'Turistik yerlere itfaiye amirlikleri kurulsun' önerisi
Sivil Savunma ve İtfaiyecilik Bölüm Başkanı Abdullah Koca, 'turistik yerlere itfaiye amirlikleri kurulması' önerisinde bulundu. Öğretim Görevlisi Koca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yangın yönetmeliğine uygun şekilde yapılan yangın merdivenlerinin ve alınan güvenlik tedbirlerinin olası faciaların önüne geçme noktasında önemli olduğunu söyledi.
Yangın uyarı ve söndürme sistemleri önemli
Abdullah Koca, yangın çıkış kapıları konusunda farkındalık oluşturulması gerektiğine dikkati çekerek, "Özellikle büyük yerlere (işletmelere) gittiğimde kapıları kontrol ediyorum ama çoğunda maalesef bu tip yerlerde ya kilitli olduğunu görüyoruz ya da yangın merdivenlerinin veya kapılarının önüne malzemelerin konulduğunu görüyoruz. O kapılar çıkış yeri, tahliye yeri olduğu için bunların kesinlikle açık olması gerekiyor ve o tip yerleri fazla eşyalarla da kapatmamamız gerekiyor. Koridorlarda alarm sistemi, odalarda gaz maskeleri, yangın söndürme sistemleri bulunması, alışveriş merkezlerinde veya otellerde önemli faciaların önüne geçebilir." ifadelerini kullandı.
Yangında itfaiyenin anında müdahalesinin çok önemli olduğunu belirten Koca, Grand Kartal Otel'de itfaiyenin ihbardan 45 dakika sonra bölgeye ulaşabildiğini dile getirerek, şunları kaydetti:
"Yangın çok hızlı yayıldığı için 45 dakika çok büyük zaman. İklim özellikleri, coğrafi şartlar da buna ekleniyor ki burası dağlık bir yer. Büyük işletmeler kendi itfaiye birliklerini oluşturabilir. Belediye itfaiyesinin geç geldiği söyleniyor. Benim görüşüm, bu tip yerler turistik yerler olduğu, büyük işletmeler bulunduğu için belediyeler grup amirlikleri, itfaiye birlikleri açabilir. Bunlar zor şeyler değil."