Yangına Müdahale 11 Dakikaya Düştü

Muğla'nın Bodrum ilçesine gelen Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey ülke genelinde yangın riskinin çok yüksek olduğunu açıkladı. Yangınların yüzde 90 oranında insan unsurlarıyla olduğunu söyleyen Karacabey yangınlara müdahalenin 11 dakikaya kadar düşürdüklerini belirtti.

  • 294

Yangın riski konusundan ilk sıralarda yer alan Bodrum'a gelen Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey Güvercinlik Gökçeler Yangın Yönetim Merkezinde incelemelerde bulundu. Yangın söndürmeyi 11 dakikaya düşüren ekipleri Muğla genelinde 765 yangın işçisi, 232 teknik eleman, 403 Orman muhafaza memuru, 29 özel ekip Muğla'da teyakkuzda bekliyor. Ülke genelinde 105 helikopter, 26 uçak ve 14 insansız hava aracı yangın riskinin yüksek olduğu bölgelerde hazır beklediği öğrenildi. 2 yerli ve milli olan Nefes helikopterleri ise Bodrum Güvercinlik Gökçeler Yangın yönetim merkezinde 24 saat esaslı görev için hazır bekliyor. Yangınları hızlı müdahale etmek için birçok bölgede ise orman işçileri ve arazözlerin orman içlerinde durduğu öğrenildi.

Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, basın mensuplarıyla bir araya gelerek bilgilendirmede bulundu. Ekiplerin çalışmalarını inceleyen ve yapılan çalışmalar hakkında bilgi alan Karacabey daha sonra yangın söndürme helikopterlerinin bulunduğu alanda basın açıklaması yaptı. Karacabey'e Muğla Orman Bölge Müdürü Mustafa Ülküdür ve idari amirler eşlik etti.

Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey yangınlar için riskli bir dönemde olduklarını belirterek “Hava sıcaklıkları arttı tabii bir kural vardır yangının mevsimi olmaz şartlar oluştuğunda her mevsim yangın çıkabilir. Bundan dolayı da her mevsim hazırlıklıyız ama özellikle yaz aylarının gelmesi hava sıcaklıklarının artması ve buna bağlı olarak nemin düşmesi ve rüzgarda varsa yangın riski daha da artıyor. Bizler Orman Genel Müdürlüğü olarak, bakanımızın bize verdiği destekle bütün ekiplerimizi ve gücümüzü seferber etmiş durumdayız. Özellikle bugünlerde içerisinde bulunduğumuz 1 hafta içerisinde sıcaklığının yüksek olacağını nemin düşük olacağı meteoroloji tarafından belirtiliyor ve bizde anlık olarak takip ediyoruz bu durum yangın riskini beraberinde getiriyor. Özellikle uzun yıllar ortalamasına baktığımız zaman orman yangınlarının yüzde 90'ının insan kaynaklı olduğunu biliyoruz. Vatandaşlarımız dikkatli olursa bu yangınların çıkmaması mümkün. Vatandaşlarımız için bizim tahsis ettiğimiz orman parklarımız var. Ormana gitmek isteyen vatandaşlarımız cep telefonlarına ‘Benim Ormanım' diye bir uygulamamız var o uygulamayı indirirlerse kendilerine en yakın orman parklarını ve mesire parklarını görebilirler. İzinsiz alanlara lütfen girmesinler ve bu alanlarda lütfen ateş yakmasınlar. Yangınların söndürülmesi çok zor ve çok meşakkatli bir iş, o yangınların çıkmamasını sağlamak çok basit bir iş. Sadece birazcık dikkat bu yangınların önüne geçilmesinde en büyük etken olacaktır. Vatandaşlarımızdan bu konuda hassasiyet istirham ediyoruz. Özellikle hasat mevsimindeyiz. Bunun neticesinde çıkan anızları maalesef yakarak yok etmeye çalışıyorlar. Yangın riskinin yüksek olduğu bu dönemde, anızda da olsa ormana uzak bir noktada olsa başlayan her bir yangın anında yerleşim yerlerine veya ormana ulaşıyor. Böyle kritik zamanlarda önüne geçilemeyecek bir felakete dönüşebiliyor. Vatandaşlarımız lütfen anız yakmasınlar. Tatilin olmasıyla karayollarında ciddi bir araç trafiği olacak. Özellikle sigara kullanan vatandaşlarımızın, sigara izmaritlerini söndürmeden rastgele herhangi bir yere, orman içinden geçen yollarda söndürmeden izmaritlerini atmamalarını rica ediyoruz” şeklinde konuştu.

Ekipler teyakkuzda
Karacabey Türkiye genelinde ekiplerin hazır beklediğini belirterek “Bizim bin 69 noktada ekiplerimiz bulunuyor. Bu noktalarda toplamda 25 bin personelimiz, 105 helikopterimiz, 26 uçak ve 14 İHA'yla yangınlarla mücadele ediyoruz. Şu anda yangına hassas bölgeler diye ifade ettiğimiz Çanakkale-Hatay hattında ve iç Egede, yangına müdahale süremiz ortalama 11 dakikadır. Hedefimiz bu 10 dakikaya ve daha azına düşürmektir. Helikopterlerimizin güçleri hepsi birbirinden farklı, 2,5 tondan 10 tona kadar su atabilen helikopterlerimiz var. 105 helikopter 26 uçakla tamamının bir seferde attığı su miktarı 431 tondur. Anayasamızın 169'uncu maddesi çok açık bir şekilde diyor ki yanan orman alanları kesinlikle başka bir maksatla kullanılmaz, derhal ormanlaştırılır. Bu anayasa güvencesinde olan bir durum ki bu da dünyanın birçok ülkesine göre ileri bir nokta. Ülkemizde yanmış, yandıktan sonra da ormanın dışında başka bir maksatla kullanılmış bir karış yer yoktur. Tamamı en geç 1 yıl içerisinde ormanlaştırılır, ülkemizde yanan ormanların tamamı tekrar orman haline gelmiştir başka bir maksatla kullanılmamıştır” dedi.
 

Bakmadan Geçme