Taşar, 'Şoför esnafının dayanma süresi kalmadı'

Fethiye Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Şaban Taşar, şoför esnafının 2020 yılını ve 2021 yılından beklentilerini SED Medya'ya değerlendirdi. Taşar, 2020 yılı içinde pandemi yüzünden zor bir süreç geçirildiğini ifade ederek 2021 yılından beklentilerini aşı ve Kovid-19 tedavisinin bulunması ile birlikte umutlu olduğunu söyledi.

  • 829
Taşar, 'Şoför esnafının dayanma süresi kalmadı'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Bir yıl geride kalırken, tüm dünyayı ve Türkiye’yi etkileyen korona virüs salgını şoför esnafını da oldukça olumsuz etkiledi. Başta servisler olmak üzere taşıma ve ulaştırma sektöründeki olumsuzluklar şoför esnafını da oldukça etkiledi. Fethiye Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Şaban Taşar, şoför esnafının 2020 yılı içinde yaşadığı olumsuzluklar nedeniyle dayanma süresinin kalmadığını vurguladı. Taşar, 2020 yılını değerlendirmesinde “2020 yılı maalesef bizde iyi anılar bırakmadı” dedi. 

ZOR GÜNLER GEÇİRİYORUZ 
Fethiye Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Şaban Taşar, “2020 yılı maalesef bizde iyi anılar bırakmadı. Hem şoför esnafımızla hem vatandaşlarımızla çok zor günleri geride bıraktık ve halen de zor günlerden geçmeye devam ediyoruz. Mart ayı başı itibariyle korona virüsün ülkemize girmesi ve pandemi tedbirleri toplu taşıma esnafını zor durumda bıraktı. Sokağa çıkma kısıtlamaları, yolcu taşıma kapasitelerinin sınırlandırılması gibi ciddi kısıtlamalara maruz kaldılar. Tabi üslenmiş oldukları görevlerini tamamlamak için onlar seferlerine devam ettiler. Mart ayından bu yana yaklaşık 9 ay geçmesine rağmen hala büyük ölçüde zararla işlerine devam ediyorlar. Geçtiğimiz yıllara kıyasladığımız zaman, hemen hemen yüzde 90’lara çıkan yolcu kayıplarımız oldu ama şu anda da yüzde 70’ler civarında. Çok zor günlerden geçiyoruz. Ümit ederim bu zor günler 2020 ile birlikte geride kalır. Aşılar dün için bekleniyordu ama birkaç gün daha uzadığını açıkladı hükümetimiz. Eğer aşılama ve gerekli tedaviler gelişirse, pandemi kontrol altına alınırsa ki 2021 yılından bu konuda çok ümitliyiz; inşallah hem esnafımızı, hem de vatandaşlarımızı güzel günler bekliyor” dedi. 

2021’DE ETKİNLİKLERİMİZİ YAPMAK İSTİYORUZ 
Geçtiğimiz yıl yapamadıkları etkinlikleri 2021’de yapmak istediklerini söyleyen Taşar, “Bizim görevlerimiz arasında onların işlerini kolaylaştırıcı tedbirleri almak ve işleri ile ilgili eğitimlerini tamamlamak, eğitim seminerleri düzenlemek… Onların zorunlu olan bazı mesleki faaliyetlerini sürdürebilmeleri için zorunlu olan belgelerini almalarında yardımcı olduk. Seminerlerimize devam ettik ancak daha fazlasını yapmak istiyorduk. Geçtiğimiz yıllarda öfke kontrolü, zor insanlarla başa çıkma ve ileri derece sürüş teknikleri, yabancı dil gibi eğitimler yapıyorduk. Pandemi döneminde insanları bir araya getirmemek adına bunlardan vazgeçtik. Oto galerici esnafımızın işlerine devam edebilmesi için, zorunlu mesleki yeterlilik ve seviye-5 sınavlarını düzenledik. Eğer süreç böyle devam ederse 2021 yılında da bu şekilde faaliyet göstereceğiz” şeklinde konuştu. 

GELİR DESTEĞİ 3 AY İLE KALMAMALI 
Hükümetin vereceği gelir desteği ödemelerinin 3 ayla sınırlı kalmamasını isteyen Taşar, “Bizim bin 500 üyemiz var. Servisçiler tamamen kontak kapattılar. Toplu taşıma esnafımız, özel halk otobüslerimiz her ne kadar yolda görünseler de dediğim gibi yüzde 70’in üzerinde bir yolcu taşıma kapasitesiyle işlerine devam ediyorlar. Özellikle servis esnafları bu işe bırakmak zorunda kaldı. Ekonomik zorluklardan dolayı araçlarını hususiye dönüştürüp satarak, o parayla hayatlarını devam ettiriyorlar. Bazı arkadaşlarımız ise diğer ek gelirleri ile araçlarının vergilerini ödüyorlar ama çok fazla dayanma süreleri kalmadı. Gelir desteği ile ilgili esnafımıza 3 aylık süreyle aylık biner TL gelir desteği geldi. Ocak ayından itibaren ödenmesini bekliyoruz. Bu yardımın 3 ay ile sınırlı kalmamasını, pandemi süreci devam ettiği müddetçe devam etmesini istiyoruz” diye konuştu. 

YENİ YILI KUTLADI 
Yeni yıl mesajında sağlık dileyen Şaban Taşar, “2020 yılını çok zor günlerle geçirdiğimiz için, ilk önce sağlık diliyorum. 2021 yılının başta şoför esnafımız olmak üzere tüm halkımıza sağlık, mutluluk, başarı getirmesini ve en başta da şu pandemiden uzak eski güzel günlere döndürmesini bekliyoruz” dedi. 

 


 

Bakmadan Geçme