Turizmci Maria, 'Fethiye'de tur işi bitik durumda'

Muğla'nın Fethiye ilçesinde tur işletmeciliği yapan Maria Aytek, bu sene Fethiye'de geçmiş senelere nazaran eskisi gibi turist olmadığını belirterek sezon hakkında açıklamalarda bulundu.

  • 1582

Fethiye'de uzun yıllardır tur işletmeciliği yapan deneyimli esnaf Maria Aytek, bu yılki turizm sezonunun beklentilerin oldukça altında olduğunu belirtti. Aytek, "Geçmiş yıllarda Fethiye, özellikle yaz aylarında yerli ve yabancı turistlerle dolup taşırdı. Ancak bu sene, ne yazık ki eskisi gibi bir hareketlilik göremiyoruz. İşletmelerimiz zor günler geçiriyor." şeklinde konuştu.

6 senedir Fethiye’de yaşayan ve 2000 yılından bu yana tur işi ile uğraşan Maria Aytek, yaptığı açıklamada ise şunları söyledi:

TUR İŞİ BİTMİŞ DURUMDA 

“6 seneden beri Fethiye’ deyim. 2000 yılından beri Tur işi uğraşıyoruz. Daha önce Bodrum’daydım, 6 senedir de burada bu işi yapıyorum. İşlerin gidişatını çok iyi kıyaslayabiliyorum. Bu sene diğer senelere oranla müşteri kapasitesi %50 düştü. Çünkü hem dünyada hem de Türkiye’ deki ekonomik zorluklardan dolayı olduğunu düşünüyordum. Ben hafta da iki koçan yani 100 yaprak bitiriyordum şimdi 10 günde bir koçan bitiriyorum. Turist var ama eskisi kadar yok maalesef. Çünkü Avrupa’nın ucuz olduğunu söylediler ve insanlar oraya gittiler. Türkiye, genelde pahalı bir kira 5.000 TL’ den 15-20.000 TL’ ye çıktı. Tüm fiyatlar bir birine bağlı. Benzine zam gelmişken ben tur fiyatlarını 500 TL yapamam. Sonuçta giderler çok arttı bunları çıkartmak gerekiyor. Ekonominin düzelmesi biraz zaman alacaktır. Ekonominin bu durumu yüzünden bizler ve tur işi yapan arkadaşlar bitmiş durumdayız. Temennimiz seneye düzelmesi yönündedir. Bizler Turizmden para kazanıyoruz, ekonomik durumlar bizi çok etkiliyor. Bu sene çok zorlandık, umuyoruz seneye düzelir” dedi.

Bakmadan Geçme