Prof. Dr. Osman Genç - Fizyoloji uzmanı

ÇALIŞ

Prof. Dr. Osman Genç - Fizyoloji uzmanı

  • 539

Ne yapmak istiyorsun? Hedefin nedir? Olmak istediğin bir şey var. Bunun için çalışmak istiyorsun. Ama annen, baban seni meşgul ediyorlar. Ablan senin uğraşacağın bir şeyler buluyor sürekli. Kardeşin sürekli sana sorun getiriyor. Dolayısıyla bunlar meşgul ediyor seni. Kız arkadaşın veya erkek arkadaşın sana çeşitli tekliflerle geliyor (gezi, yemek, sinema, tiyatro, arkadaş buluşmaları vb) kırmak istemiyorsun, kabul ediyorsun. Peki, ne zaman çalışacaksın? Her şey zamanında olur. Tabii ki sosyallik te lazım, ama bazı şeylerin önceliği gerekiyor. Örnek ders çalışmak. Öğrenmek için çalışmak gerekiyor, sınıfı geçmek için çalışmak gerekiyor. Her zaman öğrenmek çok öncelikli. Öğrendiğini bir çeşit gösteren durum da sınavlarda başarılı olmak. Öğrenci ortaokul bitiminde sınavlarda başarılı olup istediği liseye gitmek ister. Liseyi bitiren öğrenci üniversite sınavlarında başarılı olup kendi sevdiği bölüme girmek ister. Planlı, programlı olduktan sonra sosyalleşmek iyidir, ders çalışmayı motive eder.
 Üniversiteyi bitirdikten sonra yüksek lisans, doktora, uzmanlık için ders çalışmak gerekir. Sınavlarda başarılı olmak için çalışmak gerekir. Bunlar o yaş diliminde yapılacak çalışmalardır. İlerleyen yaşlarda yapmaya çalışmak kişiyi daha çok yorar. 
Herkesin yüksek lisans, doktora, uzmanlık yapması gerekmiyor tabii ki. Ama çağın gereklerine baktığınızda, bir konuda iyi olmak, bir konuda kendini geliştirmek her zaman tavsiye edilen bir durumdur.
 Böyle bir şey için kendi çalışmanı tamamen sosyalliğe harcama. Oturup çalışmayı öncelik edin. Kimseyi kırma ama aynı zamanda kimse de seni kırmasın. Senin ders çalışmana saygıyla baksınlar hatta senin çalışmanı desteklesinler.
 Bir babanın çocuğunu teşvik etmek için eşine söylediği bir söz var, bunu çok tekrar ederim. “Hanım, evde yangın çıkarsa, çocuk ders çalışırken çocuğun odasına yangın gitmeyecekse, çocuğu rahatsız etme”. Bu söz çok önemli. Böyle bir ifadenin yorumsuz anlamını kast etmiyor baba.  Gereksiz yere çocuğu rahatsız etmeyin diyor ve bunu da abartılı bir şekilde ifade ediyor. Çocuk başlangıçta işten kaçmak için ders çalışıyor gibi görünse de sonra gerçekten ders çalışıyor. Çocukta ders çalışma motivasyonu oluyor ve başarılı oluyor.
Şunu da sakın unutma! Tüm bunlara rağmen çalışmak için zaman bulamıyorsan suçu kimsede arama. Eğer bir suçlu varsa o da sensin. Olağan üstü bir durum olmadıkça çalışacak zaman bulunur. “Günlük hayattaki bahaneleri kabul edecek olursak, hiçbir zaman çalışmaya vakit bulamayız.” Kişinin gerçek gücünün ortaya çıkmasına en büyük engel bahanelerdir. Bahaneler, bizim çalışmamız karşısında, donsun kalsın.
“Hayatta başarılı olmak için üç şey lazım.
      1-Dikkat 
       2-İntizam 
       3-Çalışmak” Mevlana
Selamlar Sevgiler Saygılar
 

Yazarın Diğer Yazıları