Teorik bilgileri pratiğe dönüştürdüler

Fethiye Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Müdürlüğü ile Fethiye İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliğinde gerçekleştirilen Meyve Ağaçlarını Budama kursu kapsamında kursiyerler uygulamalı eğitim aldı. Derslerde aldıkları teorik bilgileri Mehmet Koyuncu'ya ait meyve bahçesindeki ağaçlarda pekiştiren kursiyerler, budama teknikleri hakkında ziraat mühendislerinden bilgi aldılar.

  • 1986

Fethiye İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü bünyesinde görev yapan Ziraat Mühendisleri İbrahim Büyüksünnetçi ve Nevzat Ekiz'den bilgi alan katılımcılar, bundan böylelikle rahatlıkla kendi ağaçlarını budayabileceklerini ifade ettiler. Fethiye Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Müdürü Ender Suat Tok ve öğretmenlerin de yer aldığı çalışmada, farklı ağaç türlerinin nasıl budanacağı konusunda uygulamalı eğitimler verildi. 48 saat süren kursa 49 kursiyerin katıldığı öğrenildi. 

Budama işleminde amacın meyve ağaçlarının her yıl düzenli meyve vermelerini sağlamak, meyvelerin kalitelerini iyileştirmek meyve ağaçlarını en kısa zamanda ürün vermeye başlatmak ve onları uzun süre verim çağında tutmak olduğu kaydedildi. Öte yandan gövde üzerinde ana dalların sayılarını ve dağılışlarını düzenlediği, meyve ağaçlarında ışığın ağaçların iç kısımlarına daha iyi girmesi sağlandığı, hastalıklı ve zararlı bulunduran dalların ağaç üzerinden uzaklaştırıldığı belirtildi. 
TARIM KURSLARINA ÖNEM VERİYORUZ
Fethiye Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Müdürü Ender Suat Tok yaptığı açıklamada, “Fethiye Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu olarak farklım alanlarda kurslar açıyoruz. Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğümüzün 70 alanda 3 bin 500'e yakın kursları var. Bunlardan birisi de Meyve Ağaçlarını Budama kursu… Bölgemizi yakından ilgilendiren bu kursa 49 kursiyerimiz müracaat etti. Teorik bilgiler merkez binamızda verildi. Pratik eğitimler de bulunduğumuz bahçede gerçekleştiriliyor. Amacımız burada katılımcıları ziraat mühendisi arkadaşlarımızla buluşturarak, öğrendiklerini kendi bahçelerinde uygulamaları. Kurum olarak tarım kurslarına önem veriyoruz. Budamanın yanı sıra Aşılama, Arıcılık ve Sürü Yöneticiliği gibi kurslar açtık açmaya da devam edeceğiz. Bu kursun bitiminde önümüzdeki hafta yeni kursu başlatacağız. İsteyenler başvurup, katılabilir. Öğrendikleri bilimsel yöntemleri kendi bahçelerinde kullanarak, meyve verimini arttırabilirler” ifadelerini kullandı. 
ÖĞRENDİKLERİMİZİ TATBİK EDİYORUZ
Fethiye İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü'nde görevli Ziraat Mühendisi Nevzat Ekiz, “Tarımda Nüfus Gençleşiyor projesi kapsamında Fethiye İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, Fethiye Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Müdürlüğü, Fethiye Ziraat Odası ve İŞKUR olarak tarımsal kurslar düzenlenmektedir. 12 Aralık'ta başlayan kursumuz 30 Aralık'ta sona erecektir. Kursiyer arkadaşlarımız bu bahçede öğrendiklerini tatbik ediyorlar” diye konuştu. 
YENİ BİLGİLER EDİNDİK
Bahçe sahibi Mehmet Koyuncu, “Yıllardan bu yana bahçemde çeşitli meyve ağaçları yetiştiriyorum. Bazı konularda bilgim olmadığı için ben de bu kursa katıldım. Böyle bir eğitimde yeni bilgiler edindik. Kursiyer arkadaşlarımıza, müdürlerimize ve ziraat mühendisi arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum” dedi. 
İŞÇİ BULMAKTA ZORLANIYORDUK
Kursiyerlerden Ramazan Ekiz, “Emekli öğretmenim. Fethiye'de ve köyde bahçem var. Bahçemdeki ağaçları işçi tutarak budatıyordum. İşçi bulmakta zorlanıyorduk. Budamaya gelen bazı arkadaşlar da bu işin tekniğin bilmiyordu. Bu nedenle Halk Eğitimiz Merkezimizin açtığı Meyve Ağacı Budama kursuna katıldık. 15 gün teorik eğitim aldıktan sonra bugün de uygulamasını yapıyoruz” dedi. 

Teorik bilgileri pratiğe dönüştürdüler
Teorik bilgileri pratiğe dönüştürdüler
Teorik bilgileri pratiğe dönüştürdüler
Teorik bilgileri pratiğe dönüştürdüler
Teorik bilgileri pratiğe dönüştürdüler
Teorik bilgileri pratiğe dönüştürdüler

Bakmadan Geçme