Yaz Mevsimi Trafik Tedbirleri genelgesi yayımlandı 

İçişleri Bakanlığı tarafından yaz mevsiminde kara yollarında alınacak trafik tedbirlerine ilişkin genelge yayımlandı. Buna göre toplu taşıma araçlarında yüzde 50 doluluk kuralı ve maske kullanımı konusunda ekiplerin titiz bir çalışma içinde olacağı öğrenildi. Trafik ekiplerinin şehirler arası kara yollarında ve şehir içi ana güzergahlarında görünür bir şekilde olacakları kaydedildi. 

  • 1554
Yaz Mevsimi Trafik Tedbirleri genelgesi yayımlandı 
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Dost Gazetesinden Fatih Dereli'nin haberine göre; 

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun imzaladığı ve 81 il valiliğine gönderilen “Yaz Mevsimi Trafik Tedbirleri” konulu genelgede, kara yollarında 1 Haziran-1 Ekim tarihleri arasında uygulanacak trafik tedbirleri tek tek sıralandı. Yaz döneminde trafik yoğunluğunun arttığı Fethiye ve bölgesinde de jandarma ve polis trafik birimlerinden karma ekipler oluşturulabileceği bildirildi. Temmuz ve Ağustos aylarında ise denetimlerin daha da sıklaştırılacağı belirtildi. 

Denetimlerin arttığı dönemlerde trafik kazası sonucu meydana gelen can kayıplarında azalma olduğu, denetimlerin azaldığı dönemlerde ise can kayıplarının arttığı belirtilen genelgede, trafik ekiplerinin özellikle şehirler arası kara yollarında ve şehir içi ana güzergahlarda ekip ve yaya olarak görünür olması ve trafik denetimine dönük faaliyet göstermelerinin son derece önemli olduğu kaydedildi. 

Genelgede, geçmiş yıllardan farklı olarak 1 Haziran-1 Ekim tarihleri arasında uygulanacak 2020 yılı yaz trafik tedbirlerinde, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’yi de etkisi altına alan yeni tip korona virüsü salgınının yayılım hızını kontrol altında tutmaya yönelik trafik tedbirleri ile salgının yayılım hızının azalmasıyla birlikte normal hayata geçişe yönelik hareket tarzının bir bütün olarak ele alınması gerektiğine vurgu yapıldı. 

SOSYAL MESAFEYE UYULACAK 
Genelge kapsamında, sosyal izolasyona yönelik alınan tedbirler sonucu şehir içi ana güzergahlar ve şehirler arası kara yollarında seyreden araç sayısının azalmasının ortalama hız seviyesinin yükselmesine sebep olabileceği göz önünde bulundurularak, hız kontrolleri başta olmak üzere emniyet kemeri takma, cep telefonu kullanmama, yaya geçitlerinde yayalara yol verme, şerit kullanma, hatalı dönüşler gibi kural, yasaklama ve kısıtlamalara yönelik etkin, yoğun ve sürdürülebilir trafik denetimlerine ağırlık verilecek. 

Şehir içi ve şehir dışı ulaşımda toplu taşıma araçları ve otobüslere getirilen yüzde 50 doluluk kriteri ve maske kullanımına ilişkin uygulamalar titizlikle takip edilecek. Denetimlerde sürücü ve yolculara yönelik bilgilendirme ve uyarılar yapılırken sosyal mesafe kuralına dikkat edilecek. 

KARMA EKİPLER OLUŞTURULACAK 
Ülke ve il genelinde polis ve jandarma trafik birimlerinin imkan ve kabiliyetleri özellikle şehirler arası yollarda zaman zaman belirli trafik denetim amaçlarına yönelik birleştirileceği açıklandı. Böylelikle sürücülerin sürekli, etkili ve yoğun şekilde denetlenmeleri konusunda gerektiğinde kurulacak karma ekipler aracılığıyla çok sayıda taşıt ve sürücünün denetlenmesi amaçlanıyor. Trafik polis ekipleri ile jandarma trafik timlerinin birlikte yürüteceği eş zamanlı şehir içi, şehirler arası ve köy yollarındaki denetimlerin devamlılığı sağlanacak. 

EKİPLER GÖRÜNÜR OLACAK 
Trafik ekiplerinin özellikle kazaların yoğun olduğu güzergahlarda algılanan yakalanma riski duygusunun geliştirilmesine yönelik olarak görünür olmaları planlanacak. Ayrıca bu amaçla hafta sonları idari birimlere ait resmi görev araçları, personeliyle birlikte önem arz eden noktalarda sabit ve seyir halinde görevlendirilecek.

TEMMUZ VE AĞUSTOS’TA DENETİMLER ARTACAK 
Korona virüsü salgınının yayılım hızının azalması ile birlikte tatil sezonunda özel taşıtlarla yapılacak seyahatlerin süresi ve mesafesinin artacağı dikkate alınarak, özellikle temmuz ve ağustos aylarındaki olası kazaların en aza indirilmesine yönelik, tüm yolcu ve sürücülere yönelik trafik denetimleri artırılacak. 

Denetimler ile trafik kontrol noktalarında sosyal mesafeye dikkat edilerek yüz yüze iletişim kurulacak, dikkat dağınıklığı veya uykusuzluk hali bulunan sürücülerin dinlendirilmesi sağlanacak. Bunun yanında genelgeye göre emniyet kemeri denetimlerine özel önem verilecek, trafik yoğunluğu havadan denetlenecek, yaya kazaları analiz edilecek.


 

Bakmadan Geçme