Türkiye'nin İlk Ve Tek Yosun Serası Demirler'de

Seydikemer'e bağlı Demirler Mahallesi'nde alışılmışın dışında bir sera bulunuyor. Bu serada, oluşturulan yapay dere içinde yosun üretimi yapılıyor. Türkiye'nin ilk ve tek yosun serası, takviye edici gıda elde etmek için kurulmuş. 

  • 10562
Türkiye'nin İlk Ve Tek Yosun Serası Demirler'de
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Muğla’nın Seydikemer ilçesine bağlı Demirler Mahallesi’nde alışılmış seraların dışında ilginç bir sera kurulmuş: Yosun serası. Seraların içinde oluşturulan yapay havuzlar, dönen bir çark sayesinde yapay dereye dönüştürülmüş. Bu yapay dere içinde üretilen mikroskobik yosunlar, kurutma aşamasından geçtikten sonra takviye edici gıda olarak piyasada yerini alıyor. Yani, laboratuvarda işlenen yosunlar, yüzde 100 doğal takviye edici gıda olarak tüketime hazır hale getiriliyor.
Şirket kurucusu ve sera sahibi Avukat İskender Uygunbaş, annesini kanserden kaybedince dört sene önce böyle bir yatırım yapmış Demirler Mahallesi’ne. Su Ürünleri Mühendisi Ali Günden, yosun serasının kurulma aşaması ve üretimin nasıl gerçekleştiği hakkında, gazetemize açıklamalarda bulundu. Günden,  “ bizim şirketimizin kurucusu Avukat İskender Uygunbaş. İstanbul’da kendisi. Bu işi annesini kanserde kaybettikten sonra yapmaya karar veriyor. İstanbul’da herşeyi bırakıp buraya geliyor ve böyle bir tesis kuruyor. Ben Fethiyeliyim zaten. Burada tanıştık, buluştuk ve birlikte çalışmaya başladık. Yaklaşık 4 seneden beri bu işle uğraşıyoruz” şeklinde konuşarak seranın kuruluşunu dile getirdi.
  “Bu sektör biraz sağlıkla ilgili. Sağlıklı beslenme, anti kanserojen beslenmeyle alakalı bir durum” diyen Su Ürünleri Mühendisi Ali Günden ürettikleri yosunun Mikroskobik bir yosun türü olduğunu ve takviye edici gıda olarak kullanıldığını belirtti. Ürünün besleyici niteliğinde olduğunu vurgulayan Su Ürünleri Mühendisi Ali Günden,  “ İçinde bir kg. sebze ve meyveye eş değer mineral ve vitamin var. Aynı zamanda antioksidan özelliği var. Vücuttan toksinleri atmasına yardımcı oluyor. Ağır metal birikimini vücuttan dışarı atmanızı sağlıyor. Aynı zamanda gübre ve yem olarak da kullanılıyor, süt üretimini arttırıyor. Organik tarımda gübre olarak kullanılabiliyor. Geniş bir yelpazesi var” dedi.
Seranın üretim kapasitesiyle ilgili de açıklamalarda bulunan Su Ürünleri Mühendisi Ali Günden “Mikroskobik olduğu için bütün hücrelerinin fotosentez yapması lazım. Güneş ışınlarından maksimum yarar sağlamak için doğal dalga hareketi yaptırıyoruz dönen çarklarla havuzlarda. Yaz sezonunda yoğun üretim oluyor. Kış sezonunda fotosentez ve sıcaklık güneşe bağlı olduğu için biraz üretimimiz düşüyor. Burada yaklaşık 200 ton sıvı kapasiteli bir seramız var. Bunu biz alıyoruz, süzüyoruz, kurutma ve işleme işlemlerine sokuyoruz. Hasattan sonraki işlemleri yan tarafımızdaki laboratuvarda yapıyoruz. Üretimle ilgili izole bir alanımız var ayrıca orada” diye konuşarak yeni tür denemeleri de yaptıklarına değindi. 
Ürünün nasıl kullanılacağına ilişkin sorumuzu da yanıtlayan Su Ürünleri Mühendisi Ali Günden, “Bu ürünleri kurutup toz haline getirdikten sonra ister o şekilde kullanılıyor, isterseniz de biz burada kapsüllere sıkıştırıp şişe halinde piyasaya sunuyoruz. Toz halinde kullanmak isterseniz, yoğurda, süte, salataya karıştırıp kullanabilirsiniz. Yurt dışında Amerika ve Avrupa’da popüler bir ürün ancak ülkemizde yaygın değil ne yazık ki. Ürünümüz %100 doğal bir ürün” dedi.
 

Yorumlar 1
dogan horoz 29 Aralık 2019 10:41

yorum yapmaya gerek yok herşeyı ile harıka düşünce harika üretim harıka bu işe sebep olan kişi veya kişileri takdir ve tebrik ederim saygılar

Bakmadan Geçme