BESMELE: HER HAYIRLI İŞİN BAŞIDIR
Kamil Oktay (Fethiye Müftüsü)
- 1048
Kıymetli okuyucular, aslında bizim mirasımızda var olan “Bismillahirrahmanirrahim ile başlamayan her önemli iş bereketsizdir/ güdüktür” hadis-i şerifi ve bu hadisten süzülmüş, atalarımızın “Susuz çölde çayır olmaz, besmelesiz işte hayır olmaz” sözü, besmeleyle başlamanın en doğru yol olduğunu bana hatırlatmış oldu.
Müslüman besmele çekmekle şunu söyler adeta: “Kendi adıma veya başka bir varlık adına değil, sadece Allah adına O`nun rızasını kazanmak umuduyla’ O`nun izniyle bu işe başlıyorum. Allah’ın adıyla başlayarak yaptığım işlerin sonucunda yine O`na hesap vereceğimin inancını taşıyorum.”
Ayrıca besmelede, Yüce Rabb’imizin güzel isimlerinden/ sıfatlarından üç tanesi yer almaktadır. Bunlar Allah, Rahman ve Rahim isimleridir. Allah ismi, yüce yaratıcımızın özel adıdır. Rahman ismi, mümin (iman esaslarının tamamına inanan) veya kafir (inanmayan) olsun, Allah’ın ayrım yapmadan dünyada herkese nimet vermesini; Rahim ise, Allah’ın ahirette nimetlerini sadece müminlere vermesini ifade eden sıfatıdır.
Biz müslümanlar kulağımıza okunan ezan ve besmeleyle hayata başlar, besmeleyle yürürüz. Büyüklerimizden ilk Allah lafzını öğrenir, sofrasında ellerimizi yemeğe besmeleyle uzatırız ve yemekler onunla bereketlenir. Gece onunla yatar, sabah onunla kalkarız. Bismillah diyerek evden çıkar, güne onunla başlar, arabalarımıza bismillahla biner, ekmek teknelerimizi onunla açarız. Helâl rızık peşinde koşmaya besmeleyle başlar, evimize yuvamıza onunla döneriz. İbadetlerimizi onunla eda ederiz. Kısaca, her hayrın başıdır besmele.
Bu vesileyle ilk yazıma “Bismillah”la başlıyor, son din olan İslam Dini’ne hizmette bizi memur kılan Allah’a hamd ediyor, bu köşede yazı yazma fırsatı verenlere de teşekkür ediyorum.
BİR ŞİİR.
Merhum Süleyman Çelebi, besmeleyle başlamayı ne güzel ifade etmiş:
“Allâh adın zikr edelim evvelâ, vâcip oldur cümle işde her kula”
(Evvelâ Allâh'ın adını analım, söyleyelim. Herhangi bir işe başlamadan evvel her kulun Allâh'ın adını anması vâciptir. Biz de bu zikrimizi yapalım ve bismillâhirrahmanirrahiym diyerek bu vazifemizi yerine getirelim.)
“Allâh adın her kim ol evvel ana, her işi âsân ide Allâh ana”
(Bir şeye, bir işe başlamadan evvel kim Allâh'ın adını anarsa, yâni besmele ile işine başlarsa, Allâh o kişinin her işini kendisine kolaylaştırır.)
BİR HATIRLATMA. Üç ayların ilki olan Recep ayının ilk günü, 13 Şubat 2021 Cumartesi (yarın) dir.
Üç ayların dindeki yeri ve bu aylarda oruç tutmanın hükmü nedir?
Halk arasında üç aylar diye bilinen Recep, Şaban ve Ramazan ayları mübarek aylardır. Nitekim Peygamberimiz Hz. Muhammed (sav), Recep ayı girdiğinde “Allah’ım! Recep ve Şaban’ı bize mübarek kıl ve bizi Ramazan’a ulaştır.” diye dua etmiştir (Ahmed b. Hanbel, Müsned, I, 259). Ramazan ayında oruç tutmak farzdır (Bakara, 2/184-185). Recep ve Şaban aylarında ise; Hz. Peygamberin (s.a.s.) diğer aylara oranla daha fazla nafile oruç tuttuğu, ancak Ramazan’ın dışında hiçbir ayın tamamını oruçlu geçirmediği hadis kaynaklarında yer almaktadır (Buhârî, Savm, 52-53; Müslim, Sıyâm, 173-79). Bu itibarla, Recep ve Şaban aylarının aralıksız olarak oruçlu geçirilmesinin dinî bir dayanağı yoktur. Kişi, sağlığı müsait olup güç yetirdiği takdirde bu aylarda dilediği kadar nafile oruç tutabilir.
BİR DUA
“ Allah’ım! Seni anmada, Senin rızanı kazanacağım işleri yapmada yardımını benden esirgeme. Âmin.