Torosların Beyaz Gelinliği Kardelenler Koruma Altına Alındı
Baharın müjdecisi olarak bilinen ve endemik türler arasında yer alan kardelenler, Antalya'nın Akseki ilçesindeki yaylalarını şenlendirdi. Hem süs bitkisi olarak hem de ilaç ve kozmetik sanayisinde kullanılan ve yıllarca bilinçsizce kaçak söküm yapılarak yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kaldığı için bu yıldan itibaren 5 yıl süre ile soğanının sökümü yasaklanan kardelenler, kar beyazı rengiyle görsel şölen sunuyor.

"Karların arasında görsel şölen oluşturuyor"
Çimi Yaylası'nda yaz aylarında arıcılık yapan Mevlüt Arıcı, yıllarca yapılan bilinçsiz söküm nedeniyle doğada kardelenlerin azaldığını söyledi. Arıca, "Eskiden her yerde bembeyaz ekin tarlası gibi kardelen çiçekleri görürdük. İnsan bakınca huzur duyuyordu. Şimdi Akseki'nin bin 900 metre rakımlı Çimi Yaylası'ndaki kardelenleri resmen arar olduk. Taşların arasında ve karamukların içinde görür olduk. Yıllarca bilinçsizce ve kaçak sökülen kardelen soğanları ciddi şekilde yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kaldı" diye konuştu.
"Torosların simgesi"
Çimi Mahallesi eski muhtarlarından Ramazan Ünal ise bilim adamları tarafından da soğanlı bitkiler arasında en önemlisinin kardelen olduğu ve kardelenin tüm soğanlı bitkilerde simge haline geldiğinin bilindiğini söyledi. Akseki yaylalarından yıllarca kaçak ve bilinçsizce sökülen kardelenlerin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını belirten Önal, en iyi kardelen soğanı Türkiye'de Akseki'nin bin 900 metre rakımlı Çimi Yaylası'nda yetişmektedir. Eskiden bu yaylanın her tarafı beyaz gelinliklerle süslenirdi. Şimdi ise kayaların dibinde, karamukların içinde görüyoruz. Çünkü yıllarca kaçak sökümler yapıldı. Doğru dürüst koruma yapılmadı. Şimdi ise kuytularda kardelenler boyunlarını çıkartarak kendilerini göstermeye başladı" diye konuştu.
Bakmadan Geçme





