• Haberler
  • Ekonomi
  • Yurt Dışından Alışveriş Yapanlara Dikkat! Vergi Oranlarında Artış Yürürlüğe Girdi

Yurt Dışından Alışveriş Yapanlara Dikkat! Vergi Oranlarında Artış Yürürlüğe Girdi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan yeni düzenlemeye göre, yurt dışından sipariş edilen ürünlere yönelik vergi oranlarında önemli artışlar bugünden itibaren yürürlüğe girdi. Yeni düzenleme, yurt dışından posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla getirilen ürünlere uygulanacak vergilerde yüzde 66 ile yüzde 100 arasında artış öngörüyor.

  • 215
Yurt Dışından Alışveriş Yapanlara Dikkat! Vergi Oranlarında Artış Yürürlüğe Girdi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yeni Vergi Oranları
Yurt dışından yapılan alışverişlerde, kıymeti 30 euroyu geçmeyen ürünlerle 1500 euroyu geçmeyen ilaç cinsi ürünler için yeni vergi oranları belirlenmiştir. Bu kapsamda: Avrupa Birliği ülkelerinden gelen ürünlerde vergi oranı yüzde 30, Diğer ülkelerden gelen ürünlerde vergi oranı yüzde 60,
Özel Tüketim Vergisi Kanunu'na tabi ürünlerde ise bu oranlara ek olarak yüzde 20 vergi uygulanacak.
Ayrıca, yurt dışı hızlı kargo alışveriş limiti de 150 eurodan 30 euroya düşürüldü.

Önceki Düzenleme ile Karşılaştırma
Yeni düzenleme öncesinde, Avrupa Birliği ülkelerinden gelen ürünlerde vergi oranı yüzde 18, diğer ülkelerden gelen ürünlerde ise yüzde 30 olarak uygulanıyordu. Yeni karar ile bu oranlar sırasıyla yüzde 66 ve yüzde 100 oranında artırıldı.

30 Euroyu Aşan Ürünler İçin Ek İşlemler
30 euroyu aşan ve ticari mahiyet arz etmeyen ürünler için gümrük işlemleri Ticaret Bakanlığı tarafından belirlenen koşullara göre yürütülecek. Bu işlemleri gerçekleştirecek hızlı kargo taşımacılığı yapan şirketler, gümrük müşavirleri çalıştırarak dolaylı temsilci olarak yetkilendirilebilecek.

30 Kilogram Sınırı
Yurt dışından sipariş edilen ürünlerin 30 kilogramı geçmemesi gerekiyor. 30 kilogramı aşan ürünler ticari eşya olarak kabul edilerek, ek vergi uygulamalarına tabi tutulacak.

Vergi Hesaplama Örneği
Örneğin, Çin’den sipariş edilen 100 liralık bir ürün için yeni vergi düzenlemeleri şu şekilde hesaplanacak:
Gümrük Vergisi: %60,
Özel Tüketim Vergisi (ÖTV): %20,
Gümrük Sunum Ücreti: 22 TL,
Damga Vergisi: 2,2 TL.

Bu hesaplamalarla birlikte, 100 liralık bir ürünün nihai maliyeti 216,2 liraya kadar yükselebilecek. ÖTV'den basılı yayınlar ve ham kürkler ise muaf tutuluyor. 

Bakmadan Geçme