YANIK, 'İNŞAAT SEKTÖRÜNÜN BİR BELGESİ OLMALI'

Fethiye'de uzun yıllar müteahhitlik yapan Ali Yanık, düşen faiz oranlarının emlak ve inşaat piyasasına olumlu yansıdığını söyleyerek Fethiye'de ev almanın tam zamanı olduğunu belirtti. Son dönemlerde villa fiyatlarındaki düşüşleri de değerlendiren Yanık, 'Ciddi anlamda göç alan bir bölgeyiz. Adeta bir cennette yaşıyoruz. Burada esas sorun inşaat sektörünün bir belgesi olması lazım. Fethiye'de bunu yıllarca yaşadık. Çok sayıda yerli ve yabancı müşteri mağdur edildiği için Fethiye'yi terk etti' ifadelerini kullandı.

  • 4718
YANIK, 'İNŞAAT SEKTÖRÜNÜN BİR BELGESİ OLMALI'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

FAİZ ORANLARININ DÜŞÜŞÜ SEKTÖRÜ OLUMLU ETKİLEDİ

Özyuvam İnşaat Sahibi Ali Yanık, “Hükümetin faiz oranlarını yüzde 0,99 düşürmesi emlak ve inşaat sektörüne olumlu etkileri oldu. Fethiye’de fazla arsa yok, varsa da bunlar kısıtlı. Bir dairenin arsa payı 200-250 bin TL’ye kadar yükseldi. Bunun bir de diğer maliyetleri var. İçinde bulunduğumuz dönem bana göre Fethiye’de ev almanın tam zamanı. Faizlerde ciddi anlamda düşüş oldu. Önceden vatandaşımız parasını faize yatırıp, yüzde 20-25’lerden faiz alıyordu” dedi.

 

SORUN SATIŞ DEĞİL

Açıklamasını sürdüren Yanık, “Fethiye’de ekonomik kriz olmaz. Çünkü iş kolu fazla. Tarım, turizm, hayvancılık, inşaat sektörleri var. Fethiye’nin inşaat ile ilgili sorunu satış değil. Ciddi anlamda göç alan bir bölgeyiz. Adeta bir cennette yaşıyoruz. Burada esas sorun; inşaat sektörünün bir belgesi olması lazım. Fethiye’de bunu yıllarca yaşadık. Çok sayıda yerli ve yabancı müşteri mağdur edildiği için Fethiye’yi terk etti. Özellikle İngilizler çok mağdur oldu. Şimdi evlerini satıp onlar da gitmek istiyor. 1 milyon 500 bin TL’lik villanın 1 milyon TL’ye düştüğü söyleniyor. Düşmedi, öyle bir şey yok. İngilizler, Fethiye’den gitmek istediği için fiyatlar düştü. Yıllar önce burada konut almış, bir şekilde dolandırılmış ya da darbe yemişler” ifadelerini kullandı.

 

EN BÜYÜK SORUN  1+1 VE 2+1 DAİRELER

Fethiye’de inşaat sektörünün sorunlarına da değinen Ali Yanık sözlerini şöyle sürdürdü;

“Fethiye’de en eski müteahhit benim. Eskiler bir şekilde bıraktı veya battı… Para kazanmak için her şey değildir. Önemli olan buradaki güzelliği bozmayacaksın. 1+1 veya 2+1 daireler yapıyorsun. 1+1 dairede ailen ile yaşayabilir misin? Bir aile 1+1 veya 2+1 dairede yaşayamaz. Fethiye’ye yapılan en büyük yanlış da budur. Hiçbir zaman bu şekilde bir projem olmadı. Fethiye’de bin 500-2 bin daire yapıp sattım. Hiçbirisinde 1+1 ve 2+1 daire yoktur. Ben ailem ile oturamayacağım hiçbir projeye imza atmam. Başka bir meslek kolundan arkadaş bir inşaata ne kadar demir gideceğini bilmez. Araç kullanmak için ehliyet almak gerekir. İnşaat yapmak için de ehliyetli olmak gerekiyor. En son projemde 750 bin TL ödedim, kırıcı tuttum ve vadinin içine temeli oturttum. Başka bir arkadaş 50 bin TL’ye kırıcı tutuyor, boş toprağın üzerine temel yapıyor. Yazık değil mi, deprem bölgesinde yaşıyoruz. Bunu yapanlar müteahhit değil, sermayesi ve parası olan kişiler. Bana göre bunların tamamı yanlış. Yapı denetimci arkadaşların burada çok dikkatli olması gerekiyor. Sürekli büyüyen bir ilçeyiz. Nitekim üretecek arsamız da kalmadı. Mevcut arsalara ya da mevcut binaları yıkarak, yeni yapılar yapılıyor. 13 yaşımdan bu yana inşaatçıyım. 36 yıldır sektörün içindeyim. Başka da bir iş yapmıyorum. Başka sektörlerde bulunup, cebinde biraz para olmayla inşaatçılık olmaz. Fethiye birinci sınıf deprem bölgesi. Allah korusunun bunun vebali çok büyük sıkıntılar yaratır.”

Bakmadan Geçme