• Haberler
  • Güncel
  • ULUSLARARASI COĞRAFİ İŞARETLER SEMPOZYUMU'NDA BÖLGEMİZİN ÜRÜNLERİ ANLATILDI

ULUSLARARASI COĞRAFİ İŞARETLER SEMPOZYUMU'NDA BÖLGEMİZİN ÜRÜNLERİ ANLATILDI

Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) ev sahipliğinde Antalya'da düzenlenen 'Uluslararası Coğrafi İşaretler Sempozyumu'na Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) Dış Ticaret ve Sanayi İşlemleri Sorumlusu, aynı zamanda FTSO Coğrafi İşaretler yetkilisi Özge Ertürk Hakanoğlu konuşmacı olarak katıldı. FTSO tarafından coğrafi işaret tescili gerçekleştirilen Seydiler Kilimi, Fethiye Kaya İnciri ve Fethiye Tahini'nin üretiminin arttırılmasına ilişkin hedefleri katılımcılarla paylaşan Hakanoğlu, ürünlerin ekonomik yönden üreticilere, firmalara ve bölgeye katkıları hakkında sunum yaptı.

  • 1026

24-25 Kasım 2022 tarihinde Trendy Lara Otel’de Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı (WIPO), Gürcistan Fikri Mülkiyet Merkezi ve Azerbaycan Fikri Mülkiyet Ajansı iş birliğiyle düzenlenen sempozyuma uluslararası düzeyde coğrafi işaret konusunda uzmanlar ve kurum yetkilileri katıldı. Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Cemil Başpınar, sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada coğrafi işaretlerin önemine dikkati çekti. Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı (WIPO) Geçiş Ülkeleri ve Gelişmiş Ülkeler Bölümü Direktörü Prof. Dr. Habip Asan ise konuşmasında fikri mülkiyetin önemine değindi.

“Kalitesi Yöresinden Kaynaklanan Ürünlerin Ticari Rekabet Gücünün, Coğrafi İşaret Korumasıyla Ulusal ve Uluslararası Düzeyde Arttırılması” başlığı altında, ‘Başarı hikâyeleri ve devam eden girişimler’ konulu oturumda FTSO Dış Ticaret ve Sanayi İşlemleri Sorumlusu aynı zamanda Coğrafi İşaretler yetkilisi Özge Ertürk Hakanoğlu söz aldı. Hakanoğlu FTSO tarafından coğrafi işaret tescili gerçekleştirilen Seydiler Kilimi, Fethiye Kaya İnciri ve Fethiye Tahini’ne ilişkin üretimin arttırılması, ekonomik yönden üreticilere, firmalara ve bölgeye katkısı ve gelecek hedefler ile ilgili sunum gerçekleştirdi. Söz konusu oturuma ayrıca S.S. Ata Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Hüseyin Fikret Ünal da  katılarak yerel ürünlerin değeri ve kooperatif çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Sempozyumda, küreselleşen dünyada coğrafi işaretlerin korunması, yerel ürünlerin dış pazarlarda başarılı bir şekilde ticarileştirilmesi ve Avrupa Birliği'nde coğrafi işaretler konularında sunumlar yapıldı. Coğrafi işaret üretici birliklerinin kuruluşu ve işleyişi, denetim ve yetkilendirme planlarının tesis edilmesine ilişkin başarılı uygulamalar ve karşılaşılan zorluklara ilişkin deneyimlerin paylaşıldığı sempozyumda coğrafi işaretli ürünlerin etkin ticareti, üreticiler ve tüketiciler için coğrafi işaretlerin cazip hale getirilmesi başlıklı oturumlarda uzman görüşlerine yer verildi. 

Sempozyum, yerel ve coğrafi işaretli ürünler özelinde ticari ve uluslararası işbirlikleri temennileri ile sona erdi.
 

ULUSLARARASI COĞRAFİ İŞARETLER SEMPOZYUMU'NDA BÖLGEMİZİN ÜRÜNLERİ ANLATILDI
ULUSLARARASI COĞRAFİ İŞARETLER SEMPOZYUMU'NDA BÖLGEMİZİN ÜRÜNLERİ ANLATILDI
ULUSLARARASI COĞRAFİ İŞARETLER SEMPOZYUMU'NDA BÖLGEMİZİN ÜRÜNLERİ ANLATILDI
ULUSLARARASI COĞRAFİ İŞARETLER SEMPOZYUMU'NDA BÖLGEMİZİN ÜRÜNLERİ ANLATILDI

Bakmadan Geçme