OBEZ MİSİNİZ?
Ecz. Buse HELVACIOĞLU
- 223
Kilolu olmanın bolluğu, zenginliği ve sağlığı simgelediği yıllar geride kalalı uzun zaman oldu. 19.yüzyılın ikinci yarısından bu zamana fazla kilolarla mücadele etmekteyiz. Ama fazla kilolardan kurtulmak öyle sanıldığı kadar kolay değil. İnsan vücudu olası kıtlık ve açlıklara dayanabilmek için mevcut kilosunu korumaya programlanmış durumda. Bu nedenle de biz bir yandan diyetler yaparak kilo vermeye uğraşırken, diğer yanda iştah merkezi, verilen kiloları geri alma yönünde çaba gösteriyor. Kilo veren bir kişide aradan bir yıl geçtiğinde dahi, iştah ve açlık hormonları kilo vermeden önceki düzeyin çok üstünde seyrediyor ve verilen kiloların geri kazanılması için uğraşıyor. Hal böyle olunca vücudumuzla girdiğimiz kilo verme mücadelesinde pek de yol kat edemediğimizi söylemek zorundayız. Zaten dünya üzerinde obezite sıklığının her geçen gün daha da artması bunun en açık göstergesi.
Uzmanlar obezite ile mücadele için insanları uyarıyor, bilinçlendirmeye çabalıyor. Bir yandan yaşam süresini kısaltıyor bir yandan da birçok ciddi hastalığa davetiye çıkartıyor. Ancak elde edilen son istatistikler Türkiye'nin bu uyarılara pek fazla kulak asmadığını gösteriyor. Her 3 erişkinden 1'inin obez olduğu Türkiye, bu alanda tüm Avrupa ülkelerini geçmiş durumda.
Aldığınız enerji verdiğiniz enerjiden fazlaysa tehlike çanları çalıyor demektir…
"Bir kişinin kendisini obez olarak yorumlaması için vücudunun normal fonksiyonlarını engelleyecek ve sağlıklı olmasını zorlaştıracak ölçüde kilosunun olması, vücudunda yağ birikmesi gerekir. Bedenin yağ kütlesinin yağsız kütleye oranla aşırı artması olarak tanımlanan obezite, günlük alınan enerjinin harcanan enerjiden fazla olmasıyla ortaya çıkar.
Normal şartlarda yetişkin kadınlarda vücut ağırlığının %20-25’i, erkeklerde ise %15-18’i yağ kütlesinden oluşmaktadır. Bu oran kadınlarda %30, erkeklerde ise %25’e çıktığında obezitedenbahsedilir.
Obez Misiniz?
Obeziteyi belirlemek için en sık kullanılan yöntem Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği kriterlere göre hazırlanan Vücut Kitle İndeksi’dir. Bu değer kişinin kilosunun, boy uzunluğunun karesine bölünmesiyle hesaplanır. Eğer vücut kitle indeksi 18.50 - 24.99 arasında ise kişi normal kiloda sayılmaktadır. Eğer bu değer 25.00 - 29.99 arasında ise kişi Şişmanlık öncesi (Pre-obez) olarak kabul edilir.
Tedavi mümkün! Obezite ile Mücadelede Elimizde Hangi Silahlar Var?
Obezite tedavisinde en ideal tedavi yöntemi kişinin yaşı, cinsiyeti, kilosu ve varsa mevcut sağlık sorunlarına göre şekillendirilir. Obezite tedavisinde tercih edilen 5 farklı tedavi yaklaşımı vardır. Bunlar, tıbbi beslenme diyeti, egzersiz tedavisi, davranış değişikliği tedavisi, farmakolojik tedavi ve en bilinen cerrahi yöntemlerdir.
Formda ve sağlıcakla kalın…