Ustalar Çıraklarla Buluşuyor

Seydikemer İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünce ortak yürüttüğü 'Ustalar Çıraklarla Buluşuyor Projesi' kapsamında 12 açıkta ve örtü altında üretim yapan genç çiftçisini yetiştiricilikte bölgede örnek olan 'Ustalarla' buluşturdu.

  • 664

Proje kapsamında yayla bölgesinde sebze ve meyve yetiştiriciliği yapan çoğunluğu 18-24 yaşları arasından olan genç çiftçileri İlçeye bağlı Demirler, Alaçat, Döğer, Eşen Mahallelerinde kurulmuş modern işletmelere götürdü. İşletme sahipleriyle buluşmalarını, yeni teknolojiyle donatılmış üretim sahalarında incelemelerde bulunmalarını sağladı.
Proje ve gerçekleştirilen faaliyet hakkında bilgi veren İlçe Tarım ve Orman Müdürü Engin Maraşlı; "Köyden kente özellikle genç nüfusta görülen göçü önlemenin en etkili yolu üretim alanlarımızı verimli kullanarak ve birim alandan en üst seviyede gelir elde edilmesini sağlayarak önleyebiliriz" dedi.

 Maraşlı; “Aynı zamanda köyden kente göç, tarımsal üretimin düşmesine sebep olan bir sorun. Köylerin boşalmasının önüne geçmek için gençleri köylerde üretime dahil edebilmek amacıyla Müdürlük olarak Çiftçiliğe yeni başlamış, bizim tabirimizle henüz “çırak” konumundaki gençlerimizi Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğümüzle ortak yürüttüğümüz proje çerçevesinde “Usta” larıyla buluşturuyoruz. İlçemiz özellikle son yıllarda modern üretim tesislerinde Avrupa düzeyinde yapılan tarımla hızla gelişmeye başladı. Gençlerle yaptığımız toplantı ve söyleşilerde çoğunluğundaki genel kanı modern işletmelerin ve Avrupa düzeyindeki üretimin imkânsızlığı yönündeydi. Biz öncelikle bu düşüncede olan ve çiftçiliği meslek olarak seçmek isteyen gençlerimizi Modern işletmelerimizi gezdirdik. Bu kapsamda Demirler ve Çaykenarı Mahallelerimizdeki Muz Seralarımıza götürdük. İşletme sahiplerinin bu üretime başlamaya karar verme süreçlerinden başlayarak modern işletme oluncaya kadar geçirdiği süreçleri anlatmalarını sağladık. Bakanlığımızın tarıma dayalı hibe-destek programlarını anlattık. Proje hazırlama ve başvurular konularında rehberlik yaptık. Genç çiftçilerimiz Ustalara kafalarına takılan tüm sorularını sorma fırsatı buldular. Projeye katılan 12 genç çiftçimizin yarısında bile farklı bakış açısı, farkındalık oluşturabildiysek İlçemiz ve sürdürülebilir tarımımız için büyük kazanımdır“ ifadelerini kullandı.

 

 

Bakmadan Geçme