Uydu takip cihazı takılan 2 Caretta Caretta denize bırakıldı

Fethiye'de Deniz Kaplumbağaları Araştırma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'nde (DEKAMER) tedavisi tamamlanan 2 caretta caretta suya bırakıldı.

  • 1176

DEKAMER ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdürlüğünün ortak çalışmasıyla tedavileri tamamlanan 2 deniz kaplumbağasına "Emel" ve "Muhsine", ismi verildi. Uydu takip cihazı takılan caretta carettalar suya salındı. Ayrıca, yuvadan geç çıkan ve denize ulaşamayan 18 yavru kaplumbağa da denizle buluşturuldu.Çalış Plajı seyir terası önünde düzenlenen törene Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıkları Genel Müdürlüğü Araştırma Tescil Daire Başkanı Ümit Turan,DEKAMER proje yürütücüsü Prof. Dr. Yakup Kaska,Fethiye Belediye Başkan Vekili Güzide Özkaya, Çalış Turizm ve Tanıtma Derneği Başkanı Mete Ay, gönüllüler ve yerli, yabancı turistler katıldı. 
“ÇALIŞ PLAJI CARETTA CARETTALAR İÇİN ÇOK ÖNEMLİ”
Törende açılış konuşmasını yapan Çalış Turizm ve Tanıtma Derneği Başkanı Mete Ay “Fethiye’ye tatil için gelenler Fethiye’ye, Mete’ye, Ahmet’e, otele gelmiyor doğanın, tabiatın, denizin, kumun, güneşin, ağaçların, vadilerin, ormanların ve burada yaşayan hayvanların güzelliğine geliyor. Ve bu konum içerisinde Çalış plajı çok önemli bir mevkii oluşturuyor. Bilindiği üzere deniz kaplumbağalarında erkek kaplumbağa sayısı dişilere göre daha azdır. Çalış plajında erkek kaplumbağa sayısı doğan ve üreten bir kum sıcaklığı var. Ondan dolayı Çalış plajında iyi bakmamız, dikkatli bakmamız ve buradan çıkan kaplumbağaları dikkatli korumamız bizlerin için ve doğanın, tabiatın dengesi açısından çok ama çok önemli. Biz turizmciler olarak 20 yıl evvel bunlardan hiçbir şey öğrenmezdik, bilmezdik. Ama şuanda bir dernek başkanı olarak benim telefonum gece saat 3’te “başkanım bir deniz kaplumbağası yumurtlamak için sahile çıktı” diyerek beni uyandırıyor ve sağ olsun DEKAMER’DEN görevli kardeşlerimiz bize inanılmaz bir geri dönüş yapıyorlar. Bütün 4 ay boyunca burada bizlerle beraber bu kaplumbağaların hem kafesleri hem yuvaları hem de korunmaları açısından bölge halkına, bölgeye, Fethiye’ye inanılmaz destek oluyor. En başta çevre ve şehircilik bakanlığına, tabiat varlıkları müdürlüğüne ve başkanlığına ve DEKAMER’e, Pamukkale üniversitesini bizi bilgilendirmeleri, bilim ve ilimin ışığında bize yol gösterdiklerinden dolayı çok teşekkür ediyorum” diye konuştu. 
“10 KAPLUMBAĞAYA UYDU TAKİP CİHAZI TAKARAK DENİZE GÖNDERECEĞİZ”
DEKAMER proje yürütücüsü Prof. Dr. Yakup Kaska törende, yaralı bir deniz kaplumbağasını kurtarmanın çok güzel bir duygu, onun iyileştikten sonra denize ne kadar uyum sağladığını, nerelere göç ettiğini, nerelerde beslendiğini anlamanın ise önemli olduğunu söyledi. Bölgedeki yuvaları çok iyi koruduklarını ve kaplumbağaların denizlerdeki yaşamını araştırdıklarını anlatan DEKAMER Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Yakup Kaska, "Denizde kaplumbağalarının kışları nereye gidip ne ile beslendiğini öğrenmek istiyoruz. Bu sene Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdürlüğünün destekleriyle Türkiye'nin çeşitli kumsallarından 10 kaplumbağaya uydu takip cihazı takarak denize göndereceğiz. Dün ilkini Dalyan kumsalından yolladık. Şimdi Fethiye'den, akşama da Belek kumsalından yollayacağız" dedi.
“AKDENİZ'DE DENİZ KAPLUMBAĞALARININ KORUNMASI İÇİN EN İYİ ÇALIŞAN ÜLKELERDEN BİRİSİYİZ”
Prof. Dr. Kaska, Türkiye'nin sadece kumsallarında çok iyi koruma çalışması yaptığının yanında denizlerde de kaplumbağaların yaşamını araştırdığını ifade etti. Çalışmanın uluslararası alanda Türkiye'nin tüm sahada olması bakımından çok önemli olduğunun göstergesi olduğunu belirten Kaska, " Akdeniz'de deniz kaplumbağalarının korunması için en iyi çalışan ülkelerden birisiyiz. Biz burada, 'İnsanlarla kaplumbağaların nasıl bir arada yaşayabilir?' dengesini oluşturmaya çalışıyoruz. Bir yeri tamamen kaplumbağalara kapatmak da insanları tamamen oradan uzaklaştırmak da yanlış" diye konuştu. 
“BAKANLIĞIMIZ TÜM ÇALIŞMALARINI SON SÜRAT DEVAM ETTİRİYOR”
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıkları Genel Müdürlüğü Araştırma Tescil Daire Başkanı Ümit Turan ise kaplumbağaların denizlerin sigortası olduğunu, Ege ve Akdeniz'in temiz olmasında önemli katkılarının bulunduğunu dile getirerek, "Tabii ki deniz kaplumbağaları yumuşakcalarla beslendiği için bu bölgede bir pladyatör olarak aslında ekosisteme büyük bir değer katmakta. Önce Fethiye’de, ardından da Antalya Belek’te tedavileri tamamlanan deniz kaplumbağalarını denizlerle buluşturacağız. Dün bu çalışmamızı İztuzu Plajında 3 deniz kaplumbağasını bırakmakla başlatmıştık. Küresel iklim değişiminde insanlar olarak doğanın önemini bir kez daha anlamış durumdayız. Bu farkındalığı yaratmak içinde Bakanlığımız tüm çalışmalarını son sürat devam ettiriyor. İnsanların aklında kaplumbağaların neden korunduğu ile ilgili hep soru işaretlerinin yer aldığını belirten Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıkları Genel Müdürlüğü Araştırma Tescil Daire Başkanı Ümit Turan, “Deniz kaplumbağaları yaklaşık 30 yıldır koruma altındalar. Denizlerin asıl ev sahipleri onlar. Bizler onlara misafiriz. Bu güzel denizlere girebilmemizde en büyük faktör, kaplumbağaların  var olmasındandır. Denizler ülkemizin ana sigortasıdır. Eğer bu denizleri koruyamazsak, buralarda deniz anaları olur ve bu güzellikler var olmazdı. Burada tabii ki gönüllü çalışanlar, akademisyenler, hocalarımıza da bu projeyi yürüttükleri için de ayrıca Bakanlık olarak teşekkürlerimizi bir borç biliyoruz" şeklinde konuştu.
“ELİMİZDEN GELENİ YAPMAYA ÇALIŞIYORUZ”
Belediye Başkan Vekili Güzide Özkaya, “Öncelikle Sayın Fethiye belediye başkanımız Alim Karaca adına hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum. Ben bugün bu nedenle burada olmaktan çok memnunum 1995 yılında ilk geldiğimde Çalışı ilk gördüğümde buranın ne kadar önemli ve değerli olduğunu anlamıştım. Çünkü şuanda çevresel faktörler nedeniyle bir ilçenin merkezinden denize girmek çoğu yerde kimseye nasip olmuyor. Fethiye Çalış plajıyla ender yerlerden bir tanesi, ilk geldiğimde Çalış ile ilgili şöyle bir izlenim oluşmuştu bende ki doğru bir izlenim. Çalış 2 şeyiyle ön plana çıkıyor, 1. si güneşin batışı 2. si kaplumbağalarıyla. 25 seneden beri buradayım ilk geldiğim günden beri Çalış plajında değişen hiçbir şey olmadı güzel yönden değişen bir şey olmadı. Başta bence kaplumbağaların korunmasın da en büyük pay Ali İhsan beyin, sivil toplum kuruluşlarının, Fethiye belediyesinin çevre şehircilik bakanlığının burasını özel çevre koruma bölgesi ilan etmesi ile birlikte aynı zamanda da Çalışı koruma derneğinin ve değerli başkanının diye düşünüyorum. 25 yılda biz bu güzel sahilden denize girebiliyorsak bunu kaplumbağalarla birlikte yapabiliyorsak onlarında yaşamasına izin veriyorsak ve beraber paylaşabiliyorsak bence şu geldiğimiz durum başarılı bir durum. Çünkü hiç sekteye uğramadı bu, tabi biz bunun bilincindeyiz sivil toplum örgütümüzde bilincinde, Fethiye belediyesi de çevre şehircilik bakanlığında bunun bilincinde. Böyle ortak çalışmalar yürütüyoruz bugün bu yüzden burada beraberiz o anlamda Fethiye belediyesi olarak yeni bir proje yapacağımız da özellikle plajda, kaplumbağaları da önemseyerek onlarında yaşama ve koruma dengesini koruyarak projeler üretmeye çalışıyoruz, sökülüp-takılabilir olsun işte temelli olmasın vs. onlara bakıyoruz. Bu arada Ali İhsan Emre beyefendiyi de davet ediyoruz nasıl yapalım diye, Çalış başkanımızı davet ediyoruz sizin fikriniz nedir diye. O anlamda elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz.’’ Dedi. 
 

Uydu takip cihazı takılan 2 Caretta Caretta denize bırakıldı
Uydu takip cihazı takılan 2 Caretta Caretta denize bırakıldı
Uydu takip cihazı takılan 2 Caretta Caretta denize bırakıldı
Uydu takip cihazı takılan 2 Caretta Caretta denize bırakıldı
Uydu takip cihazı takılan 2 Caretta Caretta denize bırakıldı
Uydu takip cihazı takılan 2 Caretta Caretta denize bırakıldı
Uydu takip cihazı takılan 2 Caretta Caretta denize bırakıldı
Uydu takip cihazı takılan 2 Caretta Caretta denize bırakıldı

Bakmadan Geçme