Ecz. Buse HELVACIOĞLU

YOĞUN KEPEK VE KAŞINTI ÇÖZÜMSÜZ DEĞİL !

Ecz. Buse HELVACIOĞLU

  • 233

Dışarıdan bakıldığında temiz ve bakımlı görünen saçlara sahip olmak hepimiz için oldukça önemli. Her ne kadar saçlarımızı düzenli olarak yıkıyor olsak da kimimiz için kepek problemi ısrarla devam edebiliyor. Özellikle saçların kısa oluşundan ötürü erkeklerde kendini daha fazla belli eden kepekler, omuz üzerinde bıraktığı beyaz görüntüyle oldukça rahatsız bir his verebiliyor. Peki, kepek saç derimizde neden oluşuyor dersin? Sen de kepek probleminden şikayetçiysen ve “Kepek nasıl geçer?” sorusuna yanıt arıyorsan doğru yerdesin!
 

Kepek, saç derimizin çeşitli sebeplerden dolayı soyulup dökülmesiyle oluşan bir görünüm. Zaman zaman herkeste görülebilen bu durum, bazı kişilerde yıl boyu devam edebiliyor. Birazdan bu yaygın sorun hakkında birtakım önerilerimiz olacak. Ancak önerilerimize geçmeden evvel dilersen saç derimizde nelerin kepek oluşumunu artırdığına bir bir değinelim.
-    Jöle ve Saç Şekillendirici Sprey Kullanımı
-    Saçı İyi Durulamamak
-    Saç Yıkama Sıklığı
-    Mevsim Geçişleri
-    Kalitesiz Saç Boyaları
-    Stres ve Hormonal Değişiklikler
-    Düzensiz Beslenme

Neler Yapmalı?
•    Hastalar, kafa derisinde kepek oluşumunu engellemek için kepek karşıtı şampuanlar kullanabilir. Çinko pirition, selenyum sülfit, ketokonazol, katran, salisilik asit içeren şampuanların kullanımı kepeğe karşı fayda sağlar. Hasta bu ürünleri sırayla deneyerek kendisi için en uygun ürünü seçebilir. Uygun ürünün haftada 3-4 kez kullanılması yeterli olur.
•    Kafa derisine mineral yağı ya da zeytinyağı sürmek ve birkaç saat bu şekilde beklemek, ardından saçları yıkamak derinin yumuşamasını sağlar. Daha sonra saçın nazikçe taranması ile kafa derisindeki kepekler, pullanmalar ortadan kaldırılmış olur.
•    Yüz ve kafa derisinin yumuşak bir sabun ile düzenli olarak yıkanması, seboreik dermatite karşı etkili olabilir. Cildin kurumaması için cildin yıkandıktan sonra uygun nemlendiricilerle nemlendirilmesi önemlidir. 
•    Ciltteki lezyonlar üzerine düşük doz kortikosteroid içeren kremler uygulanabilir. Eğer bu kremler etkili olmazsa çeşitli karışımlar tercih edilebilir.
•    Saç şekillendirici kremler, saç spreyleri ve jölelerin kullanımına, seboreik dermatit tedavisi sonlanana kadar ara verilmesi gerekir.

•    Yüzde kaş, burun kenarlarında ve sakal, bıyık bölgelerinde şikayetleri olan kişilerin uygun temizleyicilerle yüzlerini yağdan arındırması ve sonrasında uygun nemlendiricileri kullanmaları gerekir. Kısa süreli düşük doz kortikosteroid içeren kremler, kalsinörün inhibitörü içeren kremler, çay ağacı özlü yıkama sabunları bu amaçla kullanılabilecek ürünler arasındadır.
•    Seboreik dermatitin kirpiklerde pullanmaya yol açtığı durumda, kirpikler bebek şampuanı ya da çay ağacı özü içerikli göz şampuanları ile yıkanabilir. Düzenli olarak yıkamanın yanı sıra kirpiklerdeki pullar pamuklu çubuklarla (kulak çubuğu gibi) dikkatlice temizlenebilir.
•    Konak sorunu olan bebeklerde ilaç içermeyen şampuanlar kullanılmalıdır. Kafa derisini zeytinyağı ile yumuşattıktan sonra yıkanan bebeğin saçları yumuşak bir tarakla taranarak konak döküntüleri temizlenebilir.
•    Baharatlı yiyecekler de seboreik dermatiti alevlendirebileceğinden acı, baharatlı gıdaları azaltmak faydalıdır. 
•    Seboreik dermatite benzeyen cilt lezyonlarına sahip kişiler, evde yapılan uygulamalarla bu sorundan kurtulamıyorsa bir sağlık merkezine başvurmalıdır.

Daha fazla bilgi ve danışmanlık için eczacınıza danışabilirsiniz.
Bir sonraki  yazıda buluşuncaya dek sağlıkla kalın…
 

Yazarın Diğer Yazıları