Seray Aksoy - Klinik Psikolog

Çocukluk çağı korkuları nelerdir?

Seray Aksoy - Klinik Psikolog

  • 993

Hepimizin yaşam boyu korkuları vardır. Korkuların türü, içeriği içinde bulunduğumuz gelişimsel evreye, bireysel ve çevresel faktörlere göre değişkenlik gösterir. Kısa süreli korkular genellikle yoğun olmadığı için bizi çok rahatsız hissettirmezken uzun süreli korkular bizi huzursuz eder. 
Tıpkı yetişkinler gibi çocuklar da bazı nesne ve durumlardan korkarlar. Çocukluk çağında yaşanan korkular genellikle normal kabul edilir. Çocuklar hissettikleri korku duygusu sayesinde tehlikelere karşı kendilerini koruyabilirler. Bu açıdan korku endişelenilecek bir duygu olmaktan ziyade çoğu zaman çocukların temkinli olmasına katkı sağlar. Örneğin ateşin yakıcı bir şey olduğunu bilen ve yanmaktan korkan bir çocuk ateşe yaklaşmaz.  Bazı korkuların içeriği ve yoğunluğu ise çocukların gelişim düzeyine uygun olmayabilir. Aşırı korkan çocuk korkusuyla baş edemeyeceğini düşünür. Normalde yaptığı şeyleri yapamaz hale gelebilir. Aynı zamanda korku yüzünden akran ve aile ilişkileri olumsuz etkilenebilir.
Çocuklar Nelerden Korkarlar?
Gelişim çağları göz önünde bulundurulduğunda çocuklar farklı yaşlarda farklı şeylerden korkabilirler. Gelişim çağlarına göre yaygın korkular şunlardır:
•    Bebekler 8-9 aylıkken tanıdıkları insanların yüzlerini ayırt etmeye başlarlar. Tanımadıkları yüzler bu aylarda onlar için korkutucu olabilir. 
•    Yeni yeni yürümeye başlayan çocuklar ayrılık kaygısı yaşayabilirler. 10 aydan 2 yaşa kadar olan süreçte çocuklar ebeveynlerinden uzak kalmaktan korkarlar. Gün içinde veya uyku zamanında fark etmeksizin ebeveynlerinin yanlarında olmak isterler.
•    4-6 yaşlarındaki çocukların hayal dünyaları çok geniştir. Fakat her zaman neyin gerçek neyin hayal olduğunu ayırt edemezler. Kısacası hayal ve gerçek ayrımını yapmakta güçlük çekerler. Örneğin; hayallerindeki canavarları gerçek sanabilir, rüyalarında gördüklerini gerçekte olmuş gibi anlatabilirler. Bu yaşlarda aynı zamanda yüksek sesler duyduklarında korku yaşayabilirler.
•    7 yaşlarındaki çocuklar artık düşlerindeki canavarların gerçek olmadığını kavrayabilirler. Bu yaştaki çocukların korkuları gerçekte karşılaşılabilen tehlikelerle ilgili olabilir. Örneğin; eve hırsız girmesinden, sevdiklerinin ölmesinden korkabilirler. 
•    Ergenlikte ise çocuklar nasıl göründükleri, girecekleri büyük sınavlar gibi konularda korku yaşayabilirler.
Çocuğu Korkan Aileler Nasıl Yaklaşmalı?
Yetişkinler çocuklarının duygularını ifade etmelerine izin vermeliler. Bunda korkulacak bir şey yok gibi çocukların duyguları değersizleştiren cümlelerden kaçınmalılar. Normal zamanlarda da kendi duygularını çocuklarıyla paylaşmalılar. Unutmayalım ki çocuklar ebeveynleri kendilerine rol model alırlar. Ebeveynler duygularını konuşup paylaştıklarında çocuklar da duygularını ifade etmeyi öğrenmiş olurlar. 
Korkan çocuğa hayatta hepimizin korkuları olduğundan; korkuların üstüne gidilmesi gerektiğinden ve bunu yaparken onun yanında olacağınızdan bahsedebilirsiniz.
Ne Zaman Bir Ruh Sağlığı Uzmanından Yardım Alınmalı?
•    Eğer çocuğunuzun korkusu yaşına göre aşırı ise
•    Sinir krizleri veya ciddi üzüntülere sebep oluyorsa
•    Fiziksel belirtiler mevcutsa (mide ve/veya baş ağrıları, baş dönmesi, nefes kesilmesi)
•    Günlük hayat aktivitelerinden kaçınıyorlarsa (okula gitmek, uyumak, ebeveynlerinden ayrı kalmak gibi) bir ruh sağlığı uzmanının yardımı alınabilir.
 

Yazarın Diğer Yazıları