Uysal, ''Teşvik beklerken, Konaklama Vergisi ile karşılaştık''
Turizmcilerin adeta isyan ettiği konaklama vergisi Meclis Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi. Turizmciler konaklama vergisinin getirilmemesi ve ileri yıllara ertelenmesini isterlerken Fethiye Otelciler Birliği Başkanı (FETOB) Bülent Uysal 'Bizler turizmciler olarak Thomas Cook'un iflasından dolayı teşvikler beklerken konaklama vergisi ile karşılaştık. Bunun ertelenmesini bekliyoruz.' İfadelerini kullandı.
Turizmcilerin adeta isyan ettiği Konaklama Vergisi düzenlemesine son şekli verildi. Plan Bütçe Komisyonu'na verilen önergede beş yıldızlı otelde kalanlar için gecelik 18 TL konaklama vergisi alınacak. Konaklama Vergisi önceki düzenlemeye göre turizmciden alınacaktı yeni düzenlemeye göre vergiyi direkt vatandaş ödeyecek.Meclis Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülen vergi yasa teklifindeki ‘Konaklama Vergisi' tatil yapan kişilerin maliyetini artıracak şekilde tümden değiştirildi. Daha önce turistik tesislerin hasılatından yüzde 2 oranında alınması planlanan konaklama vergisi artık otel ve turistik tesislerden değil doğrudan konaklama yapan kişilerden alınacak. Vergi tutarı gecelik kişi başı 6 ila 18 lira olacak. 4 kişilik bir aile bir hafta tatil yaptığında otel masraflarının dışında ayrıca devlete 168 TL ila 504 lira arası vergi ödemek zorunda kalacak. 12 yaşın altındakiler için konaklama vergisi alınmayacak. Fethiye Otelciler Birliği Başkanı (FETOB) Bülent Uysal konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada ‘Thomas Cook’ un iflasından dolayı turizmciler olarak teşvik beklerken konaklama vergisi ile karşılaştık. Konaklama vergisi konusu bölge otelcileri olarak büyük sıkıntı’ dedi.
FETOB Başkanı Bülent Uysal; ‘Konaklama vergisi konusu bölge otelcileri olarak büyük sıkıntı. Thomas Cook’un iflasından sonra mağdur olan biz turizmciler teşvik bekliyorduk. Devletten birçok konuda destek bekliyorduk ama maalesef devletimiz böyle artı bir vergi koyarak bizi daha da zor durumda bıraktı. Fethiye Otelciler Birliği, Türkiye Otelciler Federasyonu olarak bakanlıklar nezdinde girişimlerde bulunduk. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Ekonomi Bakanlığı nezdinde yaptığımız girişimlerde bu vergini olmasını istemediğimizi bildirdik. Maalesef ekonomi bakanlığı bu konuda ısrarcı oldu. Bizim beklentimiz bu vergilerin, rakamların minimum seviyede tutulmasını istiyoruz. Bu konudaki girişimlerimizi sürdürüyoruz. Plan bütçe komisyonunda 12-18 TL gibi rakamlar konuşuldu. İnşallah bu rakamlar gerçekleşmez. Çok daha makul seviyede rakamlar ortaya konur. Bunlar müşteriden tahsil edilecek ama müşteriden tahsil etmek zor. Çünkü 2020 rezervasyonları başladı. Yaklaşık yüzde 30’u satıldı. Pek çok otelimiz doluluk oranlarına ulaştı. Bunların tahsilatı nasıl olacak? Müşteri bu rakamları bilmeden satın aldı. Adı konaklama vergisi ama içeriği biraz daha farklı. Yemeden içmeden de toplam cirodan da alınacak. Hani gerçekten bu nasıl olacak. Henüz ortada bir netlik yok. Dileğimiz 2020 yılına yetiştirilmeye çalışılmaz. Çok daha iyi şekilde tartışılır, iyi bir yöntem buluruz diye düşünüyorum’ dedi.
İNGİLİZLER BİZDEN VERGİ ALINMASIN BEKLENTİSİNDE
FETOB Başkanı Bülent Uysal, son Londra Turizm Fuarında İngilizlerin Türkiye’de uygulanması istenen konaklama vergisinin konuşulup tartışıldığını da söyleyerek; ‘Ayakbastı paramız zaten var. Hollanda’dan gelecek müşteriler 15 Euro olan hava alanı vergisinin 35 Euro olduğu söyleniyor. İnşallah bu gerçek değildir. Londra’da böyle bir bilgi aldık. Konuyu araştıracağız. Londra’daki tur operatörleri ve sosyal medya Türkiye’de koyulacak vergileri tartışıyor. Zaten İngilizlerin söylediği bizim ülkemizde yeterince vergiler var. Türkiye’de bizden vergi alınmasın diye talepleri de var. Bu vergi inşallah sağlıklı şekilde yerleştirilir. Diğer ülkelerde konaklama vergisinin 1-2-3 Euro gibi örnekleri var. Bu şehir vergisi adı altında alınıyor. Bunlar orada genellikle yerel bütçelere aktarılıyor. Hükümetimize talepleri ilettik’ diye konuştu.