VİTAMİN VE MİNERAL TAKVİYELERİNİ NASIL KULLANMALI?
Ecz. Buse HELVACIOĞLU
- 297
Multivitaminler ve mineral takviyeleri birçok vitamin ve mineralin kombinasyonunu bazen de başka bileşikleri daha içeren besin takviyeleridir.
*** “Her vitamin ve mineralin vücutta kendine özgü bir görevi vardır.”
Eğer gıdalarla yeterince vitamin ya da mineral alamıyorsanız bu şekilde bu eksikliği kapatabilirsiniz. Multivitamin/mineral takviyeleri kullanmanın en büyük dezavantajı ise bazı mineral ya da vitaminleri gereğinden fazla alma ihtimalinizin olmasıdır, örnek olarak; Demir, A vitamini, çinko, Niasin ve Folik asit. Multivitamin/mineral takviyelerinin insan sağlığını nasıl etkilediği ile ilgili çok fazla sayıda çalışma yoktur çünkü piyasada birbirinden farklı birçok multivitamin/mineral takviyesi vardır ve hepsinin etkisi birbirinden farklı olmaktadır. Yiyecek ile yeterli miktarda vitamin ve mineral alamayan kişilerin, düşük kalorili diyete sahip kişilerin, iştahı kapalı kişilerin ya da veganlar gibi katı bir diyet uygulayan kişilerin multivitamin/mineral takviyesi alması önerilebilmektedir.
Bazı grup kişiler multivitamin/mineral takviyelerinde bulunan bazı vitamin ve minerallerden fayda sağlayabilirler. Örnek olarak: Hamile kalmayı planlayan kişilerin günlük 400 mcg folik asit alması bebeğin ve annenin sağlığını korumak için gereklidir. Hamile kişilerin hamileler için özgün günlük multivitamin/mineral takviyelerini alması annenin gebelik sırasınca gerekli folik asit, demir, iyot, kolin ve D vitamini almasını sağlamaktadır. Hamileyseniz veya et yemeyen bir diyet uyguluyorsanız doktorunuz B12 vitamini ve Omega-3 yağ asidi içeren ürünler önerebilmektedir.
Genellikle basit multivitamin/mineral takviyeleri almanın sağlığa bir zararı bulunmamaktadır.
Ancak alınan ekstra alınan vitamin ve mineralin yenilen yemeklerle alınan vitamin ve mineraller de göz önünde bulundurularak fazla miktarda alım önlenmelidir. Ayrıca bazı vitaminlerin fazla alımı hastalıklara neden olabilmektedir. Örnek olarak hamilelikte fazla A vitamini alımı doğum kusurlarına neden olabilir ayrıca sigara içenlerin de aşırı miktarda A vitamini alması akciğer kanseri riskini artıracaktır.
Multivitamin/mineral takviyeleri genellikle ilaçlarla etkileşmemektedir ancak bunun tek ve aşırı önemli istisnası kan sulandırıcı ilaçlardır (Coumadin, Varfarin gibi). Bu ilaçları kullanan kişiler doktorları ve eczacılarına danışmadan besin veya vitamin takviyesi kullanmamalıdır özellikle K vitamini içeren ürünleri.
Hangi multivitamin/mineral takviyesini alacağınıza karar veremiyorsanız doktorunuza ve eczacınıza danışabilirsiniz; yaşınıza, cinsiyetinize ve diğer durumlara (hamilelik veya vegan hayat tarzı gibi) uygun ürün önerisi isteyebilirsiniz.
Peki vitamin takviyelerinin riskleri var mı?
Yorgunluğunuzu atmak ve bağışıklık sisteminizi desteklemek için gıda takviyesi kullanmak önemli ama ne var ki sağlıklı bir diyetin yerini elbette hiçbir takviye alamaz. Sağlıklı bir diyetin ne olduğundan emin değilseniz, doktorunuzla konuşun. Sağlık koşullarınıza göre ihtiyacınız varsa desteklemek için yiyeceklerin bir listesini sağlayacaktır. Ülkemizde Vitamin D eksikliği önemli bir sağlık sorunudur. Yaygın olarak eksikliği gösterilmesine rağmen bilinçsizce alındığında zehirlenmeye neden olabilir.
Omega-3 yağ asitleri ve B12 vitamini gibi ihtiyacınız olan her şeyi diyetinizden alamıyorsanız, bir takviye almanız gerekebilir. Bu konuda yine, eczacınıza veya doktorunuza danışabilirsiniz.
***Bir sonraki yazımda görüşünceye dek sağlıkla kalın…
Ecz. Buse Helvacıoğlu