Kozmetik Ürünlerde Bulunması Gereken İçerik Maddeleri  (2)


Ürün tercihimizi neye göre yapmalıyız? Tercihimizde belirlediğimiz kriterler neler olmalı?
Bunun için çok ciddi içerik bilgisine ihtiyacımız var, çünkü cildimize sürdüğümüz ürünün fayda ya da zarar vermesi tamamen içerik maddelerine bağlıdır. 
Artık OLMAMASI gerekenleri biliyoruz ama OLMASI GEREKENLER de çok önemli. Kullandığımız içerikler ya ciltle özdeş ya da ciltle uyumlu olmalıdır. Kullanılan tüm bitkilerin endemik bitki olması, yüksek teknolojide üretilmiş olması ve iyi bir formülasyonunun olması gerekir. Çağımızın en önemli buluşlarından olan LİPOZOMlar suda ve yağda eriyen molekülleri taşıyabilen, nano boyuttaki keseciklerden oluşur, cildimizin suyu almadığını biliyoruz demekki suda çözünen vitaminlerin ya da ne içerikleri sadece lipozomlarla verebiliriz.
Aloe Vera : Zambakgiller ailesine mensuptur ve 18 çeşit aminoasit 12 çeşit vitamin 20 çeşit mineral vardır. Cildi nemlendirir ve sakinleştirir.
Lesithin : Kimyasal olarak bir fosfolipittir, hücrelerin yapı taşıdır ve cilt için olmazsa olmazdır.
Hyaluronic asit : Vücudun her bölümünde ve dokusunda bulunu, cildin elastikiyetini arttırır ve nem kazandırır.
Seramid : Yağ asitlerinden oluşan lipit moleküllerdir. Emülgatör, nemlendirici görevi vardır, sağlıklı Ph için olmazsa olmazıdır. Seramid kullanmadan sağlıklı bir sebum elde edemeyiz.
Allantoin : Kozmetik amaçlı allantoin çoğunlukla karakafes bitkisinden elde edilir. Allantoin’ın asıl fonksiyonu, hücre çoğalmasını uyarmak ve granülasyon dokusunun yeniden yapılanmasını geliştirmektir. Nemlendirici ve keratolitik bir etki, hücre dışı matrisin su içeriğini arttırmak ve ölü cilt hücrelerinin üst katmanlarının deskuamasyonunu arttırmak, pürüzsüzlüğü arttırmak cildin; hücre çoğalmasını ve yara iyileşmesini teşvik etmek ; tahriş edici ve hassaslaştırıcı maddeler ile kompleksler oluşturarak yatıştırıcı,  cilt koruyucu bir etkiye sahiptir.  Keratolitik özellik; özellikle siğil, akne, kepek ve sedef hastalığı (psoriazis) gibi cilt ve saç deri bozukluklarını teda¬vi etmekte kullanılır. Stratum Corneum’da doğal olarak bulunan çok sayıda protein ve yağları (lipitler) sentezler. Anormal ve kalın bir Stratum Corneum'u inceltmek için cildin keratiniyle etkileşime girer. Çatlamış, güneşte hasar görmüş cildi korur. Yapılan çalışmalar, allantoin'in UV kaynaklı hücre hasarına karşı koruduğunu göstermiştir.

Skualen : Uzun süreli skualen nemi korur ve ciltteki su kaybını azaltır. Bu, daha az kırışıklık ile daha iyi nemlendirilmiş cilde yol açar ve bir vitamin gibi çalışır. Diğer cildin kendi lipitlerinin, yani yağların oksitlenmemesini sağlar. Bir antioksidandır. Skualen cildimizde doğal olarak bulunur. Yaklaşık %15 oranında, cilt sebumunun önemli bir bileşenidir. İpeksi yumuşaklık hissi verir. Squalane üçlü bir etkiye sahiptir:
nem kaybından cildi korur ve oksidasyon cildin kendi yağlarının muhafazasını sağlar. Emilimi kolaylaştırır. 

Üre : Vücut özlerinden olan doğal maddelerdir, merhemlerdeki diğer maddelerin permeasyon (permeation) edilmesini, keratolistik niteliklidir, cildin nem oranını arttırır ve iltihap giderici etki eder.

Çinko : Cildimiz için önemli bir vitamin, sağlıklı bir vücut için gerekli minerallerden oluşur. Bağışıklık sistemini güçlendiren çinko, aynı zamanda yeni hücre üretimini desteklemektedir. Çinko oksit içeren kremler cildin tahriş olmasını engeller, kaşıntı, kızarıklık, pişik, isilik, güneş yanıkları ve küçük yanıkların tedavisinde etkili olmaktadır. Ayrıca çinko içerikli kremler sivilce tedavisinde sıklıkla tercih edilmektedir.  Gül hastalığında görülen, ağız burun ve yanaklardaki kırmızı lekelerin giderilmesinde doktor kontrolünde kullanıldığında etkili sonuç vermektedir. Antiseptik özelliğe sahiptir, cilt yüzeyindeki mikrop ve bakterileri yok eder cildi yatıştırır.

A Vitamini : Cildin kurumasını ve erken yaşlanmayı önler. Beta-karoten hücre yenilenmesine yardımcı olur ve cildin kurumasını ve erken yaşlanmayı önler. Deride kanser hücreleri oluşumunu engeller. Beta-karoten vücudun serbest radikaller karşısındaki en etkili savunma gücü ve aynı zamanda antioksidan özelliği ile zararlı, doymamış yağ radikallerini de etkisiz hale getirir. Güneşin zararlı UV-B ışınlarına karşı koruyucudur. Son yıllarda yapılan araştırmalarda, beta karotenin güneşin hasar verici ve yaşlandırıcı ultraviole-B ışınlarına karşı güçlü bir koruyucu olduğu ispatlanmıştır.
C Vitamini : C vitamini kırışıklıkların oluşmasını yavaşlatırken cildin neminin optimum düzeyde kalmasına yardımcı olur. Böylece yaşlanma etkilerinin hızı ve gücü düşürülür. Cilde yenilenme sağlaması ile yaraların çabuk iyileşmesinde de C vitamini etkin rol alır. Yara iyileşmesini sağlayan kollajenlerin sentezinde C vitamini kullanılır. Sivilce izlerinden kurtulmak istiyorsanız C vitamini imdadınıza yetişir. Vücuda zarar veren güneş ışınları, aşırı sigara kullanımı, çevre kirliliği gibi nedenlerle oluşan serbest radikallere karşı C vitamini sayesinde bunlarla savaşmak mümkündür. C vitamini özellikle E vitamini ile birlikte çalıştığında, güneş ışınlarının cilt üzerindeki olumsuz etkileri minimuma indirilir.

H Vitamini : Saç, cilt ve tırnaklar için güzellik vitamini olarak kabul edilir ve biyotin veya H vitamini olarak da bilinir. B7 vitamini, organizmada, örneğin protein, yağ asitleri ve karbonhidratların dönüştürülmesinde birçok metabolik ve hücre bölünmesi sürecinde yer alır.
Saçlara dolgunluk ve parlaklık verir, tırnakları güçlendirir. Tırnaklarımız ve saçlarımız keratinden yapılmıştır. Keratin, boynuzun oluştuğu protein içeren bir maddedir. Çünkü bu keratin ve B7 vitamininin ana yapı taşıdır.

Provitamin B5/D-Panthenol : Cildin nem dengesini iyileştirir ve arttırır, iltihap giderici, kaşıntıyı hafifletir veya önler. Epitelleşmeyi (Epithelisierung) uyarır: küçük yaralar (tıraş) sıyrıntılar, (su toplamaları) daha iyi iyileşir. Saç bakım ürünlerinde kullanıldığında saç derisine nüfuz eder ve burada kümeleşir. Pantoten asiti, sağlıklı saçların önemli öğesi olduğundan “saçların beslenimi” ile ilgili bilimsel araştırmalarda D-pantenol’ün ön adımı olarak değerlendirilmiştir. Saçlara uzun vadede nem bağışlar, taramayı kolaylaştırır, çatallaşmayı azaltır, zarar görmüş saçları toparlar kalınlaştırır, parlatır. Tırnakların kırılmasını azaltır.

Niasin/B3 Vitamini : Cilt beyazlatıcı, leke giderici, yaşlanma karşıtı, hücre yenileyici, sıkılaştırıcı, nemlendirici, sivilcelere karşı mücadelecidir. Kızarıklık ile karakterize bir yüz cilt bozukluğu olan akne ve rosacea gibi cilt koşullarını tedavi etmek için de kullanılır. Melanom, cildinize rengini veren pigment olan melanin üreten hücrelerde gelişen ciddi bir cilt kanseri türüdür. Bu nedenle, niasinamid, özellikle daha cilt kanserlerine sahip olanlar gibi yüksek riskli popülasyonlarda melanomu koruyabilecek bir takviyedir.

E Vitamini : Hücre zarlarını oksitlenmeye ve serbest radikallenmeye karşı korur. Cildin farklı tabakalarına kurulur, bu anlamda UV-B-ışınlarına karşı çekiciliği oldukça yükselebilir. Anti-oksidant etkenli D-alpha Tocopherol sürekli UV-B ışınları tarafından oldukça yükselebilen Vitamin-E-Acetat’ın istila ettiği öz enzimler tarafından serbest bırakılır. Konsantre ve uygulama sıklığına göre sadece E Vitamini sayesinde bile 2-4 arasında ışık koruma faktörü oluşturabilir. UV ışınları tarafından zarar gören hücrelerin sayısı azalabilir. Ayrıca cilt yüzeyleri şekillerini düzeltir, boynuzsu tabakanın nem oranını yükseltir, iltihap durdurucu etki eder, yüzeysel yaralarda epitelleşmeyi ve ciltteki enzim aktivitesini hızlandırır. C Vitamini ile birlikte Nitrosamin oluşumunu önler. Bitkisel kökenli doğal E vitamini (D-alpha-Tocopherol), sentetik E Vitamini (D,L-alpha-Tocopherol)den çok daha fazla etkilidir!

Jojoba Yağı : Aslında bir balmumu formudur.  Yağsızdır ve cilt tarafından hızla emilir. E vitamini içeriği ayrıca cildi erken yaşlanmadan korur ve bağ dokusu da elastik kalır. Kan dolaşımını artırır, kas ve sinir hücreleri güçlendirir. Ek olarak, E vitamini insan vücudundaki agresif maddelere karşı gerçek bir savaşçıdır. İyi bileşenlerin kombinasyonu ve jojoba yağının balmumu olarak kıvamı, aşırı yağ içeriği nedeniyle gözenekleri tıkamadan cildi besleyen ve canlandıran bir kozmetik haline getirir. Daha ziyade, jojoba yağı insan sebumu ile neredeyse bağlanma yeteneğine sahiptir ve nem bağlayıcı bir etkiye sahiptir. Jojoba yağı genellikle yeniden yağlama için kullanılır ve kuru, kaşıntılı cilt üzerinde mükemmel bir etkiye sahiptir. 
Jojoba yağı kullanımı ayrıca cilt iltihabı, akne veya güneş yanığı ile yardımcı olur. Jojoba yağı saça sağlıklı bir parlaklık verir. 

Lavanta : Sakinleştirici, gevşetici, antimikrobiyal, antimantar, uykusuzluk, migren, akne, alerji, yanık, vuruk, kesik, dermatit, baş ağrısı, yara izi, sinek ve böcek ısırığı, kaşıntı, ağrı, antistres gibi etkileri yanında bilinen, bilinmeyen daha onlarca faydası vardır.

Macadamia (Hawaii Cevizi) Yağı : İçeriğinde yüksek oranda bulunan selenyum, vücudun bağışıklık sistemini geliştirirken aynı zamanda zararlı maddeleri etkisiz hale getirmesiyle güçlü bir antioksidan etkisi gösterir. Güçlü bir anti tümör faktörü yaratan yapısı vücutta metabolik süreçleri harekete geçirerek kalp hastalığı riskini önemli derecede azaltır. Üreme sistemini uyarır, sinir sistemini stabilize eder, endokrin sisteminin çalışmasını düzenler. Saçların parlak ve canlı görünmesi keratin yapısını güçlendirdiğinden Macademia yağı ile mümkündür.
Macadamia yağındaki güçlü antioksidan bileşenlerin, kanser, tip2 diyabet, kalp hastalığı ve kronik yorgunluk gibi çeşitli hastalıkların ortaya çıkma riskini azaltmaya yardımcı olur. Jojoba yağından sonra cildin doğal olarak oluşan sebumuna en uygun yağdır. Hipoalerjenik ve komedojenik olmayan bir yağdır. Hücre yenilenmesine yardımcı olan oleik asit içerir, bu özelliği ile cildinizi nemlendirir. Özellikle kuru ciltler için faydalıdır. Yağlı ciltte sebum üretimini dengelemek için yararlı olan ve doğal bir koruyucu bariyer oluşturan omega 6 linoleik asit içerir. E vitamini bakımından zengindir. Macadamia’dan çıkarılan yağlar, yara iyileşmesi, yaralar, çizikler ve yanıklar için faydalı olan omega 7 veya palmitoleik asit içerir. Kaşıntı ve kızarıklığa yardımcı olan fitosteroller içerir. Yumuşatıcı özelliği olan bir yağdır, ancak doğal sebum üretimini azaltan kuru ciltler için çok faydalıdır. Macadamia yağı, akışkanlığı sayesinde cildinize çok kolay nüfuz eder.
Küpe Çiçeği Yağı : Çuha çiçeği yağı, çuha çiçeği tohumlarından ekstraksiyon ve / veya presleme yoluyla elde edilen yağlı bir yağdır. Yüksek oranda doymamış yağ asitleri ve γ-linolenik asit içerir. Çuha çiçeği yağı, örneğin atopik dermatit durumunda, atopik, egzamato ve kaşıntılı cilt hastalıklarının destekleyici tedavisi için yumuşak kapsüller şeklinde kullanılır. Ayrıca kişisel bakım ürünlerinde ve kozmetik ürünlerinde de bulunur. Çuha çiçeği tohumları, çoklu doymamış yağ asitleri , E vitamini , yüzde 60 ila 80 linoleik asit ve yaklaşık yüzde 9 gama-linolenik asit içerir . Gama-linolenik asit, enflamatuar süreçlerde merkezi bir rol oynayan arakidonik asit ile yakından ilişkilidir . Çuha çiçeği yağı, nörodermatit gibi enflamatuar cilt hastalıklarının tedavisinde özellikle yararlıdır. Harici olarak uygulandığında, anti-enflamatuar ve antipruritik bir etkiye sahiptir. Cilt bakımı için en değerli yağlardan biridir. Gamma-linoleik asit gibi içerdiği yüksek konsantredeki yüksek doymamış yağ asitleri sayesinde kuru, pürüzlü ve pullu ciltlere etki eder. Cildi nemlendirir ve kan dolaşımını arttırmak suretiyle akneye karşı etkendir. Birçok kişilerde linol asit ile Gamma-linoleik asit arasındaki metabolizma geçişi bozuktur. Hatta bazılarında müteakiben Neurodermitis oluşur. Bu sebepten hekimlilikde de çok sevilir.

Gül Ağacı Yağı : "Ruh Yorgan Yağı" olarak adlandırılır, özellikle cilt dostudur, hafiftir ve cilt hücrelerini yeniler. Akne, yaralar, kuru ve olgun ciltlere yardımcı olur, stresi azaltan bir etkiye sahiptir ve sinir gerginliğine yardımcı olur. 

Shea Butter (Şia Yağı)  : Yağ asitlerini içeren komplex bir yağdır : oleik asit (% 40-60), stearik asit (% 20-50) ), linoleik asit (% 3-11), palmitik asit (% 2-9), linolenik asit (<% 1) ve araşidonik asit (<% 1). Şia yağı vücut ısısında erir. Cilt bakımı için kullanımının savunucuları, cilde hızla emildiğini, "yeniden yağlayıcı" bir madde olarak hareket ettiğini ve iyi su bağlama özelliklerine sahiptir. Şia yağı esas olarak kozmetik endüstrisinde cilt ve saçla ilgili ürünler için kullanılır. ( dudak parlatıcısı , cilt nemlendirici kremler ve emülsiyonlar ve kuru, kırılgan saçlar için saç kremleri ).Kuru ciltler için mükemmel bir yumuşatıcıdır . Cildin elastik bir görünüme kavuşmasını sağlar ve cilt için koruyucu bir tabaka görevi görür. A, D, E ve F vitamini açısından zengindir. Antioksidandır. İçeriğindeki A ve E vitaminleri sayesinde yaşlanma etkilerini azaltır, kırışıklarla baş etmeye yardım eder. Gözaltı torbalarını yok eder. Cildin kollajen üretimini artırır. Cildin elastik bir görünüme kavuşmasına ve bu görüntüyü korumaya yardım eder.
Ciltteki lekeleri geçirmeye yardım eder. Egzama, akne, seboreik dermatit ve sedef hastalığı gibi rahatsızlıkların yarattığı etkileri azaltır. Tıraş sonrası iyi bir nemlendirici ve yumuşatıcıdır.
Ciltteki yaraları iyileştirici etki gösterir. Cilt döküntüsüne iyi gelir. Çarpmaya ya da incitmeye bağlı şişlikleri indirmeye yardım eder. Peeling olarak kullanılabilir.
Yara ve yanık izlerini geçirmeye yardımcıdır. Sinek ve böcek sokmalarını iyileştirmeye yardım eder. Tırnakları ve tırnak derisini besler ve kurumasına engel olur.

Susam Yağı : İçeriğinde bol miktarda çinko bulundurur. Çinko minerali cilt sağlığı için oldukça önemli bir mineraldir. Cilt elastikiyetini arttırır. Susam yağı cilt kanserine karşı kullanılmasıyla da çok şifalı bir bitkidir. Erken yaşlanmayı ve cilt kırışıklıklarının oluşmasını geciktirir. Aynı zamanda yaşlılık lekelerini de ortadan kaldırır. Cildi nemlendirici özelliği de vardır. Çatlak topuklara, kurumuş diz ve dirseklere fayda sağlaması için banyo suyuna eklenebilir. Cildi güneşin zararlı etkilerinden de korur. Tırnak bakımı da sağlar.

Çay Ağacı Yağı : Eterik yağ, antiseptiktir. Çay ağacı yağı, alternatif tıpta antiseptik, antibakteriyel ve fungisidal etkisi nedeniyle saf formunda kullanılır ; akne , egzama , psoriasis vulgaris için de, yaraların tedavisinde de nasır , diyabetik , bit, uyuz - ve pire istilası kene faydalıdır . Kas ağrısı, romatizma , sigara öksürüğü  ve varisli damarlar için de önerilir. Çay ağacı yağının kanıtlanmış antimikrobiyal etkisine ek olarak , böcek ısırıklarından sonra aşırı bağışıklık reaksiyonlarının önlenmesi gibi başka etkiler de talep edilmektedir  çeşitli çay ve ağaçların yapraklarından elde edilen esansiyel bir yağdır. 


 

fethiye@leylainanir.com

YAZIYI PAYLAŞ!

İlk Yorum Yazan Sen Ol!

YAZARIN SON 5 YAZISI
saniye sonra kapatılacak. REKLAMI GEÇ
Barbunn Popup