Vekil Ergün, arıcıların sorunlarına değindi

İyi Parti Muğla Milletvekili Prof.Dr. Metin Ergün TBMM Başkanlığı'na Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yazılı olarak cevaplandırılması talebiyle arıcıların şeker temini sıkıntısı ile ilgili olarak soru önergesi verdi.

  • 665

Türkiye Varlık Fonu’nun %100 oranında hissedarı olduğu Türkşeker’in arıcılık sektörüne şeker tedariğini durdurmasından sonra İyi Parti Muğla Milletvekili Prof.Dr. Metin Ergün TBMM Başkanlığı’na  Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yazılı olarak cevaplandırılması talebiyle arıcıların şeker temini sıkıntısı ile ilgili olarak soru önergesi verdi.

Arıcılık sektörünün ciddi bir şekilde şeker sıkıntısı yaşadığını ifade eden Ergün “Türkiye Varlık Fonu’nun %100 oranında hissedarı olduğu Türkşeker’in tüketiciyi korumak, enflasyonla mücadeleye katkı sağlamak ve iç tüketim talebini karşılamak gibi saiklerle uygulamaya koyduğu Raf Fiyat Garanti Sistemi ile birlikte sanayiye ve arıcılık sektörüne şeker tedarikini durdurmasının arıcılık sektöründe ciddi bir şeker krizi yarattığı anlaşılmaktadır” dedi. 

“TÜRKŞEKER’İN ARTIK ŞEKER VERMEDİĞİ VE ARICILARI PİYASANIN İNSAFINA BIRAKTIĞI İDDİA EDİLMEKTEDİR”

Bir çok arıcının şeker maliyetlerini karşılayamadığını dile getiren Vekil Metin Ergün “Bu uygulamayla, yakın zamana kadar büyük ölçüde Türkşeker’den şeker temin eden arıcılarımıza Türkşeker’in artık şeker vermediği ve arıcıları piyasanın insafına bıraktığı iddia edilmektedir.  Arıcılarımız ise şeker temin edemediklerini, temin edebilenlerin ise oldukça yüksek fiyatlardan alabildiklerini, birçok arıcının ise bu maliyetleri taşıyamadığı için şeker alamadığını belirtmektedirler” dedi. 

“TÜRKİYE GENELİNDE KAYITLI OLAN YAKLAŞIK 8.1 MİLYON ARI, AÇLIĞA BAĞLI OLARAK KİTLESEL ŞEKİLDE ÖLÜM RİSKİ İLE KARŞI KARŞIYA KALACAKTIR”

Şeker sorununun giderilmediği takdirde toplu arı ölümlerinin yaşanacağına vurgu yapan Ergün “Bu durum, temel besini şeker olan arıların beslenmesini ve yaşatılmasını güçleştirmektedir. Gelinen aşama itibariyle, arıcıların şeker talebi hızlı bir şekilde karşılanmaz ve bu sorun çözümsüz bırakılırsa; Türkiye genelinde kayıtlı olan yaklaşık 8.1 milyon arı, açlığa bağlı olarak kitlesel şekilde ölüm riski ile karşı karşıya kalacaktır. Dünyadaki arı ırklarının yüzde 22'sinin Anadolu'da olduğunu ve arıcılık konusunda Türkiye’nin büyük bir gen merkezi konumunda bulunduğunu dikkate aldığımız zaman, şeker krizi ile oluşması muhtemel felaketin etkileri tüm dünyada hissedilecektir. Bununla beraber, özellikle Türkiye’nin en önemli arıcılık merkezlerinden birisi olan ve bal üretiminde ilk sıralarda yer alan Muğla’da orman yangınlarından dolayı arı beslenme alanlarının büyük ölçüde zarar görmüş olmasına ilave olarak, arıcıların yaşadığı şeker krizi çok daha büyük bir risk oluşturmaktadır” diye konuştu.  

“ŞEKER FİYATLARININ ULAŞILABİLİR HALE GETİRİLMESİ GEREKMEKTEDİR”
Şeker fiyatlarının arıcıların ulaşabileceği seviyelere çekilmesi konusunda da açıklamada bulunan Ergün “Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda, arıcılarımızın şekere erişimini kısıtlayan düzenlemelerin kaldırılması, Türkşeker kanalıyla arıcılara şeker tedarikine yeniden başlanması ve girdi maliyetlerinin bu kadar yükseldiği bir konjonktürde arıcılar açısından şeker fiyatlarının ulaşılabilir hale getirilmesi gerekmektedir” dedi.
“ARICILIK SEKTÖRÜNE YÖNELİK AKARYAKIT DESTEĞİ SAĞLANMASI”
Yaşanan akaryakıt fiyatlarında ki artışında arıcıları olumsuz yönde etkilediğine dikkat çeken Ergün “Bununla beraber, son aylarda akaryakıt fiyatlarında gerçekleşen olağanüstü fiyat artışları arıcıların girdi maliyetlerini büyük oranda artırmıştır. Bu sebeple, arıcılık sektörüne yönelik akaryakıt desteği sağlanması sektörün girdi maliyetlerinin azaltılması giderek elzem hale gelmektedir” dedi.
Yaptığı açıklamaların sonunda İyi Parti Muğla Milletvekili Prof.Dr. Metin Ergün TBMM Başkanlığı’na  Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yazılı olarak cevaplandırılması talebiyle “Bakanlığınız tarafından, Türkşeker’in sanayiye ve arıcılık sektörüne şeker teminini durduran uygulamasına başlanmadan önce bununla ilgili bir etki analizi yapılmış mıdır? Yapılmış ise uygulamanın arıcılık sektöründe ortaya çıkardığı bugünkü sorunlar öngörülmüş müdür? Şubat, Mart, Nisan ve Mayıs aylarının arıların beslenme dönemi olduğu dikkate alındığında, arıcılık sektörünün şeker tedarikinde yaşadığı sorunlar giderilemezse ortaya çıkacak felaket boyutundaki riskler konusunda Bakanlığınız tarafından bir çalışma yapılmış mıdır? Bakanlığınız bünyesinde, Türkşeker’in arıcılara yeniden şeker temin etme konusunda bir çalışması var mıdır? Böyle bir çalışma varsa, arıcılara yeniden şeker teminine ne zaman başlanacaktır? Bakanlığınız ile Türkşeker arasında arıcılık sektörünü destekleyecek şekilde, özel bir şeker fiyatlandırması yapılması konusunda bir çalışma yapılmakta mıdır? Bakanlığınızın arıcılık sektörüne yönelik olarak, girdi maliyetlerini hafifletmek maksadıyla herhangi bir akaryakıt desteği sağlanması konusunda bir çalışması var mıdır?” sorularını sordu.

Bakmadan Geçme