Yaman, Engellilerin ve ailelerinin pozitif desteğe ihtiyaçları var
FRT TV'de her Perşembe saat 21'de canlı olarak yayınlanan Gündem Analiz programının bu hafta konuğu Fethiye Zihinsel Engelliler Derneği Başkanı Necdet Yaman'dı Yaman programda engellilerin sorunlarını gündeme getirdi.
Fethiye Zihinsel Engelliler Derneği Başkanı Necdet Yaman FRT TV’de canlı olarak Perşembe günleri saat 212de yayınlanan Gündem Analiz Programı’na konuk oldu.Yaman programda program sunucusu Necati Kanbur’un sorularını yanıtlarken engellilerin sorunlarını gündeme getirdi.
Yaklaşık 2 saat süren programda dernekten bahseden Yaman “Fethiye Zihinsel Engelliler Başkanlığımın yanında Türkiye Zihinsel Engelliler Konfederasyonu Muğla İl temsilciliği görevini de beraber yürütüyorum. Aşağı yukarı 1992 yılında derneğimiz kuruldu. O gün bugündür yönetim kurulunda görev alıyorum. Muğla’da bulunan sosyal hizmetler, Çalışma Bakanlığı, İŞKUR, ve bütün resmi kurumların çoğunda engellilerin hem komisyonundayız hem de sınav komisyonunda görev alıyoruz dernek olarak. Fethiye’de ki tüm engellileri kapsayan ve Antalya- İzmir arasında kurulan ilk derneğiz” dedi.
Dünya Engelliler Günü’nün anlamını anlatan Yaman “1992 yılında BM ile kabul edilmiş engelli haklarıyla ilgili yasa var. Bu yasadan yola çıkarak ülkemizde de engellilerin haklarının alınacağı düşüncesiyle bu karar 3 Aralık’ta kutlanıyor. Yoksa engel kutlanmıyor. Ancak sesimizi ne kadar duyurabiliyoruz soru işareti ? Meclis, halkı ve engellileri bu konularda bilgilendirmeye çalışıyoruz” diye konuştu.
“ZİHİNSEL ENGELLİ GRUP 365 GÜN DÖRT DUVAR ARASINDA”
Engellilerin ve ailelerinin pozitif desteğe ihtiyaçları olduğunu söyleyen Necdet Yaman “Maaş konusunu yerel ve genel başkanlarımıza sürekli iletiyoruz. Mecliste de arkadaşlarımız bu konuda çalışıyorlar. Bu aralarda bu konuların ele alınacağını düşünüyoruz. Zihinsel engelli grup 365 gün dört duvar arasında. Engelin ne yazık ki ilacı yok. 365 gün güneş görmeyen engellilerimiz var. Engellilerin ve ailelerin sosyal ve psikolojik düzenleri de maddiyatlarıyla birlikte bozuluyor. Psikolojik destek almaları gerekiyor. Çalışamayacak durumda olan % 90-100 engelli sağlık raporu olanların kardeşlerine iş imkanı sağlanmalı ve üniversite sınavında kardeşine kolaylık sağlanmalı. Engelliler için olan sağlık malzemelerini temin etmekte aileler zorlanıyor. Bez kullananlar var . Devlet bunların üçte ikisini ödüyor. Kalanı vatandaş kendi ödüyor. Çoğu zaman da ödeyemiyor” dedi.
“TÜRKİYE’NİN EN FAZLA ENGELLİSİ FETHİYE’DE”
2006 yılında Hacettepe Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre Türkiye’de en fazla engellinin bulunduğu ilçenin Fethiye olduğunu ifade eden Yaman “Türkiye’nin en fazla engellisi Fethiye’de . Hacettepe’nin 2006 ‘da yaptığı araştırmaya göre o zaman ki engelli sayımız 4000-4500 arasındaydı. Akraba evlilikleri yüzünden engellilerin büyük çoğunluğu maddi durumu iyi olmayanlar ailelerden çıkıyor. Ekonomisi iyi olan insanlarda da var elbette. Ama bireysel uğraşlarla onlar da bir yere varamadı. Sakıp Sabancı çocuğuna ayakkabıyı giydiremedi. Bunu da konuşmalarında sürekli söyledi. Engelli insanlar para pul bilmez. Ama sizlerin desteği ve emeği çok önemli.
Engellilerin eğitimi 20 saatten aşağı olmamalı. İş uygulama okullarında yaş sınırı kaldırılmalı. Mezun olanlar belgelenmeli. Engelli istihdamında sağlık kurulu raporu formatını hangi işte çalışacağı belirtilecek şekilde hazırlanmalı” dedi.
“HAYATIN HER ALANINDA POZİTİF AYRIMCILIK İSTİYORUZ”
2009 yılında BM’ in onayladığı erişilebilirlik yasası artık uygulamaya geçilmeli diye konuşmasına devam eden Necdet Yaman “Hayatın her alanında pozitif ayrımcılık istiyoruz. Askerlik yapıyoruz. Vergi veriyoruz. Oy kullanıyoruz. Vatandaşlık görevimi yaparken engellilerimize de sosyal devlet gereğini yapmalı” diye konuştu.
“BU ÜLKEDE ENGELLİYE BAKIŞIMIZ FARKLI”
Engellilere verilen çalışamaz raporlarına doktorların kendi başına karar vermemesi gerektiğini söyleyen Yaman “ Mutlaka bu işten anlayan birinin rapor komisyonunda olması gerekli. Sağlık kurulu raporlarında ki format değiştirilsin. Bu formatta da yer alması gereken İŞKUR tarafından ilgili bilgili teknik donanımlı bir arkadaşın sağlık kurulu heyetlerinde yer almasını istiyoruz. Hangi işi yapabileceği başlıklar halinde yazılması ve rapor verilmeli. Bu talebimizi valimiz kabul etti.
Bu ülkede engelliye bakışımız farklı. Sadece isteyen , bakılan, maaş alan insan konumunda. Onları üretken hale getirmek için çaba harcasak yüklerimiz de azalacak. Ve onlar kendi kendilerini ayakta tutacak” dedi.
“OKULLARI KAPATMAYA ÇALIŞTILAR. BİZ BUNA KARŞI ÇIKTIK”
Engellilerin günlük yaşamını sürdürmesiyle ilgili sorunlar olduğunu da sözlerine ekleyen Yaman “Muğla’nın 9 ilçesinde 9 adet Yaşlı ve engelli bakım bölümü açılmış ama bu bölümlere kaydolan öğrenci yok. Okulları kapatmaya çalıştılar. Biz buna karşı çıktık. Bodrum , Fethiye ve Milas’ın açık kalmasını talep ettim. Nüfus yoğunluğu fazla olan ilçelerde kalmasını ve 2 yıllık yüksekokul bölümü açılmasını istedik” dedi.
“BİZİM DERNEĞİMİZİN SİYASİ YA DA ÇIKAR YANI YOK”
Engelli aileleri lütfen derneğe gelip üye olsunlar diye çağrıda bulunan Fethiye Zihinsel Engelliler Dermeği Başkanı Necdet Yaman “Bizim derneğimizin siyasi ya da çıkar yanı yok.
Toplumun her alanı yollar, oteller, restoranlar engellilere uygun dizayn edilmeli.
Engelliye bakana ve bakıcısına ayrı ücret verilmeli. Vatandaşlarımız ise toplum bazında daha anlayışlı ve hoşgörülü olmalı. Müftümüzün de bu konularda çalışması var. Engellileri hayata bağlayacak şekilde sosyolojik ve dinsel kitaplar hazırlamışlar onları da dağıttık” dedi.