Yalçın, '3 Aralık farkındalık günüdür'

Altı Nokta Körler Derneği Fethiye Şube Başkanı Emrah Yalçın, 3 Aralık Engelliler Günü dolayısıyla yazılı bir açıklama yaptı. Yalçın açıklamasında, 'Türkiye genelinde köklü bir örgüt olarak kamu yararı statüsüyle faaliyet gösteren, hak temelli mücadeleyi kendisine ilke edinmiş Altı Nokta Körler Derneği'nin Fethiye Şubesi olarak, 3 Aralık Dünya engelliler Günü'nü bir farkındalık ve mücadele günü olarak görüyoruz' dedi.

  • 578
Yalçın, '3 Aralık farkındalık günüdür'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Birçok ülkede 3 Aralık’ın, Engelliler Günü olarak kutlanırken; ülkemizde engellilerin sorunlarının dile getirildiği bir farkındalık günü olmaktan ileri gidemediğini vurgulayan Altı Nokta Körler Derneği Fethiye Şube Başkanı Emrah Yalçın, “1992 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun 47/3 sayılı kararı ile 3 Aralık, Uluslararası Engelliler Günü olarak ilan edildi. Her yıl, bugün düzenlenen etkinliklerle, toplumun ve toplumun her alanında engelli bireylerin haklarını ve refahını teşvik etmek ve engelli bireylerin durumuna dair politik, sosyal, ekonomik ve kültürel yaşamda farkındalığı arttırmak amaçlanmaktadır” şeklinde ifadeler kullandı. 

NÜFUSUMUZUN YAKLAŞIK YÜZDE 12,5’İ ENGELLİ
Açıklamasını sürdüren Yalçın, “Dünya nüfusunun ortalama yüzde 10’u engelli. Ülkemizde bu oran daha da yüksek… Nüfusumuzun yaklaşık yüzde 12,5’i engelli. Engellileri aileleri ile birlikte düşündüğümüzde ise bu konu ülke nüfusumuzun yarısını doğrudan ilgilendiriyor. Birçok ülkede bugün, Engelliler Günü olarak kutlanırken; ülkemizde engellilerin sorunlarının dile getirildiği bir farkındalık günü olmaktan ileri gidilemememiştir. Çünkü bugün konuşulanlar hayata geçirilmediği gibi, engellilere ve ailelerine verilen sözler unutuluyor; yapılan etkinlikler gövde gösterisi ve göz boyamanın ötesine geçemiyor. Oysa gerçeklik böyle değil. Daha öncede belirttiğim gibi, nüfusun en az yüzde12,5’unun engelli olduğu ülkemizde, engellilerin eğitim ve istihdamı için harcanan para gayri safi milli hasılanın bindelik oranlarında. Engelliler olarak eğitim, iş, rehabilitasyon, ayrımcılık, sağlık ve erişim engelleri gibi bir çok sorunla karşı karşıyayız” dedi. 

PANDEMİ SÜRECİNDE ENGELLİLERİN SORUNLARI ARTTI 
İçinde bulunduğumuz Kovid-19 sürecinde engellilerin sorunlarının arttığını belirten Şube Başkanı Emrah Yalçın, “Yaşadığımız pandemi süreci engelli sorunlarını katlayarak arttırıyor. Bu ortamda sağlığa, eğitime, istihdama erişimde büyük zorluklar yaşayan birçok engelli vatandaşımız var. Çok sayıda arkadaşımız, Kovid-19 virüsüne yakalanarak yaşamını yitirdi. Önlemler alınırken maalesef engelliler ihmal, hatta göz ardı ediliyor. Dernek çalışmalarımız durduğu için faaliyetlerimiz kısıtlı ve olanaklarımız son derece sınırlı. Örgütlerimizin dağ gibi büyüyen sorunlara yetişmesi ve tümünü çözmesi olanaksız… Türkiye genelinde köklü bir örgüt olarak kamu yararı statüsüyle faaliyet gösteren, hak temelli mücadeleyi kendisine ilke edinmiş Altı Nokta Körler Derneği’nin Fethiye Şubesi olarak, 3 Aralık Dünya engelliler Günü’nü bir farkındalık ve mücadele günü olarak görüyoruz. Bu vesile ile siz değerli medya üyelerinin bizlerin yaşadığı sorunları görmesini, dile getirmesini ve sorunlarımızla birlikte taleplerimizi kamuoyuna duyurmasını diliyoruz” ifadelerini kullandı. 

Bakmadan Geçme