ŞİİRDE EN KÜÇÜK ANLAMLI BİRİM
Coşkun Karabulut / Kültür Sanat
- 461
Bir şiirin "en küçük anlamlı birimi" yine şiirin kendisidir. Bu, en azından benim şiirim için böyledir. Çünkü şiirin ortaya çıkmasına yani bütünün.ortaya çıkışına kadar, sözcüklerin bir " edat" işlevi görmesi ve anlam içermemeleri nedeniyle, şiirin oluşumuna kadar " anlamlı birim" olamamışlardır.
Ancak, şiir olduktan sonra bütünün verdiği görevle anlam yüklendiklerinden, bu andan itibaren "şiirin anlamlı birimi" olabilmişlerdir.Bütün yoksa, anlam da yoktur, onlar da yoktur.
*****
Şairin görevi; gerçegi tüm boyutlarıyla yaşarken ve yaşamda derinlemesine gözlem yaparken içinde yazılan şiirin elinden tutup, şeklini şemalini gözden geçirip okura dunmaktır. Genelde bu şiir epeyce yazılmış hale geldiğinden dolayı; şairin, geceler, haftalar boyu üzerinde durmadına gerek yoktur. Çünkü, bir heyecan dalgası halinde geldiğinden, fazla tekniklere boğup, ruhunu bozmamak gerekir.
Kısaca şiir; şairin güzel yaşamı ve gözlemleri sayesinde zaten içten içe yazıldığından; küçük bir çaba ile şiir formatında kağıda dökmektir.
Şiir yazmak için aylak aylak dolaşmak, insanlardan uzak boş işlerle uğraşmak yerine; yaşamı acısıyla tatlısıyla bilfiil yaşayıp, yaşama omuz vererek ve herkesin yaşamını kolaylaştıracak eylemlerle olur .
Şair, güzeli yaşar ve yazar.
Kısa bir şiirimle bitirelim yazıyı:
YAPAYALNIZ
" Allah
elden ayaktan düşürmesin"
derlerdi büyükler
şimdi
daha iyi anlıyorum
hele de yüreğinden el ayak çekilince
ansızın