Türkiye'nin Denize Yakın En Eski Tiyatrosunun Akıbeti Belirsizliğini Koruyor

Muğla'nın Fethiye ilçesindeki Roma döneminde yapılan, MS 2. yüzyılda onarım geçiren ve Bizans döneminde arena olarak kullanılan, Türkiye'nin denize yakın en eski tiyatrosu olan Antik Telmessos'un restorasyonu adeta yılan hikayesine döndü.

  • 6094

Haziran 2012’de il özel idaresi tarafından 4 milyon 550 bin liraya ihale edilen antik Telmessos tiyatrosunun 600 günde restorasyonu tamamlanacaktı. Ne yazık ki Fethiye'nin tarihine ışık tutan en önemli eserler arasındaki antik tiyatro, yıllardır restore edilemediği gibi Turizme ne zaman kazandırılacağı da merak konusu olmaya devam ediyor.
Bakan Mehmet Nuri Ersoy 2019 yılında Fethiye Ziyaretinde Gündemine almıştı
''RESTORASYON PROGRAMI İÇİNE ALACAĞIZ''
Yerel seçim öncesi Fethiye’ye gelen Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, gazetecilere yaptığı açıklamada “Fethiye’de özellikle antik tiyatroyu ziyaret ettik. İhalesinde bir sıkıntı çıktığı için ihalesi iptal olmuştu. Önümüzdeki yıl 12 aylık restorasyon sürecinden antik tiyatroyu değerlendireceğiz. Bizim açımızdan 2 tane önemi var. Antik tiyatronun Türkiye’ye kazandırılması, turizme kazandırılması açısından önemli. Ama daha da önemlisi; Antik tiyatro Fethiye’nin tam merkezinde bulunuyor. Bu özelliğiyle de denize sıfır konumda olan tek tiyatro. Restorasyonu tamamlandıktan sonra 500 kişilik bir tiyatro olacak. Burayı kültür ve sanat merkezi açısından kullanabilmek için faydalı. Turizm sezonunu uzatmak ve daha kaliteli bir turist istiyorsak kültür ve sanatla bütünleşmiş bir turizm yapmamız gerekiyor. Böylelikle burada organize olacak aktivitelerle bizim Kültür Bakanlığımıza bağlı aktiviteler ve özel sektörün gerçekleştireceği aktivitelerle insanların tesislerden çıkıp şehir merkezine gelmeleri, şehir merkezinde aktiviteleri izledikten sonra tekrar şehir merkezine de turizmden gelir kazandırmaları açısından önemli. Projeyi hassasiyetle destekliyoruz. Önümüzdeki yıl restorasyon programı içine Fethiye’deki antik tiyatroyu katacağız” demişti.
Bu açıklamanın üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen antik tiyatro şehrin merkezinde atıl vaziyette duruyor.
SİYASİLERİN GÜNDEMİNDE 
“İLGİLİ BAKANLIKLAR İLE DESTEK VERECEĞİNİ SÖYLEDİLER”
 Şubat 2021’de ilçeye ziyarete gelen Muğla Valisi Orhan Tavlı’ya  Çözüm için destek istediğini belirten Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca, “Fethiye’nin temel sorunlarıyla ilgili kendisine bilgiler sundum. İlgili bakanlıklar ile bu sorunların çözümü konusunda destek vereceğini söylediler. Antik tiyatro ile ilgili de bir çalışma yapılacağını ifade etti. Amintas’da bir çalışma yapılması, Fethiye Kalesi’nin restorasyonuyla ilgili düşüncelerimizi aktardık. Fethiye’ye kültürel anlamda gelen turistlerin rahatlıkla gezmelerini sağlayacak bir alan oluşturulması konusunda kendisine sunumlarımızı yaptık” diye konuşmuştu. 
“TAMAMLANARAK FETHİYE’MİZ TURİZMİ HİZMETİNE SUNULACAK”
Fethiye Belediye Meclisi Nisan ayı olağan toplantısı ile Fethiye Belediyesinin 2020 yılı faaliyet raporu sonrası parti merkezinde değerlendirme toplantısı düzenleyen AK parti Fethiye İlçe Başkanı Turgay Öztürk açıklamasında antik tiyatroya da yer verdi.
“Fethiye İskelesi karşısında yer alan Telmessos Antik Tiyatrosu’nun restorasyonu müteahhit firma ile hukuki sorunlar yüzünden kesintiye uğramıştı. Bu konuda yakın bir zamanda çözüme ulaşılıp restorasyonu tamamlanarak Fethiye’miz turizmi hizmetine sunulacak” dedi.


 

Türkiye'nin Denize Yakın En Eski Tiyatrosunun Akıbeti Belirsizliğini Koruyor
Türkiye'nin Denize Yakın En Eski Tiyatrosunun Akıbeti Belirsizliğini Koruyor
Türkiye'nin Denize Yakın En Eski Tiyatrosunun Akıbeti Belirsizliğini Koruyor

Bakmadan Geçme