Seray Aksoy - Klinik Psikolog

İnsan Psikolojisine Yapay Zeka Dokunuşu: Avantajlar ve Dezavantajlar

Seray Aksoy - Klinik Psikolog

  • 642

Yapay zekâ mevcut bilgisayar sistemlerine insanlığın sahip olduğu öğrenme ve zeka yeteneklerini kazandırmayı amaçlayan bilim dalı olarak tanımlanabilir. Yapay zekâ dil anlama, problem çözme, karar verme benzeri zekâ ile ilişkili görevleri yerine getirmeyi amaçlar. 
Yapay zekâ teknolojisi insan psikolojisini negatif ve pozitif yönde etkileyebilir. 
Yapay zekanın insan psikolojisi üzerindeki 3pozitif etkisi:
1.    Stres Yükünde Azalma: Yapay zekâ hızlı ve verimli şekilde görev tamamlama becerisine sahiptir. Bu açıdan insanların kısa sürede görevlerini yerine getirmelerine katkı sağlayarak bireylerin iş konusundaki stres yükünün azalmasına yardım edebilir.
2.    Sağlık Hizmetleri: Yapay zekâ, tıp alanında tanı koyma ve tedavi takibi gibi konularda insan hayatını kolaylaştırabilir. 
3.    Eğitim: Eğitim alanında yapay zekâ öğrencilerin kendilerine özel öğrenme materyalleri elde etmesini sağlayabilir. Buna ek olarak yapay zekâöğrencilerin daha hızlı bilgi edinmelerine olanak tanıyabilir.
Yapay zekanın insan psikolojisi üzerindeki 3 negatif etkisi:
1.    İşsizlik Endişesi: Birçok insani görevi yerine getirebilen yapay zekâ teknolojisi bazı iş alanlarında iş gücüne duyulan ihtiyacı azaltarak insanlarda işsizlik endişesi yaratabilir.
2.    Gizlilikle Bağlantılı Sorunlar: Yapay zekâ ile toplanan veri setleri bazı insanların gizlilikle ilgili endişe duymasına sebebiyet verebilir. Bireyler yapay zekâ tarafından toplanan kişisel bilgilerin yanlış kişiler tarafından kullanılma riski konusunda kaygı duyabilir.
3.    Etik Sorunlar: Yapay zekanın kısa sürede otomatik şekilde karar vermesi objektif olmayan kararları ve adil olmayan sonuçları ve beraberinde getirebilir. 
 

Yazarın Diğer Yazıları