TORUNOĞULLARI ''İYİ BİR SEZON GEÇİRDİK''

TÜROFED Yönetim Kurulu üyesi Yavuz Torunoğulları, iyi bir sezon geçirildiğine işaret ederek 2019 turizm sezonu için bu yılki kapasiteden daha fazla bir kapasite ile ilgili planlamalar yapılıyor.

  • 1153
TORUNOĞULLARI ''İYİ BİR SEZON GEÇİRDİK''
TAKİP ET Google News ile Takip Et

TÜROFED Yönetim Kurulu üyesi Yavuz Torunoğulları, iyi bir sezon geçirildiğine işaret ederek; 2019 turizm sezonu için bu yılki kapasiteden daha fazla bir kapasite ile ilgili planlamalar yapılıyor. Kış sezonunun iyi geçmesi halinde olumsuzluklar yaşanmadığı takdirde 2019 için kapasite daha da artacaktır. İngiltere, 2019 turizm sezonu için iyi bir açılış yaptı'' dedi.


Türkiye Otelciler Federasyonu Yönetim Kurulu üyesi Yavuz Torunoğulları, 2018 turizm sezonunun çok güzel geçtiğine işaret edip 2019 beklentilerinin de olumlu olduğunu kaydetti. Türkiye'nin bir önceki turizm sezonu rakamlarını bu yıl da aştığına işaret eden Torunoğulları, ''Kış sezonunun önemli bir olumsuzluk yaşanmadan geçirilirse 2019 için kapasite daha da artacaktır. Şu andaki rezervasyonlar olumlu göstergeler oluşturuyor'' dedi. 2018 yaz sezonunun son 3 yılla karşılaştırıldığında çok iyi geçtiğine dikkati çeken Yavuz Torunoğulları, “Ekim sonuna kadar dolulukların devam edeceğine dair veriler var. Okulların açılmasıyla yerli pazarda azalmalar gözükse de özellikle İngiltere pazarında iyi bir sezon geçirdik ve geçirmeye de devam ediyoruz. Bu sene çok iyi bir sezon geçirdik. Bu bir sonraki sezonunda iyi geçeceğinin habercisi. 2019 turizm sezonu için bu yılki kapasiteden daha fazla bir kapasiteyle ilgili planlamalar yapılıyor. Kış sezonunun iyi geçmesi halinde bu kapasite daha da artacaktır” dedi.


''İNGİLTERE DIŞINDA YENİ PAZAR TANITIMLARI''

Turizm sektörü olarak İngiltere dışında Hollanda, Almanya, Belçika, İsviçre gibi pazarlara da ağırlık verilmesi ve tanıtımların yapılması gerektiğinin altını çizen Torunoğulları, “2016 ve 2017 yıllarında yaşanan sıkıntılardan bu pazarlarda ciddi kayıplar oldu. Bu kayıpları tekrar telafi edebilirsek artış olmasa dahi İngiltere’deki artış, Rusya ve Ukrayna’daki artış, Doğu Avrupa ve Ortadoğu ülkelerinden gelen turistleri üst üste koyduğunuz zaman ciddi bir artış gözüküyor. Şuan önümüzdeki en önemli konu Batı Avrupa’daki ülkelerde yaşanan kayıplar. İnşallah 2018 sezonunu iyi geçirirsek 2019 sezonunu çok daha iyi geçiririz” diye konuştu.

 

''İÇ PAZARDA CANLANMA ŞART''

2019 yılında iç pazarda yaşanabilecek sıkıntılara da dikkati çeken Torunoğulları, “Türkiye’de şuanda ekonomik sıkıntı var ve bunun kış döneminde yansımaları olacak. Buda iç pazarda 2019 yaz sezonu için erken satın almayı etkileyecektir. Eğer bugünden iç pazarda ekonomik olarak bir canlanma olmazsa 2019 turizm sezonunda yerli turist anlamında 2018’in altında kalabiliriz” ifadelerini kullandı.


''İNGİLTERE İYİ AÇILIŞ YAPTI''

2019 turizm sezonu için şuan sadece İngiltere pazarının görüldüğünü kaydeden Torunoğulları, “İngiltere 2019 turizm sezonu için iyi bir açılış yaptı. Bunu önümüzdeki dönemde Londra’da yapılacak olan fuarda çok daha net bir şekilde göreceğiz. Çok elzem bir durum olmazsa kişi sayısı ve doluluk olarak bu sezonunun üstünde bir sezon geçiririz. Tabi kişi sayısı ve doluluk karlılıkla doğru orantılı değil. Özellikle TL’nin dolar karşısındaki kaybı kişi başı döviz gelirimizi ciddi anlamda düşürdü. Konaklama sektörünün tüketim ayağında da ciddi bir enflasyonla karşı karşıyayız. Geçen sene ödediğimiz elektrik fiyatlarıyla bu seneki ödediğimiz fiyatlar arasında yüzde 40 artış var. Tabi biz elimizden gelen mücadeleyi son ana kadar sürdüreceğiz. Ama şu kadar kişi geldi, şu kadar kazandık demek şu ortamda çok zor” diye konuştu.


''ELDEKİ YATIRIMLAR TAMAMLANACAK''

Torunoğulları, “Türkiye’de TL’deki yüzde 50 faiz oranlarıyla, dövizdeki yüzde 12-13 bankasına göre yüzde 15’i bulmuş döviz kredileriyle kim yatırım yapar? Nasıl bir risk alabilir ki? Onun için ben yeni yatırımların yapılabileceğine dair endişeliyim. İnsanlar ellerindeki yatırımlarını tamamlamak için uğraşacaktır. İktisat okuyan biri böyle bir ortamda yatırım yapar mı? Biraz gerçekçi olalım.  Bankalar yatırım kredisi verme noktasında da geri çekiliyor. Belirsizlik durumundan dolayı kredi vermemek için ya yüksek faiz ifade ettikleri ya da birtakım gerekçeler sunarak kredi vermedikleri aşikar.  Böyle bir ortamda kendi gurubumuz olarak da sıfır bir yatırıma girmemiz söz konusu değil. Biz Orka olarak mevcut yatırımlarımızı devam ettirebilir miyiz ona bakacağız. Şuan bizim planladığımız yeni bir yatırımımız yok” ifadelerini kullandı.

 

 

Bakmadan Geçme