakdi kredi de verebilmekteler. Ayrıca, üreticilerine yönelik eğitim ve yayım çalışmaları da gerçekleştirmekteler.
Zeytin üreticileri, ‘Batı Akdeniz Birliği’adı altında birleşmek istiyor
Seydikemer’e bağlı Döğer, Seydiler ve Kadıköy Mahalleleri’ndeki zeytin üreticileri, ürünlerinin para etmediğinden yakınarak bölgede birlik kurulmasını istiyorlar. Döğer Mahallesi’nde 20 dönümlük arazisinde 700 adet zeytin ağacı bulunan üretici Recep Avcıoğlu, “Marmara Birlik gibi bizde de bir birlik olsa çok rahat edeceğiz” diyerek belirli bir fiyat istediklerini dile getirdi. Avcıoğlu, “ bizim zeytinler buradan Marmara’ya gidiyor. Oradan işlenip Marmara zeytini olarak ihracata gidiyor. Yani halkımız bir kilo zeytini 25 TL’ye yiyor halkımız. Tabi üretirken 6 lirayı çok görüyorlar bize. Tabi amele parası 80 lira. Marmarabirlik taban fiyatını 11 lira olarak açıkladığını söyledi. Biz de onun yarısını anca bulabiliyoruz. Burda da bizim bir birliğimiz olsa, herkes taşın altına elini soksa Batı Akdeniz Birliği kursak. Zeytin üretimi burada epey çoğaldı. Ziraat Odası Başkanıma rica ettim ama tek onunla olmuyor, Fethiyeli üreticilerin de destek olması gerekiyor. Halktan destek olması gerekiyor. Kaliteli mal üretiyoruz ama satışta sıkıntı çekiyoruz” diyerek halktan ve Fethiyeli üreticilerden de destek beklediklerini dile getirdi. 
Seydikemer’in Seydiler Mahallesi’nde çiftçilik yapan zeytin üreticisi Cemil Tankut da birlik istediklerini ifade ederek “birlik olursa hem malımız para eder, hem de satacağımız yeri biliriz. Buraya üç beş tefeci geliyor, bizi çarpıp gidiyorlar. Kaç kere çarpıldık biz burada. Onun için biz Batı Akdeniz Birliği kurulsun buraya, malımızı satacağımız, vereceğimiz yeri bilelim. Bizim istediğimiz bu” şeklinde konuştu. 
Bu konuyu yetkililere iletme konusu hakkında açıklamada bulunan Seydikemer Muhtarlar Derneği Başkanı ve Seydiler Mahallesi Muhtarı Mehmet Güven, görevi gereği 65 mahalleyi dolaştıklarını ifade ederek tüccarların üreticiye gelip paralarının bittiğini söyleyip 10-15 bin lirayla kaçtıklarını dile getirdi. Güven, Kemer’in 2014 yılında ilçe olduğunu belirterek “ Yeni ilçe olduk. Ziraat Odamızı kurduk. Oda Başkanı Muhsin Gümüş, Seydikemer için bir şans. Tarım Kredi Kooperatifleri Bölge Müdürlüğü yapmış ve konuya hakim” diye konuşup Ayın 29’unda Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar’ınSeydikemer’e geleceği haberini de iletti. Seydikemer Muhtarlar Derneği Başkanı ve Seydiler Mahallesi Muhtarı Mehmet Güven, açıklamasına şöyle devam etti “Biz bunları dile getiriyoruz. Artık yavaş yavaş harekete geçip adını bile koyduk, Batı Akdeniz Birliği. Tabi başkanın bundan daha haberi yok. Eğer böyle bir şeyi kabul ederlerse biz dernek olarak, sivil toplum olarak, belediye olarak, kaymakam olarak Seydikemer’de tek yumruğuz. Sencilik, bencilik olayı yok. Elbirliği oldu müddetçe başaramayacağımız hiçbir şey yok. Biz bunu genel başkanımız geldiğinde de dile getireceğiz. Osman Gürün başkanımın da bir sözü var ‘ kırda yetiştirip kıyıda satalım’ diye. İnşallah kırda yetiştirip kıyıda kendi malımızı kendimiz satacağız. Mesela fiyatı düştü zeytinin 5-6 liraya veriyorlar. Aynı zeytini Manisa’dan buraya 15-20 liraya alıyoruz. Bunu keşke burada başarabilsek de karı vatandaşımızın cebinde kalsa. Hem de dolandırılmasa. Biz bunun peşindeyiz. İnşallah başaracağımıza inanıyorum” 
Zeytin alıcısı Bursalı Bayram Gülcan ise buradan zeytin satın alıp Bursa’ya götürdüğünü ve oradan da Orhangazi’ye götürülüp işlenildiğini ifade etti. Gülcan, Fethiye’nin Karaçulha Mahallesi’nden her akşam 50 ton zeytin çıktığına da dikkat çekti.Kadıköy’de zeytin alımı yapan bir alıcı ise üreticiden günlük 1-1,5 ton zeytin alımı yaptığını dile getirerek, Birlik kurulmasını istedi.

Zeytinciler, birlik istiyor
Zeytinciler, birlik istiyor
Zeytinciler, birlik istiyor
Zeytinciler, birlik istiyor

Bakmadan Geçme