Ustalar Ölüdeniz'de buluştu

Kısa adı ANELSANDER olan Anadolu El Sanatları Geliştirme Derneği tüm Türkiye'deki dernek üyeleri ile çalıştay buluşmasını Fethiye-Ölüdeniz'de gerçekleştirdi.

  • 2527

Anadolu El Sanatları Geliştirme Derneği (ANELSANDER) Türkiye'deki ustalar kampını Fethiye-Ölüdeniz'de gerçekleştiriyor. El sanatları ustalarının buluştuğu Fethiye kampında el sanatları ustalarının sorunları ve çözüm yolları ele alındı. Anadolu El sanatları Geliştirme Derneği Başkanı Uğur Türker başkanlığında Ölüdeniz'deki Montebello Resort Hotel'de düzenlenen buluşmaya katılanlar birer birer kendilerini tanıtıp, sorunlarını ve çözüm yollarını dile getirdiler. Kaybolmaya yüz tutmuş pek çok el sanatının yaşatılması için mücadele ettiklerini söyleyen Dernek üyeleri, Kültür ve Turizm Bakanlığından destek istediler. Pek çok dernek üyesinin sigorta ve sosyal güvenliğinin bulunmadığı, bu konuda ilgili Bakanlıklardan destek istendiği de kaydedilirken, halk kültürü içinde yer alan el sanatlarının geliştirilmesi için devlet teşvikleri verilmesi de istendi. 
Dernek Başkanı Uğur Türker, derneğin 2009 yılında temelinin atıldığını ifade ederek; ''Halk kültürü çalışmalarını gönüllü olarak yapıyorum. Derneğimizin temeli 2009 yıllarında atıldı ama 130 zanaatkardan oluşan bir dernek. Kültür ve Turizm bakanlığı geleneksel el sanatları ustalarının kayıtlı olduğu aynı zamanda Anadolu'da unutulmaya yüz tutmuş diye ifade ettiğimiz eski Anadolu'muzun coğrafyamızın kurulduğu günlerden bu yana sürdürülegelen gereksinimlerimizden olmuşmuş zanaatları icra eden ustalarımızın olduğu bir dernektir'' dedi.
''Dernek üyemiz 130 olmasına rağmen ulusal ve uluslar arası festivallerimizde yaklaşık 600-700 zanaatkarımız ile kültür paylaşımı yaşıyoruz'' diyen Uğur Türker; ''Dolayısıyla ANELSANDER gönüllüsü çok ustamız var. Hepsi resmi değil ama gönüllü çok ustamız var. Bu yıl 2. kez Fethiye'de çalıştay düzenliyoruz. Yörük kültürüyle birlikte özdeşleşmiş ama Fethiye Muğla ve çevre illerdeki hala daha zanaatını sürdüren birçok sanatçımız var bizim üyemiz olanda var üç telli ustamız Aykurt topaç ustalarımız Bülent ve Levent ile kaya halılarını dokuyan Meryem balıkçı ustamız gibi çok değerli kıymetli zanaatkarlarımız var. Bizim Fethiye'yi bu sefer tercih etmemizdeki neden Fethiye'deki yerel ve bölgesel zanaatkarların ve sanatçıların hepsini bir dernekleştirme talebiydi. Dediler ki bizde ANELSANDER'i örnek alıyoruz. Türkiye'de ustalar kampı projesiyle nitelikli festivaller el sanatlarının sürdürülebilirliğiyle ilgili anlamlı çalışmalar yapmamız için bizler de derneğiniz hakkında bilgi almak istiyoruz. Burada bir dernek kurmak istiyoruz bize öncü olur musunuz? Dediler. Seve seve kabul ettik. Sizlerin temsilcileri olur muyuz bizde tabi ki dedik, yapacağımız kısa ölçekli bir toplantı gibi bir çalıştaydı. Burada fikir alışverişleri el sanatlarıyla ilgili kültür bakanlığı ve diğer hayat boyu öğrenme müdürlüğü diğer birimlerle olsun, el sanatları çalışmalarını sürdürenlerin nasıl iletişim kurmaları gerektiği ne gibi sorunlarla karşılaştığı ve nasıl faydalar sağladığıyla ilgili fikir alışverişinde bulunduk'' dedi.
Pek çok sorunları bulunduğunu ifade eden Uğur Türker, ''Aslında kriter ve tanımlama sıkıntımız var. Her zanaatkar sosyal destekleri hiç yok günümüzde tüccar diye tabir edilen işletme statüsüyle çalışanlar var. Vergiye tabii olup vergileriyle tutunmaya çalışanlar var. Bu ülkeye kendileri katkıda bulunuyorlar. Sosyal destek anlamında herhangi bir sigortaları veya bağlı bulundukları bir kadrolaşmaları yok. Keşke bir kadrolaşma yapabilsek buda şu sıkıntıyı doğuruyor bulunduğumuz bölgede eğer 50 tane zanaatkar varsa biz bunların hangilerine sosyal destek verip hangilerini kadrolaştıracağız. Dolayısıyla tekrar Kültür bakanlığına iş düşüyor, bakanlık bu sefer ne yapacak? Bütün illerde il kültür müdürleriyle gerçekten üreten, 3-5 kuşaktan birinde sürdürülegen zanaatkarları öncelikle tespit edip o tespit edilen zanaatkarların sosyal desteğiyle beraber ahi kültürü gereği usta çırak kalfa edinmeleri için alttan daha nasıl devamı gelebilir, yarın gelecek kuşaklara nasıl aktarabiliriz diye onların eğitim verebilmelerini destekleyebilmeleri lazım. Atölyeleri desteklemeleri lazım. Birçok zanaatkarımızın evinde merdiven altı üretir durumda çalışma yapıyor'' diye konuştu. 

Bakmadan Geçme