BİLİMSEL ARAŞTIRMADA İKİNCİ AŞAMA DA TAMAMLANDI

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası'nın (FTSO) irtifa farkının yamaç paraşütü pilotları üzerindeki etkilerinin tespiti için Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) ile birlikte yürüttüğü bilimsel araştırmada ikinci aşama tamamlandı. İlki haziran ayında yapılan araştırmanın ikinci aşamasında, tandem yamaç paraşütü pilotları, 1965 rakımlı Babadağ'ın zirvesinde uçuştan önce ve uçuş sonrasında Belcekız Plajı'nda ikinci kez çeşitli testlere tabi tutuldu. 1 ay içinde sonuçlanması beklenen araştırma sonunda yamaç paraşütü pilotlarının günlük uçuş sayıları ile mesleki yıpranma süreleri belirlenecek.

  • 638
BİLİMSEL ARAŞTIRMADA İKİNCİ AŞAMA DA TAMAMLANDI
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Türkiye’de ilk olan ve irtifa farkının yamaç paraşütü pilotları üzerindeki etkileri ve maksimum uçuş sayılarının tespiti amacıyla başlatılan bilimsel araştırmada ikinci aşama da tamamlandı. FTSO ve MSKÜ Spor Bilimleri Fakültesi işbirliğinde yürütülen araştırma kapsamında, ilki sezon başında 24 Haziran 2020 tarihinde yapılan testin ikincisi, sezon sonunda 31 Ekim 2020 Cumartesi günü gerçekleştirildi. MSKÜ Spor Bilimleri Fakültesi Antrenörlük Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep Gürsoy'un da katıldığı ikinci test uygulamasında Spor Bilimleri Fakültesi’nde doktora yapan Beden Eğitimi Öğretmeni Tolga Altuğ, çalışmaları koordine etti. 

Proje kapsamında dünyaca ünlü yamaç paraşütü merkezi Babadağ’dan tandem (ikili) atlayış yapan 20 yamaç paraşütü pilotu, bilimsel testlere tabi tutuluyor. Bilimsel araştırmanın ilk aşamasında olduğu gibi ikinci aşamasında da yamaç paraşütü pilotları uçuş öncesinde Babadağ 1700 metre pistinde çeşitli kas testleri ve nabız ölçümleri yapıldı. Daha sonra tandem atlayış yapan pilotlarının inişini tamamlanmasının ardından Belcekız Plajı’nda tekrar kanları alınarak nabız ölçümleri gerçekleştirildi. Pilotlardan uçuş öncesi ve sonrası alınan numunelerle, kan sayımı, triiodotironin, tiroksin, tiroid stimülan hormon, serotonin, insülin, kortizol, adrenalin, noradrenalin ölçümleri yapılıyor. 

Sonuçlar 1 ay sonra alınacak
Turizm sezonu başında ve sonunda tekrarlanan testlerdeki değerler karşılaştırılarak Babadağ’ın zirvesi ile Belceğiz Plajı arasındaki yaklaşık 2 bin metrelik irtifa farkının pilotlar üzerindeki etkileri ortaya çıkarılacak. Yaklaşık 1 ay sonra alınacak sonuçlarda ortaya çıkan veriler doğrultusunda pilotların günlük maksimum uçuş sayıları yeniden değerlendirilecek. Ayrıca elde edilen veriler, pilotların mesleki yıpranma ve erken emeklilik gibi süreçlerin belirlenmesinde kullanılacak.


Araştırmanın Türkiye’de bu alanda yapılan ilk çalışma olduğuna dikkat çeken FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, alınan numuneler ve verilerin karşılaştırılarak sonuçların 1 ay içerisinde alınmasının beklendiğini söyledi. Sezon başında ve sonunda gerçekleştirilen çalışmada pilotların kan verilerinin yanı sıra hormon kas testlerine tabi tutulduklarını kaydeden Osman Çıralı, araştırma sonunda irtifa farkının pilotlar üzerindeki etkilerinin tespit edileceğini ifade etti. FTSO’nun MSKÜ Spor Bilimleri Fakültesi işbirliğiyle sürdürdüğü araştırmaya katılım göstererek destek veren yamaç paraşütü pilotlarına teşekkür eden Çıralı, “Uçuş öncesi ve sonrası ile sezon başı ve sonu verileri karşılaştırdığında yamaç paraşütü sporunun, pilotlar üzerindeki etkileri ortaya çıkacak. Daha önce bu konuda bilimsel bir araştırma yapılmadığı için projeyi çok önemsiyoruz. 1 ay içinde sonuçlanması planlanan araştırmada ortaya çıkan veriler, irtifa farkının yamaç paraşütü sporcuları ve bu işi ticari olarak yapan pilotlar üzerindeki olumlu-olumsuz etkilerini ortaya koyacak. Ayrıca Babadağ’dan ticari tandem yamaç paraşütü yapan pilotların günlük maksimum uçuş sayısının belirlenmesini ve pilotların mesleki yıpranma sürelerinin belirlenmesine yardımcı olacak.” diye konuştu.  
 

Bakmadan Geçme