Uzmanlar Arsa Üzümünü Yerinde İnceledi
Seydikemer İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, Bakanlığın Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Personelleri ve Seydikemer Ziraat Odası İlçeye bağlı Arsa Mahallesinden 60 Bağ üreticisine 'Genel Bağcılık Eğitimi ' verdi.
Tarım ve Orman Bakanlığının Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsünden gelen Konu Uzmanları; Dr. Serkan Önder, Ziraat Yüksek Mühendisleri Turcen Teker, Oğuzhan Soltekin, Özen Merker tarafından verilen teorik ve sahada uygulamalı eğitimlerde; “Son dönemlerde özellikle sağlıklı beslenme açısından meyvelerin önemi artmıştır. Üzüm de dünyada en eski ve en çok tanınan bitki gruplarından biridir. Dünya üzerinde çok geniş bir alana yayılmıştır. Türkiye’nin sofralık üzüm dış ticaretinde net dışsatım oranına göre rekabet gücünün bulunduğu belirlemiştir. Ancak uluslararası standartlara ve tüketici tercihlerine uygun üretim yapılamaması nedeniyle, yurt dışı pazarlarda diğer dışsatımcı ülkelerle rekabette zorlanılmaktadır. Türkiye’den ürünler, özellikle Avrupa pazarında diğer ülkelerden ürün gelmediğinde talep edilmekte ve ürün fiyatı da dünya ortalamasının çok altında kalmaktadır. Son dönemlerde kaliteli, güvenilir ürünlere olan talebin artması nedeni ile üretimde ve pazarlama aşamasında yapılacak planlama ve iyileştirmeler büyük önem taşımaktadır.
Bağcılık, yeryüzünde en eski kültürlere sahip tarım kollarından biri olup, bugün de önemini korumakta ve iklimi uygun dünya ülkelerinde en yaygın tarımsal üretim alanlarından birini oluşturmaktadır. Ülkemiz bağ sahası ve üzüm üretimi yönünden dünyanın başta gelen ülkeleri arasında yer almaktadır.
Günümüzde, modern yetiştirme tekniğine uygun bir bağ tesisi her şeyden önce iyi bir planlamayı gerektirmektedir. Tesis öncesi planlama ne kadar iyi yapılırsa ekonomik ömrü yaklaşık 30 yıl olarak kabul edilen bağlardan elde edilecek gelir de aynı oranda yüksek olacaktır. Planlamada dikkate alınması gereken temel hususları bu şekilde sıralamak mümkündür; Yer Seçimi, çeşit ve anaç seçimi ,dikimin planlanması, dikim materyallerinin temini, bağ yerinin hazırlanması dikim ve dikim sonrası bakım işlemleridir.” Dendi.
Gün boyu süren eğitimde konularında uzman Enstitü Personelleri; “Toprak numunesi alma, gübreleme, budama, kültürel ve zirai mücadele konularını anlatıp. Genel olarak bağ hastalık ve zararlılarını anlattı. Eğitim sonunda çiftçilerle birlikte bağ alanları gezilip teorik eğitimlerde anlatılanlarla çiftçilerin uygulamalarındaki hatalar karşılaştırıldı.
Eğitime katılan çiftçilerle yapılan görüşmelerde; “Eğitimden çok memnun kaldıkları, doğru bildikleri yanlışlarının çok olduğu, bundan sonra daha bilinçli üretim yapacakları, enstitüye teknik gezi planladıklarını, kendileri gibi sofralık üretim yapan Manisa Bölgesi çiftçilerinin bağlarını yerinde görmek istediklerini” dile getirdiler.