Trans yağ etiketlerden çıkarılıyor
Trans yağ etiketlerden çıkarılıyor. Yeni yönetmelik taslağına göre gıda ürünlerinde trans yağ ibaresi etikete yazılamayacak. Diyetisyen Gamze Arsal yaptığı açıklamada, 'Trans yağ yoktur ibaresinin etiket bilgilerinden çıkarılması, biz bilinçli tüketiciler açısından kötü bir durum. Çünkü tüketicilere etiketlere dikkat etmesi gerektiğini ve daha az zararlı ürünleri almalarını söylerken trans yağ yoktur ifadesi tamamen kaldırıldı' dedi.
TASLAK HAZIRLANDI
Tarım ve Orman Bakanlığı, gıda ürünlerinin etiketindeki trans yağ ibaresini kaldırmak için yönetmelik taslağı hazırladı. Taslak bu haliyle kabul edilirse gıda ürünlerinde trans yağ olsa da olmasa da etikete yazılamayacak. Bazı ürünlerin etiketinde yer alan “ürünlerimizde trans yağ yoktur” ibaresi de böylece kalkmış olacak. Bakanlık yetkilileri, Türkiye'de trans yağ kullanımının zaten yüzde 2 ile sınırlandırılmış olduğunu belirterek, etikete “trans yağ yoktur” yazılmasının tüketiciyi aldatabileceğini belirtiyor.
TÜRKİYE’DE TAMAMEN YASAK DEĞİL
Yetkililere göre, bu ifade diğer ürünlerde trans yağ varmış gibi bir algı oluşturarak tüketiciyi yanıltıyor. Yapılan araştırmalar, trans yağların insan sağlığı üzerinde olumsuz etkileri olduğunu ortaya koyuyor. Bu nedenle Kanada, AB’nin bazı ülkelerinde kullanımı yasaklanan trans yağ, Türkiye’de tamamen yasak değil. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 7 Mayıs 2020 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan Türk Gıda Kodeksi Gıdalara Vitaminler, Minareller ve Belirli Diğer Öğelerin Eklenmesi Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile yüzde 2 ile sınırlandırıldı. Yüzde 2’nin üzerinde kullanımı yasak... Yüzde 2’nin altında ise etikete yazılıyordu. Fakat bundan sonra yazılamayacak.
YÜZDE 2’NİN ÜZERİNDE TRANS YAĞ İÇEREN ÜRÜNLER İÇİN GEÇERLİ
Diyetisyen Gamze Arsal yaptığı açıklamada, “Trans yağ yoktur ibaresinin etiket bilgilerinden çıkarılması, biz bilinçli tüketiciler açısından kötü bir durum. Çünkü tüketicilere etiketlere dikkat etmesi gerektiğini ve daha az zararlı ürünleri almalarını söylerken; trans yağ yoktur ifadesi tamamen kaldırıldı. Bu yüzde 2’nin üzerinde trans yağ içeren ürünler için geçerli. Yüzde 2’nin altında trans yağ olan ürünlerde bunun bilgisini alamayacağız. Böylelikle trans yağ içermeyen ürünler ile belirtilen orandaki trans yağ içeren ürünler arasındaki fark ortadan kalkmış oluyor” dedi.
AMBALAJLI ÜRÜNLERDEN UZAK DURULMALI
Bu uygulamanın tüketicileri zor durumda bırakacağını belirten Arsal, “Trans yağ iki çeşittir. Birisi hayvanlarda bulunur ve doğal yollarla üretilir. Süt ürünleri ve et çeşitlerinde bulunur ve sağlığımız için ciddi risk oluşturmaz. Diğeri ise endüstriyel trans yağlardır. Yapay yollarla üretilirler. Kalp ve damar hastalıkları ile kanser gelişimine neden olur. Diyabet riskini arttırır. Damar tıkanıklığına sebebiyet verir. Bunun yanında birçok hastalığı da beraberinde getirir. Trans yağ alımını azaltmak için kırmızı et yerine beyaz et tüketmeliyiz. Meyve, sebze ve kuruyemişlere ağırlık vermemiz gerekiyor. Süt miktarını da biraz azaltmalıyız. Kesinlikle ambalajlı ürünler tüketmememiz lazım. Kızartılmış ve fast food ürünlerinden uzak durmalıyız. Dikkat edebildiğimiz kadar da etiket bilgilerine dikkat etmeliyiz. Vatandaşlarımız mümkün olduğunca trans yağın en az bulunduğu ürünleri tercih etmeli. Çalışanlar ise yemeklerini imkanları ölçüsünde evlerinde yapmalıdırlar” diye konuştu. (FATİH DERELİ)