Sağlık Olsun
Ecz. Buse HELVACIOĞLU
- 377
Sevgili okurlar, sizlere ilk yazımla birlikte ‘Merhaba’ diyorum. Belki diyeceksiniz ki kim bu kız bu köşede neleri kaleme alacak?
Toplum içerisinde, doğru bilinen yanlış bilgilerle insanlar aslında en çok da sağlık meseleleri ile ilgili her şeyi biliyorken(!) bu camianın içerisinde olan biri olarak naçizane bilgilerimi siz değerli okuyucularımızla paylaşmak istiyorum. İşte bu yüzden yazmaya karar verdim ve işte şimdi, o kararımın sonucuyla karşınızdayım.
****
Yaz aylarına veda edip sonbahara merhaba dediğimiz mevsimsel geçişlere gelindi…
Havanın bir ısınıp bir soğuması,düşen sıcaklık ve zaman zaman şekillenen yağmur geçişleri, güneşe aldanıp giyilen ince kıyafetler ve değişken hava sıcaklıkları vücut direncimizi tehdit ediyor. Bu durum da soğuk algınlığı, grip,nezle gibi şikayetlerin artmasına sebep oluyor.
Peki mevsim geçişlerde sağlıklı kalabilmek için nelere dikkat etmeliyiz?
İşte eczacınızın önerileri…
Vücudumuzun savunma mekanızmasını güçlendirmek için vitamin ve mineraller açısından zengin, dengeli bir beslenme düzeni oluşturmalısınız. Özellikle C vitamini yönünden zengin turunçgiller, kırmızı biber, brokoli gibi gıdalar bağışıklığınızı destekler. Çinko ve probiyotikler de bağışıklık fonksiyonlarını iyileştirir. Yoğurt ve kefir gibi probiyotik içeren gıdalar da bağırsağınızın sağlığını koruyarak bağışıklığa katkı sağlar.
Söylemeden geçmek olmaz. Bu gıda takviyelerinizi eczacınızın danışmanlığında tercih etmelisiniz.
Bağışıklık sisteminin doğru çalışması için yeterli ve kaliteli uyku çok önemlidir. Yetersiz uyku vücudun enfeksiyonlara karşı direncini düşürür ve daha kolay hastalanmanıza yol açar. Yeterli uyku süresi 7-8 saattir.
Su vücuttaki toksinlerin atılmasına yardımcı olur ve bağışıklık sistemini destekler. Özellikle mevsim geçişlerinde yeterli miktarda su içmek vücut fonksiyonlarının dengede kalmasını sağlar.
Düzenli fiziksel aktivite bağışıklık hücrelerinin hareketliliğini artırır ve bu da vücudun enfeksiyonlarla daha etkili savaşmasına yardımcı olur. Haftada en az 3 gün 45 dakika orta tempolu egzersiz yaparak bağışıklık sisteminizi destekleyebilirsiniz.
Stres de bağışıklık sistemini olumsuz etkiler. Kronikleşen stres, vücudun savunma mekanizmasını zayıflatır ve bağışıklık sistemi hastalıklara açık hale getirir. Stresi yönetmek için meditasyon, yoga gibi rahatlama tekniklerini deneyebilirsiniz.
Konu strese gelmişken ruh halimize ve sağlığına değinmemek olmaz.
İyilik halinin ruh-beden ve zihin dengesi olduğu gerçekliğini göz önüne alırsak ruh sağlığımızı koruyacak önlemleri de dikkate almamız gerekiyor.
Genelde kış aylarında görülen aşırı yemek yemeye meyil, buna bağlı kilo artışı ve beraberinde gelen enerji kaybı ile aşırı uyku hali çoğumuzun muzdarip olduğu şikayetler...Bu belirtileri yaşıyorsanız mevsimsel duygu durum bozukluğunun eşiğindesiniz demektir.Diğer tipik depresif duygu durum belirtileri ki bunların arasında sosyal çekilme, anksiyete, ağrı gibi yakınmaları sayılabilir, hastalığın daha sonraki dönemlerinde ortaya çıkarlar.Hastalığın seyri genelde sonbahar kış aylarında artarak giderken, bazı hallerde bunun tam tersinin gözlendiği de bilinmektedir.
Mevsimsel depresyonlar kış aylarına geçişte güneş ışığının azalması ile tetiklenebilecek bir durumdur. Bu durumla baş etmek için neler yapabiliriz:
Gün ışığından maksimum seviyede faydalanmak ve açık havaya çıkarak fırsatlar yaratmak serotonin yani mutluluk hormonu salınımınıza destek olur.
Uyku saatiniz yaklaşmaya başladığında teknolojiyle vedalaşın. Odanızın ışıktan,dış seslerden korunaklı olmasına dikkat ederek bununla birlikte uykudan hemen önce cep telefonuyla zaman geçirmekten kaçınabilirsiniz.
Zihni boşaltmak ve psikolojik açıdan rahatlamak için kendinize yeni ilgi alanları ve hobiler edinebilirsiniz.
Düzenli spor yapma alışkanlığınız olmasa bile haftada en az 3 kere açık havada 30-45dk olmak kaydıyla egzersiz yapabilirsiniz.
Salgınların revaçta olduğu şu günlerde; bedeniniz ile birlikte ruhunuza da iyi bakmanızı tavsiye eder sağlıklı günler dilerim…
***
Haftaya yeni yazı dizisi ile birlikte olacağız. O zamana kadar hastalanmaya karşı geliniz. Onu istemezseniz o da sizi istemez.