Stresin Diş Sağlığına Etkisi: Bruksizmin Arkasındaki Psikolojik Nedenler
Seray Aksoy - Klinik Psikolog
- 769
Bruksizm diş gıcırdama ve diş sıkmanın kişide alışkanlık haline gelmesi olarak tanımlanmaktadır. Hem uyku esnasında hem de gün içinde görülen bruksizmin arkasında çoğu zaman stres, dışa vurulamayan duygular ve bazı psikolojik rahatsızlıkların olduğu bilinmektedir.
Stres yaratan durumlar çoğu zaman kas gerginliğinde artışa sebep olmaktadır. Bu gerginlikçene kasında da görülebilir. Çene kası gerildiğinde bireyler farkında olmadan dişlerini sıkabilir ve gıcırdatabilir.
İşte bruksizmin (diş sıkmanın) yaygın psikolojik sebepleri:
1.Stres ve anksiyete: Yüksek stres yaşayan bireylerin çene kaslarındaki gerilme yüzünden diş sıkma ve gıcırdatma davranışı görülmektedir.
2.Kişilik özellikleri: Bazı kişilik özelliklerine sahip insanlarda diğer insanlara oranla diş sıkma davranışı daha çok görülmektedir. Mükemmelliyetçilik, agresiflik gibi kişilik özellikleri bunlardan bazılarıdır.
3.Duygusal Problemler: Öfke, heyecan ve gerginliği yönetmekte güçlük yaşayan bireylerinbilinçsiz şekilde dişlerini sıktıkları görülmektedir.
4.Alışkanlıklar: Fazla kafein, alkol ve sigara tüketiminin diş gıcırdatma ile ilişkili olduğu görülmüştür.
Diş sıkmanın altında psikolojik sebeplerin yanı sıra dental sorunların yatabileceği de unutulmamalıdır. Bu yüzden diş gıcırdatma ve diş sıkma probleminiz varsa önce diş hekimine başvurmanız faydalı olabilir. Diş hekimleriyle dental problemlerin çözülmesi, kişinin alışkanlıklarında değişiklikler yapılması ve gerektiğinde stres yönetiminin öğrenilmesi amacıyla bir ruh sağlığı uzmanından destek alınması bruksizmin tedavisine katkı sağlayabilir.