Yurtdışı Bursiyerlerinin Borç Sorunu

İYİ Parti Muğla Milletvekili Prof. Dr. Metin Ergun, Millî Eğitim Bakanlığı tarafından yurtdışına lisansüstü eğitim almak için burslu olarak gönderilen bursiyerlerin son yıllarda yaşadıklarını borç sorununu TBMM gündemine taşıyarak, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

  • 630

Yurtdışına gönderilen bursiyerlerin yabancı para cinsinden borçlandırıldıklarını ve Türk Lirası’nın son yıllarda aşırı derecede değer kaybettiğini anımsatan Ergun, bu borçların artık ödenemez boyutlara geldiğini ifade etti.

Birçok bursiyerin borcunun milyonlarca lirayı aştığını belirten Ergun, Millî Eğitim Bakanlığı’nın borçlarını ödeyemeyen bursiyerler ile   onlara kefil olanlara karşı Asliye Hukuk Mahkemelerinde milyonlarca liralık tazminat davaları açtığını belirtti. Sayısı yaklaşık 1200‘ü bulan bu davalarda, MEB’in toplamda 100 milyon dolarlık bir alacağı tazmin etmeye çalıştığının iddia edildiğini vurgulayan Ergun, dava süreçlerinde ortaya çıkan yargılama giderleri ve vekalet ücretlerinin ise bursiyerlere ekstra ekonomik külfet getirdiğini söyledi. Kanayan bir yaraya dönüşen bu sorunun acilen çözüme kavuşturulmasını ve bursiyerlerin daha fazla mağdur edilmemesi gerektiğini ifade eden İYİ Partili Ergun, Bakan Tekin’e şu soruları yöneltti:

1. Bakanlığınız, yurtdışına gönderilen bursiyerlerin yaşadıkları bu sorunların çözülmesi noktasında burs sözleşmesinin imzalandığı tarihi baz alınarak sabit kur politikası uygulanması konusunda herhangi bir çalışma yapmış mıdır / yapacak mıdır?

2. Borçlarını ödeyememeleri nedeniyle Millî Eğitim Bakanlığı tarafından aleyhine dava açılmış olan bursiyer sayısı kaçtır?

Yurtdışı Bursiyerlerinin Borç Sorunu

Bakmadan Geçme