Türetken, Kadın Hakları Gününü Kutladı

ADD Fethiye Şubesi 5 Aralık 2019 Kadın Hakları Günü nedeniyle basın açıklamasında bulundu. ADD Fethiye Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Nursel Türetken, 'Millet olarak ATATÜRK'e çok şey borçluyuz. Kadınıyla, erkeğiyle, genciyle, çocuğuyla… Milletimizin her bir ferdini bu sorumluluğun bilincinde olmaya çağırıyoruz' dedi.

  • 696
Türetken, Kadın Hakları Gününü Kutladı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

ADD Fethiye Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Nursel Türetken, 5 Aralık 2019 Kadın Hakları Günü nedeniyle basın açıklaması yaptı. Türetken açıklamasında Atatürk’ün kadınlara verdiği önemi hatırlatarak, Türk kadınının seçme ve seçilme hakkını kutladı. 
Türkiye Cumhuriyeti, eşit yurttaşlık temelinde insan hak ve özgürlüklerine alan açarak çağdaş medeniyete ulaşma çabasını başlatmış ve başarıyla sonuçlandırmıştır. Bu süreçte toplumsal yaşamın temel direği olan kadınlarımızı ön plana çıkararak kadın-erkek eşitliğini hayata geçirmiş ve devamında Türk kadınına pek çok çağdaş ülkeden önce seçme ve seçilme hakkı tanımıştır. Ülkemizde 5 Aralık 1934’de yürürlüğe giren yasa ile kadın-erkek eşitliği alanında kadınlara, “Kadınlara Milletvekili Seçme ve Seçilme Hakkı”nın tanınmasından dolayı bugün Kadın Hakları Günü” olarak kabul görmektedir.
Kadın erkek eşitliği ve birlikte toplumda var olmaları önemli bir uygarlık aşaması olup bu husus Ulu Önder Atatürk’ün devrimlerinin de başında gelmektedir. Şöyle ki; 1926 yılında Büyük Millet Meclisi tarafından kabulle Yürürlüğe giren Medeni Kanun ile Türk Kadınına bin yıl evvel kaybettiği hakların iade edilmesinin temeli oluşmuştur. Medeni Kanun ile erkeklerle eşit haklara sahip olan Türk Kadınına, TBMM tarafından 3 Nisan 1930’ da kabul edilen bir yasa ile belediye seçimlerine katılma hakkı tanınmıştır. IV. TBMM tarafından 26 Ekim 1932’ de kabul edilen bir yasa ile Türk Kadınına muhtar, köy ihtiyar kurulu üyeliğine seçilme ve seçme hakkı tanınmış, ertesi yıl[ da 8 Ekim 1934’ de kabul edilen ve 5 Aralık 1934’de yürürlüğe giren yasa ile “Kadınlara Milletvekili Seçme ve Seçilme Hakkı”nın tanınmıştır.
Atatürk, Cumhuriyet’in ilanından dokuz ay önce Şubat 1923 ‘de şöyle demiştir: “Bizim sosyal toplumumuzun başarısızlığının sebebi, kadınlarımıza karşı gösterdiğimiz ilgisizlikten ileri gelmektedir. Yaşamak demek faaliyet demektir. Bundan dolayı bir sosyal toplumun, bir organı faaliyette bulunurken, diğer bir organı işlemezse, sosyal toplum felçlidir.” Atatürk, çağdaş bir düşüncenin ürünü olan bu sözleriyle kadının toplumdaki yerini tanımlamıştır. “Toplumun bir yarısı topraklara zincirle bağlı iken, diğer bir yarısının yükselmesi mümkün müdür?” sözü bu konudaki bakış açısının net anlatımıdır.
Milli Kurtuluş Savaşı’nda kadınlarımızın, vatanın her yerinde mücadeleye katılımları, dünya tarihinde saygıyla anılmaktadır. Büyük Devrimci ATATÜRK; “dünyada hiç bir milletin kadını ben Anadolu kadınından daha fazla çalıştım, milletimi kurtuluşa ve zafere götürmekte Anadolu kadını kadar emek verdim diyemez.” sözleriyle bunu teyit etmektedir.
ATATÜRK Türkiye’sinde, 08 Şubat 1935’de gerçekleşen genel seçimlerde, 17 kadın, milletvekili olarak TBMM’de yer almıştır. Avrupa’nın ve dünyanın büyük kaosa, 2. Dünya Savaşı’na sürüklendiği bir dönemde, Türkiye böylece yine fark yaratmıştır.
Millet olarak ATATÜRK’e çok şey borçluyuz. Kadınıyla, erkeğiyle, genciyle, çocuğuyla… Milletimizin her bir ferdini bu sorumluluğun bilincinde olmaya çağırıyoruz. Sorumluluk duygusuyla, büyük özveriyle mücadele veren tüm kadın üyelerimizin ve kadınlarımızın Seçme ve Seçilme Hakkı kazanmalarının yıl dönümünü kutluyoruz.
    
                                                        
 

Bakmadan Geçme