VÜCUT DOKUNULMAZLIĞINA KARŞI SUÇLAR
AVUKAT YUDUM SÖĞÜT
- 773
2. Bölüm - Neticesi Sebebiyle Ağırlaşmış Yaralama ve Kasten Yaralamanın İhmali Davranışla İşlenmesi Suçları
Merhabalar. Geçtiğimiz haftalarda vücut dokunulmazlığına karşı suçları incelemeye başlamıştık. Bu hafta da vücut dokunulmazlığına karşı suçları incelemeye devam edeceğiz.
Vücut Dokunulmazlığına Karşı Suçlar, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) İkinci Kitap Özel Hükümler İkinci Kısım Kişilere Karşı Suçlar İkinci Bölüm Vücut Dokunulmazlığına Karşı Suçlar başlığı altında düzenlenmiştir. Vücut dokunulmazlığına karşı suçlar TCK madde 86 - madde 93 aralığında yer almaktadır.
Vücut dokunulmazlığına karşı suçlar başlığı altında kasten yaralama, neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama, kasten yaralamanın ihmali davranışla işlenmesi, taksirle yaralama, insan üzerinde deney, organ veya doku ticareti, zorunluluk hali, etkin pişmanlık suçlarına dair hükümler yer almaktadır.
Geçen hafta vücut dokunulmazlığına karşı suçlardan biri olan kasten yaralama suçunu içerir maddeyi (madde 86) ele almıştık. Bu hafta neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama ve kasten yaralamanın ihmali davranışla işlenmesi suçlarını içerir maddeleri (madde 87 - madde 88) inceleyeceğiz.
TCK m. 87’de düzenlenen neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama suçu için düzenleme;
‘’(1) Kasten yaralama fiili, mağdurun;
a) Duyularından veya organlarından birinin işlevinin sürekli zayıflamasına,
b) Konuşmasında sürekli zorluğa,
c) Yüzünde sabit ize,
d) Yaşamını tehlikeye sokan bir duruma,
e) Gebe bir kadına karşı işlenip de çocuğunun vaktinden önce doğmasına,
Neden olmuşsa, yukarıdaki maddeye göre belirlenen ceza, bir kat artırılır. Ancak, verilecek ceza, birinci fıkraya giren hallerde üç yıldan, üçüncü fıkraya giren hallerde beş yıldan az olamaz.
(2) Kasten yaralama fiili, mağdurun;
a) İyileşmesi olanağı bulunmayan bir hastalığa veya bitkisel hayata girmesine,
b) Duyularından veya organlarından birinin işlevinin yitirilmesine,
c) Konuşma ya da çocuk yapma yeteneklerinin kaybolmasına,
d) Yüzünün sürekli değişikliğine,
e) Gebe bir kadına karşı işlenip de çocuğunun düşmesine,
Neden olmuşsa, yukarıdaki maddeye göre belirlenen ceza, iki kat artırılır. Ancak, verilecek ceza, birinci fıkraya giren hallerde beş yıldan, üçüncü fıkraya giren hallerde sekiz yıldan az olamaz.
(3) (Değişik: 6/12/2006 – 5560/4 md.) Kasten yaralamanın vücutta kemik kırılmasına veya çıkığına neden olması halinde, yukarıdaki maddeye göre belirlenen ceza, kırık veya çıkığın hayat fonksiyonlarındaki etkisine göre, yarısına kadar artırılır.
(4) Kasten yaralama sonucunda ölüm meydana gelmişse, yukarıdaki maddenin birinci fıkrasına giren hallerde sekiz yıldan oniki yıla kadar, üçüncü fıkrasına giren hallerde ise oniki yıldan onsekiz yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.’’ şeklindedir.
TCK m. 88’de düzenlenen kasten yaralamanın ihmali davranışla işlenmesi suçu için düzenleme;
‘’(1) Kasten yaralamanın ihmali davranışla işlenmesi halinde, verilecek ceza üçte ikisine kadar indirilebilir. Bu hükmün uygulanmasında kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesine ilişkin koşullar göz önünde bulundurulur.’’ şeklindedir.
Neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama suçu, yaralama fiilinin mağdurun vücudunda bıraktığı etkinin kalıcılığına göre iki grup şeklinde ayrılmıştır. Söz konusu kalıcı etkilerin neler oldukları TCK m.87’de açık bir şekilde belirtilmiştir.
Kasten yaralamanın ihmali davranışla işlenmesi suçunda ise, kast ve ihmal kavramları ele alınmalı ve olaydaki kast ve ihmal irdelenmelidir. Burada bilme ve isteme unsurları kastın varlığı açısından önemlidir.
Bu hafta vücut dokunulmazlığına karşı suçlardan biri olan neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama ve kasten yaralamanın ihmali davranışla işlenmesi suçlarını içerir maddeleri (madde 87 - madde 88) inceledik. Gelecek hafta vücut dokunulmazlığına karşı suçları açıklamaya devam edeceğiz.
Hepimiz için Hakkın yerini bulduğu günler dilerim. Günümüz güzel geçsin..
Bu Haftanın Sözü : ‘’Yaşamak solumak değil, çalışmaktır.’’
Jean Jacques Rousseau
e-mail : [email protected]