GÜNLÜK HAYATI ZEHİR EDEN HASTALIK:SİSTİT
Ecz. Buse HELVACIOĞLU
- 189
İdrar yapmakta zorlanma veya tutamama, yanma ve ağrı... Eminim ki, bu üç belirtiyi okuyan özellikle de kadın okuyucularımın aklına ilk gelen hastalık, sistit (mesane enfeksiyonu) olmuştur ve bunu düşünmekle kesinlikle haklılar.
Mutlaka tedavi edilmesi gereken sistit rahatsızlığı hele ki kronik bir hal aldıysa ve tekrarlayan bir tabloyla ortaya çıkıyorsa ek önlemler alınıp tedavi edilmelidir.
Peki nasıl bir yol izlemeliyiz, tedavisi mümkün müdür ? Hadi gelin bu soruların cevabını birlikte öğrenelim…
En yaygın karşılaşılan belirtiler arasında idrar yaparken yanma ve ağrı, daha sık idrara çıkma, idrarı tutamama ve idrarın kötü kokmaya başlaması durumları yaşanır.
Hafif sistit vakaları genellikle birkaç gün içinde kendiliğinden iyileşebilirken şiddetli sistit durumlarında düzenli veya tıbbi tedavi gerekebilir.
Sistit Neden Olur?
Sistit nedeni genellikle bakteriyeldir. Normalde bağırsak ve sindirim sisteminde bulunan ve zararsız olan bakterilerin mesaneye ulaşması sistit nedeni olmaktadır. Sistite en çok Escherichia coli (E.coli) bakterisi yol açmaktadır. Bakteriyel sistitin haricinde mesanenin zarar görmesi veya tahriş olması da sistite yol açabilir.
İDRAR TUTMAK ENFEKSİYONA NEDEN OLUYOR
Sistit hastalığı, en çok cinsel ilişki, hijyenik olmayan tuvaletlerin kullanılması ve el temasıyla bulaşıyor. Kadınlarda büyük abdesti yaptıktan sonra temizliği arkadan öne doğru yapmak da bulaş riskini artırıyor. Bir de özellikle üstünde durmak istediğim çok önemli bir konu var. O da idrar tutmak. İdrar tutmak, hiç de sağlıklı bir şey değil.
KRONİK SİSTİTE EK ÖNLEMLER ALINMALI
İdrar yolu enfeksiyonu şikâyetleriyle karşılaşıldığı zaman mutlaka bir doktora başvurulması gerekiyor. Sistit hastalığında belirli ilaçlarla tedaviler yapılabiliyor. Bu hastalık, bir ya da iki kez karşılaştığınız zaman pek sorun olmuyor. Ancak sistit sürekli tekrarlıyorsa ve kronik hale geldiyse o zaman ilaç tedavilerinin yanında mutlaka bazı önlemlerin alınması elzem oluyor. Bu önlemlerin başında ise bol su tüketmek geliyor. Çünkü en önemli dezenfektan sudur. Eğer hastalığa bağlı kanamanız çok oluyorsa, sıcak su torbaları kullanarak, biraz daha rahatlayabilirsiniz. Hastalık döneminde cinsel ilişkiye ara vermeli ve iyileştikten sonraki bir hafta boyunca da prezervatif ile ilişkiye girmelisiniz. Genital bölge temizliği sistit korunmasında önemlidir. Genital bölgenizi kimyasal kullanmadan ve bol ılık su ile yıkamanız en sağlıklısı olacaktır. Ayrıca iç çamaşırlarınızı da önce 15 dakika boyunca çamaşır suyunda bekletin ve daha sonra kaynar suda yıkayın. Kuruduktan sonra da ütüleyerek, kullanmaya dikkat edin.
İDRAR YOLUNU TEMİZLEYEN DOĞAL TARİFLER
İdrar yollarının temizlenmesine yardımcı olan 2 önemli sebzemiz var. Bunlardan biri pazı diğeri de lahana. Pazıyı 5 dakika boyunca buharda pişirin ve üstüne hafif limon sıkarak tüketin. Lahananın ise üstüne hafif tuz dökün ve ovalayın. Buna biraz sirke de ekleyebilirsiniz. Daha sonra yoğurtla ya da tek başına tüketin. Ayrıca tuzladığınız lahanayı 5 gün boyunca suyun içinde bekletin. Daha sonra süzün ve lahananın suyunu için. Bu karışım da idrar yollarınızın temizlenmesine katkı sağlayacaktır. Kızılcık meyvesinden şerbet de yapabilirsiniz. Ayrıca soğan ve sarımsağın doğal antibiyotik olma özellikleri vardır. Bu ikili, her türlü iltihaba iyi gelir.
Önümüzdeki hafta bir sonraki yazımda görüşünceye dek sağlıcakla kalın.