Serdar Kaya / Sağlık Olsun

ENDOMETRİAL POLİP NEDİR? VE HANGİ ENDOMETRİAL POLİPLER ALINMALIDIR?

Serdar Kaya / Sağlık Olsun

  • 1145

Endometrial polipler, endometriyumun yüzeyinden sapsız veya saplı bir çıkıntı oluşturan bir vasküler çekirdek etrafındaki endometriyal bezlerin ve stromanın lokalize hiperplastik aşırı büyümeleridir. Halk arasında rahim içi et beni olarak da bilinir. Görülme sıklığı %10-24 arasında olup; neredeyse her 10 kadından birinde görülür.
Endometrial polipler, hem premenopozal hem de postmenopozal hastalarda anormal genital kanamalarının en yaygın sebeplerinden biridir.
Endometrial poliplerin çoğu iyi huyludur. Tipik olarak yalnızca genetik yatkınlığı olanlarda veya menopoz sonrası ortaya çıkması gibi yüksek riskli durumlarda ancak kötü huylu olabilir.
Tekli veya çoklu polipler meydana gelebilir ve çapları birkaç milimetreden birkaç santimetreye kadar değişebilir. Polipler, endometriyal kavitenin herhangi bir yerinden gelişebilir. 


ENDOMETRİAL POLİPLER İÇİN RİSK FAKTÖRLERİ NELERDİR?
•    Meme kanserinde kullanılan Tamoksifen
•    Aşırı kilolu olmak
•    Postmenapozal hormon replasman tedavisi
•    Endometriozis
•    Lynch (kalıtsal non polipozis kolorektal kanser) sendromu ve Cowden (multiple hamartam) sendromu olan hastalarda, genel popülasyona kıyasla artmış endometriyal polip insidansı görülür; ki bu hastalarda endometrial Hiperplazi Ve Endometriyal Karsinom Riski De Yüksektir.


ENDOMETRİAL POLİPLERİN DOĞAL SEYRİ NASILDIR?
Tedavi edilmezse, endometrial polipler devam edebilir, büyüyebilir veya düzelebilir. 
Tedavisiz düzelme ihtimali %6,3 olup; sadece 1 cm ‘den küçük polipler için kendiliğinden düzelme mümkün olabilir. 


ENDOMETRİAL POLİPLERİN KÖTÜ HUYLU OLABİLİR Mİ?
Endometrial poliplerin yaklaşık yüzde 95'i iyi huyludur. 
Postmenapozal endometrial poliplerin hastalarda kötü olma ihtimalleri (%5,7) yani malign veya hiperplastik polip insidansı, menopoz öncesi hastalara (%1,7) kıyasla daha yüksektir. 
Anormal uterin kanaması olan hastalarda endometrial poliplerin kötü olma ihtimalleri (%4,2); kanama olmayan hastalara (%2,2) kıyasla daha yüksektir. 
Endometrial poliplerden boyutları 13 -15mm’den fazla olanlarda premalign ve malign yani kötü huylu olma olasılıkları daha yüksektir. 


ENDOMETRİAL POLİPLER DOĞURGANLIĞI ETKİLER Mİ?
Kısırlık nedeniyle değerlendirilen hastalarda ultrason veya histeroskopide endometrial polip bulgusu olabilir; tüp bebek uygulananlarda görülme sıklığı % 6 -8'dir. 
Sınırlı verilere dayanan sistematik bir gözden geçirme, poliplerin çıkarılmasının infertil hastalarda yararlı olduğu sonucuna varılmıştır. Histeroskopi ile polip çıkarılan hastaların çıkarılmayanlara göre ve aşılama ile gebe kalma oranları %63’e kıyasla % 28 daha yüksek olarak bulunmuştur.
Endometriyal polipler, spontan düşük riski veya olumsuz obstetrik sonuçlarla ilişkili görünmemektedir. Yakın zamanda düşük yapmış hastalarda yapılan çalışmalarda, polip prevalansı genel popülasyondaki ile aynıydı.  


ENDOMETRİAL POLİP TANISI NASILDIR?
Endometrial poliplerin çoğu anormal uterin kanamaya (AUB) neden olurken ultrason ile tanısı konulur. 
Endometrial polipler asemptomatik olabilir ve tesadüfen de ortaya çıkabilir. (örneğin kısırlık veya başka bir endikasyon için yapılan pelvik görüntülemede veya rahim ağzından vajene doğan poliplerde olduğu gibi fizik muayenede görüntülenmesi ile) 
Sulu ultrason da denilen Sonohisteroskopi veya MR ile de endometrial polip tanısı konulabilir.


ENDOMETRİAL POLİP TEDAVİSİ NASILDIR?
Histeroskopi ile polipektomi altın standarttır. Küçük polipler ofis histeroskopi dediğimiz 2,9 -4 mm arası çok ince endoskopik aletler ile anestezisiz çıkarılabilirken; daha büyük polipler ise daha büyük çaplı operatif rezekteskoplar ile ve anestezi altında çıkartılabilir. 


ENDOMETRİAL POLİPLER TEKRARLAR MI?
Endometriyal polipler çıkarıldıktan sonra nadiren tekrarlar. 
Bu gibi durumlarda, histeroskopi ile endometrial polipektomi ile poliplerin tekrar tamamen çıkarılmasına özen gösterilmelidir. 
Mirena hormonlu spiral veya endometrial ablazyon da seçili vakalarda tekrarlayan endometrial polipler tekrarlamasın diye düşünülebilir. 


HANGİ ENDOMETRİAL POLİPLER ALINMALIDIR?
•    Postmenopozal hastalar için, bu tür hastalarda malignite riski yüksek ve polipektomi ile ilişkili komplikasyon riski düşük olduğundan, tüm endometriyal poliplerin çıkarılmasını gerekmektedir. 
•    Premenopozal hastalar için semptomatik olan yani kanama yapan poliplerin çıkarılması gerekir. 
•    Ayrıca endometriyal hiperplazi veya kanser için risk faktörleri olan premenopozal hastalarda asemptomatik bile olsa endometrial poliplerin çıkarılması gerekir.
•    Asemptomatik hastalarda 1,3 cm ve daha büyük olan poliplerin çıkarılması gerekir. (boyutta 1,5 cm’i sınır alan merkezler de vardır)
•    Çoklu multipl poliplerin de çıkarılması gerekir.
•    Rahim Ağzından sarkan prolabe olan endometrial poliplerin de çıkarılması gerekir.
•    İnfertil bebek isteyen hastalarda da endometrial poliplerin çıkarılması gerekir.

Yazarın Diğer Yazıları