UZMANLAR SAHTE İÇKİYE KARŞI UYARILARDA BULUNDU

Düşük maliyeti nedeniyle etil alkol yerine metil alkol kullanılarak üretilen sahte içkiden ölenlerin sayısında artış olduğu bildirildi. Fethiye Özel Lokman Hekim Esnaf Hastanesi Anastezi ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Umur Dere, 'Sahte içkiden kaynaklanan zehirlenmeler metil alkol zehirlenmesi oluyor. Mümkün olduğunca metil alkolden kaçınmalıyız' şeklinde ifadeler kullandı.

  • 2209
Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
UZMANLAR SAHTE İÇKİYE KARŞI UYARILARDA BULUNDU
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İnsan sağlığını gözetmeksizin imal edilen sahte içkiler, çeşitli sağlık sorunlarının yanı sıra ölümlere de neden oluyor. Bodrum, İzmir ve Kırıkkale’de son iki haftada birçok kişinin sahte içki yüzünden yaşamını yitirmesi, tehlikeyi bir kez daha gündeme getirdi. Etil alkolden üretilmesi gereken içkilerin maliyetini düşürmeyi amaçlayan bazı üreticiler, içki yapımında etil alkolün dörtte biri fiyatına elde edilebilen metil alkol kullanıyor. Tarımsal ürünlerin damıtılmasıyla elde edilen etil alkol yerine kullanılan metil alkol; odun, kömür hatta doğalgaz damıtılarak oluşturuluyor ve kimya sanayisinde kullanılıyor. Fethiye İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri, sahte içkinin önüne geçebilmek adına zaman zaman başarılı operasyonlara imza atmıştı. 

SAHTE İÇKİ ÖLDÜREBİLİR 
Anastezi ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Umur Dere yaptığı açıklamada, “Sahte içkiden kaynaklanan zehirlenmeler metil alkol zehirlenmesi oluyor. Etil alkol dışında özellikle sahte içkilerde odun alkolü denen metil alkol zehirlenmesi meydana geliyor. Bu alkollerin hemen zehirlenme belirtisi verebileceği gibi 18 saate kadar da uzayabilir. O yüzden hastada mide bulantısı, kusma, baş ağrısı, baş dönmesi belirtilerinden tutun da komaya girmeye ve nöbet geçirmeye kadar varabilen belirtiler çok ağır seyredebiliyor. Sahte içki tüketenler ölebilir, yoğun bakımlık olabilir. Bu yüzden ivedi şekilde önlemler alınması gereken bir konu. Öncelikle metil alkol dediğimiz şeyden mümkün olduğunca kaçınmak lazım. Kaçak içki üretilen, satışı yapılan yerlerden kesinlikle uzak durulması gerekiyor. Bunun dışında bilmeden tüketilirse vücuda müthiş derecede zarar verebileceği düşünülerek bir an önce en yakın sağlık kuruluşuna, doktora mutlaka başvurmak gerekir, çünkü sonuçları ölümcül olabilir.  Medyadan da takip ediyoruz, maalesef ki birçok vatandaşımızı bu yüzden kaybettik” dedi. 

MERDİVEN ALTI YERLERDEN İÇKİ ALMAYIN 
Vatandaşları sahte içki ve metil alkole karşı uyaran Dr. Umur Dere, “Emin olmadığınız yerden, merdiven altı denilen yerlerden, normal yolların dışında bu yollardan alkol temin edilmesi her zaman risklidir. Metil Alkol, formaldehit ve formit asit dediğimiz parçalandıktan sonra ortaya çıkan maddeler nedeni ile zarar veriyor. Bunlar vücutta birikiyor. Özellikle gözde birikebiliyor. Gözde basit karlanmadan başlayıp görme bozukluğu ve körlüğe kadar gidebilen sonuçları olabiliyor. Metil alkol yüzde 95 oranında karaciğerde detoksifiye edilen, parçalanan bir madde dolayısı ile karaciğer hasarı yapabiliyor, bilinç kaybı ve santral sinir sistemi yetmezliği hatta ölüme kadar gidebilen sonuçları olabiliyor. Böyle bir durum ile karşılaşıldığı zaman hastanın belirtilerinin yakından takip edilmesi gerekir. Bu belirtilerin ortaya çıkması 12 ila 18 saati bulabilir” diye konuştu. 

SAĞLIK KURULUŞLARINA BAŞVURULMALI 
Açıklamasını sürdüren Dr. Dere, “Şüphelenilen durumlarda mutlaka sağlık kuruluşlarına başvurmak, sonrasında hastaya profesyonel biçimde yaklaşmak lazım… Hastaların acil servislere geldikten sonra mümkün olduğu kadar bu maddenin vücuttaki emilimini azaltmaya çalışıyoruz. Genelde ilk yarım saatte bunların büyük kısmı emiliyor. Emildikten sonra vücuttan uzaklaştırmak için hastalara diyaliz yapabiliyoruz, destek tedaviler uyguluyoruz. Bu konuda hastaların mevcut durumu da önemli, komaya girmiş durumda olan hastalarımıza solunum cihazına bağlayıp solunum desteğinde yaşatıyoruz. Bu tür zehirlenme vakalarının yoğun bakımda takip edilmeleri gerekir. Bu bir klasik zehirlenme vakasıdır, zehirlenmeler sadece ilaçlar ile olmaz. Bazen hem metil alkol hem etil alkol birlikte kullanılabiliyor, bu durumda hastada semptom göstermesi daha uzun sürebiliyor, çünkü etil alkol ile metil alkol, alkol dehidrogenaz enzimine yarışmalı bağlanmaya çalışıyorlar hatta bizde tedavide etil alkolü metil alkol zehirlenmelerinde kullanabiliyoruz” ifadelerini kullandı. 


 

Bakmadan Geçme