Ecz. Buse HELVACIOĞLU

Çocuğunuzun Bağışıklığını Güçlendirmenin Yolları

Ecz. Buse HELVACIOĞLU

  • 127

Bağışıklık sisteminin çocukluk döneminde kuvvetlendirilmesi yetişkinlik döneminde sağlıklı bir yaşam sürdürülebilmesi açısından büyük önem taşır. Düzenli beslenmenin yanı sıra, çocukların sağlıklı ortamlarda büyümesi bağışıklık sisteminin gelişmesinde önemli bir rol oynar.
Bağışıklık sistemini daha kuvvetli tutmak elinizde…

Daha çok meyve ve sebze: Sofrada C vitamini, karoten ve antioksidanların daha fazla olduğu renkli sebzeleri bulundurun. Yeşil yapraklı sebzeler, brokoli, biberler, havuç, bal kabağı portakal, kayısı, tropik meyveler gibi…

Daha az şeker ve tatlandırıcı: Yapılan bilimsel çalışmalar şeker katkılı yiyeceklerin akyuvar çalışmasını olumsuz etkilediğini gösteriyor. Özellikle hastalık dönemlerinde tatlandırıcılar, şekerin her türü, dışarıdan alınan paketli tatlı yiyeceklerden uzak durmak gerekir. Bunların yerine bal, pekmez ya da doğal meyve şekerinden faydalanmak daha doğrudur.

Yağ asitlerinden en faydalısı Omega-3 yağları: Özellikle soğuk sularda dolaşan yağlı balıklarda olan bu madde çok değerli bir bağışıklık desteğidir. Omega yağ asitleri, bakterileri yiyen hücrelerin aktivitesini arttırırlar. Haftada 3 gün yağlı balık yemek veya bulunamıyorsa, yine de lokal taze balık ve haftada bir kaç kez balık yağı içeren bir kapsül yeterlidir.  Keten tohumu yağı da, balık yağı kadar kuvvetli olmasa da, iyi bir Omega 3 kaynağıdır.

Yeterli uyku: Çalışmalar, çocuklarda da erişkinlerde olduğu gibi uykusuzluğun mikrop öldüren hücrelerin gücünü azalttığı gösteriyor. Özellikle gün boyu yuvada değişik aktivitelerle heyecanlı saatler geçiren küçük çocukların uyumadıklarını düşünürsek,  erken yatmalarının çok gerekli ve önemli olduğunu anlarız. Bu yaştaki çocukların 12-13 saat, okul öncesi çocukların 10 saat uykuya gereksinimleri var.

Normal kilo: Şişmanlık antikor yapımını yavaşlatarak bağışıklık sistemine olumsuz etki etmektedir. Çocuğunuzu aktif tutarak hem kilosunu, hem de bağışıklık sistemini kontrol altında tutmaya çalışın.

Kişisel temizliğe önem verin: Bağışıklığı doğrudan arttırmasa da, bağışıklık sisteminin yorulmasını engelleyebilir. Sabunla el yıkamaya önem verin. Okuldan gelince, yemekten önce ve sonra, burun sildikten sonra, tuvaleti kullandıktan sonra mutlaka eller sabunla yıkanmalı. Diş fırçaları beraber duruyorsa, hasta olanın fırçasını hemen atıp yenisini almakta fayda var.

Yanında sigara içmeyin: Çocuklar sigaranın zararlı etkilerine daha da açıklar çünkü dakikada daha fazla soluyorlar. Bronşit, kulak enfeksiyonu, astım riskini arttırmak istemiyorsanız, çocuğunuzun pasif içici olmasına izin vermeyin.
Gıda Takviyeleri Olmazsa Olmaz Çizgimiz
C vitamini: Yeteri kadar  c vitamini almak bağışıklık sistemi için önemli bir rol üstleniyor. Tercih edeceğiniz multivitamin formlarında da yeteri miktar c vitamini alabilirsiniz.
Demir Eksikliğine Dikkat Edin: Dünyada en çok görülen mikro besin öğesi eksikliği demir eksikliği oluyor. Eksikliği mental ve fiziksel gelişimi etkiler.
Çinko Eksikliği: Büyüme için gerekli bir mineraldir. Eksikliğinde büyüme geriliği ve bağışıklık sisteminde bozulmalar görülebiliyor.
Kefiri sevdirin olmuyorsa probiyotik takviyesi bağışıklık sistemini destekler. Çocuklar tarafından rahatça tolere edilebilecek tat ve aromaya sahip probiyotiklerin, aç ya da tok karnına günde tek doz alımı yeterlidir.
Propolis:  Propolis, antioksidan ve antibakteriyel etkisiyle bağışıklık sistemini güçlendirir, hastalıkların daha kolay atlatılmasını sağlar ve vücuttaki bakteri oluşumunu önler. Ayrıca propolis enflamasyonu hafifletmeye ve sivilce çıkmasını engellemeye de yardım eder.
D Vitamini: D vitamini beyaz kan hücrelerini çoğaltarak çeşitli hastalıklara karşı vücudun savunma sisteminin güçlenmesine yardımcı olur. Çocuklarda ve bebekler kullanım dozu 400I ya da 600I olarak değişmektedir.
          Unutmayalım ki; çok sık hasta olan, yoğun bir tempoda çalışan ya da dengeli ve yeterli beslenemeyen kişilerin bağışıklık sistemlerini güçlendirmek için günlük ihtiyaç duyduğu vitamini takviyeler ile alması gerekebilir. Ancak vitamin takviyeleri, kullanılan bazı ilaçlar ile etkileşime girebilir. Bu nedenle herhangi bir takviye kullanılmadan önce bir uzmana danışılmalı ve günlük doz ayarlanmalıdır. Sağlıklı olan ve düzenli beslenen kişilerin ise takviye almasına gerek yoktur. Günlük gereken vitamin, besinlerden alınabilir.

 

 

Yazarın Diğer Yazıları