Kaybetme Endişesinin Arkasındaki 5 Temel Neden
Seray Aksoy - Klinik Psikolog
- 507
Hayatta korkularımız yaşımıza, yaşadıklarımıza ve çevremize bağlı olarak değişkenlik gösterir. Korkmak insanı insan yapan duygulardan biridir. Kaybetme korkusu ise bir şeyi ya da birilerini kaybetme olasılığına karşı duyulan endişe olarak tanımlanabilir. Doğal afetler, ilişkilerde yaşanan sorunlar, güvensiz hissetmek, hastalıklar, maddi sıkıntılar gibi birçok şey kaybetme korkusunu tetikleyebilir. Böyle durumlarda çaresiz olduğumuzu düşünebiliriz. Yoğun şekilde yaşadığımız kaybetme korkusunun üstesinden nasıl geleceğimizi bilemediğimizde ise hayatımızın işlevselliği olumsuz etkilenebilir. Peki kaybetme korkusunu tamamen aşmak mümkün mü? Sevdiği birinin ölümünü düşündüğünde, işini kaybedeceğini düşündüğünde insanın bu korkuyu yaşamama ihtimali ne kadar gerçekçi? Böyle durumlarda korkunun normal bir duygu olduğunu kendimize hatırlatıp altında yatan sebepler üzerine düşünmek çok önemli. İşte kaybetme korkusunun 5 yaygın sebebi:
1. Güvensiz bağlanma: Çocukken bakım verenlerle güvenli bağa sahip olamamak (fiziksel ve duygusal ihtiyaçların karşılanmaması) ilerleyen yıllarda kaybetme korkusuyla ilişkili olabiliyor.
2. Travmalar: Geçmişte yaşanan ilişki konusundaki travmatik deneyimleri genellemek de bu korkuyu tetikleyebilir.
3. Kontrol ihtiyacı: Genel olarak hayatımızda kontrol sahibi olmak isteriz. Kaybetme korkusunun bir sebebi kontrolü kaybetme düşüncesi de olabilir.
4. Düşük öz saygı: Kişinin öz saygısı düşük olduğunda başkalarının onayı kendi değerini belirlemede rol oynayabilir. Başkalarının onayını kaybetme korkusu da endişeleri tetikleyebilir.
5. Gelecek endişesi: Belirsizlikler hayatımızı çoğu zaman zorlaştırır. Hayatımızı olabildiğince net ve planlı yaşamak isteriz. Belirsizlikle başa çıkma zorluğu ve gelecekteki belirsizliklerle ilgili endişeler, kaybetme korkusunu artırabilir.
Kaybetme korkusuyla nasıl baş edebiliriz?
1. Düşüncelerinizin gerçeğe uygun olup olmadığını değerlendirerek
2. Öz saygıyı geliştirmek için çabalayarak
3. Aile üyeleri ve arkadaşlardan duygusal destek alarak
4. Bir ruh sağlığı uzmanından destek alarak kaybetme korkunuzun üstesinden gelebilirsiniz.