TUGAY,'' EN KISA ZAMANDA SINAV MERKEZİNİ AÇMAMIZ GEREKİYOR''

İMEAK Deniz Ticaret Odası Fethiye Şubesi Meclis Başkanı ve İMEAK Deniz Ticaret Odası Fethiye Şubesi Yönetim Kurulu Başkan Adayı İlkay Tugay, dün akşam FRT TV'de canlı olarak yayınlanan Fethiye adlı programın konuğu oldu. Programda konuşan Tugay, seçimi kazandığı takdirde yapacağı projeler başta olmak üzere, sınav merkezi, P&N sigortası ve deniz sorunları ile ilgili sorulan soruları yanıtladı.

  • 606
TUGAY,'' EN KISA ZAMANDA SINAV MERKEZİNİ AÇMAMIZ GEREKİYOR''
TAKİP ET Google News ile Takip Et

FRT TV ekranlarında yayınlanan Fethiye programında, dün gece ‘’Deniz sorunları’’ konuşuldu. Programa konuk olan İMEAK Deniz Ticaret Odası Fethiye Şubesi Meclis Başkanı ve İMEAK Deniz Ticaret Odası Fethiye Şubesi Yönetim Kurulu Başkan Adayı İlkay Tugay, Seda Köktener ve Arzu Sipahi’nin sorduğu soruları yanıtladı.

ÜYELERİMİZİN GELİRLERİNİ ARTTIRMAK, SORUNLARINI ÇÖZMEK İÇİN BAZI ŞEYLER YAPABİLİRİZ
Programda konuşan Tugay,’’ Biz oda olarak uçuk kaçık projeler yapma şansımız yok. Bütçemiz çok yüksek değil. Bizim bütçemiz sadece satışlar, üye aidatları gibi düşük meblağlardan geliyor. Biz sadece üyelerimizin gelirlerini arttırabilmek, sorunlarını çözebilmek için bazı şeyler yapabiliriz. Üyelere eğitim verebiliriz. En temel sorunlardan bir tanesi Ölüdeniz’de ve Göcek’te dondurulmuş olan tekneler varken, Fethiye’de henüz bu işlem yapılmadı. Dışardan gelen bazı kurallarla şuan dışardan tekne alınmamaya çalışılıyor. Fakat bunu artık dondurmak burada ki tüm üyelerimiz için temel sorun. Allah nasip edip seçilirsek bundan sonra ki en temel ve sabit yapılabilecek şeylerden bir tanesi’’ ifadelerini kullandı.

EN KISA ZAMANDA SINAV MERKEZİNİ AÇMAMIZ GEREKİYOR
Konuşmasına devam eden Tugay,’’Bir eğitimci olarak sınav merkezini söylemek istiyorum. Yıllardır bu iş için uğraşıyoruz. Yat kaptanlığı kursunu bitiren kursiyerlerimiz bilgisayar ekranı karşısında sınava giriyorlar. Buna da sadece sınav merkezlerinde girebiliyorlar. Bölgemize en yakın sınav merkezi ise Marmaris ve Antalya’da. Fethiye’de yat kaptanlığı kursunu bitirip staj yapan bir kişi sonrasında sınava girecek. Fakat burada bir sınav merkezi yok. Arabaya ya da otobüse binilip Marmaris’e gidilmesi gerekiyor. Gün de bir sınava giriliyor. Sonrasında geri geliniyor. Yani kısacası sınav merkezi burada ki öğrencilere nefes almak gibi bir hak. Biz çeşitli raporlar hazırladık. Fethiye’de 500’ün üzerinde yılda sınava giren kursiyer var. Kaş, dalaman ve Köyceğiz taraflarından bu bölgeye kurslar için geliniyor. O bölgelere de hitap ediyoruz. Dolayısıyla sınav merkezinin açılması gerekiyor. Biz oda olarak her şeyi yapacağımızı liman başkanlığına bildiriyoruz. Onların ise bu iş için bazı kuralları var. Odanın içinde olacak, yanında ya da başka yerde olmak gibi. Liman Başkanı ile son görüşmemde uygun bir yer tespit ettiğini bana söyledi. Önümüzde ki zamanlarda açılması planlanıyor. İnşallah olacak. Sınav merkezi bizim için önemli noktalardan bir tanesi. Sınav merkezi için bir kapasiteye ihtiyaç yok. Sınav merkezinin burada açılması gerektiğini Ankara dâhil herkes biliyor. Sadece uygun bir yer bekleniyor. Kopya durumlarından dolayı yerin uzak bir bölgede olmasını istemiyorlar. Liman Başkanlığı gözetiminde içeride olmasını istiyorlar. Fiziksel olarak da Liman Başkanlığı’nın yanında öyle bir yer yok. Sayın Kaymakam’a durumu bildirdik. Liman Başkanlığı orada olduğu sürece yerinde çözüm üretmek gerekiyor. Problem yer. Göcek’e yapılması söylendi sonra uygun bir yer arandı. Orada da buna benzer sorunlarla karşılaştık. Fakat çözüme yakınız. En kısa zamanda sınav merkezini açmamız gerekiyor’’ dedi.

BAŞLANGIÇ RAKAMLARI ÇOK YÜKSEK
P%N sigortası hakkında konuşan Tugay,’’P&N diye bir sigortamız var. Yani sorunluluk ile ilgili. Çevre kirliliği ve sorumlulukları kapsıyor. Kanunen yapılması zorunlu bir sigorta fakat bu küçük tekneler için eziyet halini alan bir durum. 12 yolcu üzeri yani 13 kişi taşıyan bir tekne P&N yaptırıyor. Yoksa yaptırmıyorsun. 13 kişilik tekne 1500 dolar ödüyor. 100 kişilik tekne ise 1700 dolar ödüyor. Bunda başlangıç rakamları çok yüksek. Bizim teknelerimiz 6 ay çalışıp 6 ay yatıyor. Bu sigorta bu yıl yapılmaya başladı fakat bazı sorunlar var. Bu sorunları tekrar gündeme getirip oda vasıtasıyla çözüm üretmemiz gereken bir nokta. 30 yaş üstü teknelerin de sigorta sorunu var. 30 yaşına gelen tekneye sigorta firması sigorta yapmıyor. Savarona’ya sigorta yapılıyor ama ahşap tekne 30 yaşından büyük olunca yapılmıyor. Bu durumun üstüne gidip belli kriterler koymak lazım. Sigorta yapılmayınca 30 yaş üstü tekneleri satamıyorlar ve ellerinde kalıyor. Problemler bu şekilde devam ediyor’’ ifadelerini kullandı.

FETHİYE VE GÖCEK’TE KOYLAR İSTİLA EDİLİYOR
Günübirlik tekneler için gidilecek koyların azaldığını vurgulayan Tugay,’’ Fethiye ve Göcek bölgelerinde artık neredeyse bütün koylar istila ediliyor. Günübirlik teknelerimizin gidip kalabileceği koylar artık azalmaya başladı. Ölüdeniz’de bulunan teknelerin de benzer sorunları var. Orada yolcu inip binerken yaşanılan sıkıntılar. Sıkıntılarımız çok ama yapılacak işler belli. Eğer bu koltuğa oturabilirsek bir takvim bazında bu sorunları çözüme ulaştırmak için çaba göstereceğiz’’ dedi.
 

Bakmadan Geçme