TALEP ÇOK AŞI YOK

Türkiye genelinde olduğu gibi Fethiye'de de yaklaşan kış mevsimi öncesi grip ve zatürre aşısı eksikliği çekiliyor. Pandemi nedeniyle 65 yaş üstü vatandaşlar ve kronik rahatsızlığı bulunanların yaptırmak istediği grip ve zatürre aşısı Fethiye'de de yok. Aile Hekimleri vatandaşlara aşının gelişine göre 2-3 aylık süre verirken, eczanelerde de aşı bulunmuyor. Bazı eczaneler aşı taleplerini alıp, sıraya koyarken vatandaşlar aşı taleplerinin kısa sürede sağlanmasını istiyorlar.

  • 1626

Doktorların gribe karşı aşı uyarıları sürerken, vatandaşlar aşı olabilmek için eczanelere talepte bulunuyor. Aşının temin edilmesinin ise 2-3 ayı bulabileceği ifade ediliyor. Az sayıda gelen aşıların, listelere göre yapılacağı öğrenildi. Eczanelerde 250 TL civarında olan aşılara büyük bir talep olduğu kaydedildi. Kışın yaklaşması ve salgın sürecinin devam etmesi nedeniyle, yaşlılar ve kronik hastalar grip aşısı olmak için sıraya geçtiler. Grip aşısını bulmakta zorlandığını belirten vatandaşlar, Fethiye’de eczane eczane gezip, aşı arıyor. 

Grip aşısına geçen yıllara göre yoğun talep olduğunu belirten Eczacı Kader Alamer, “Gerek yurtdışından gelen turistler gerekse yerli vatandaşlar tarafından çok fazla grip aşısı soruluyor. Özellikle son 3 aydır yoğun bir talep var. Maalesef şu anda eczanelerimizde grip aşısı olmadığı için talepleri karşılayamıyoruz. Çocuklara ve 65 yaş üstü yaşlı vatandaşlara öncelik tanıyoruz. Çocukların ve yaşlı vatandaşların telefon numaralarını alıp kronik rahatsızlıklarına göre liste yapıyoruz. Yeterli miktarda aşı bize ulaştığı zaman iletişime geçip aşıları ulaştırmayı hedefliyoruz. Grip aşısının kesinlikle korona virüsü engeller şeklinde algılanmaması gerekiyor. Grip aşısı tamamen gribi önlemek amacı ile yapılır, korona virüse herhangi bir katkısı bulunmaz” ifadelerini kullandı.

Grip aşısını bulmakta zorlandığını belirten vatandaşlar, devletin aşı temin konusunda sıkıntı yaşadığına dikkat çekti. Zor durumda kaldıklarını ve yaklaşık 3 aydır grip aşısı beklediklerini söyleyen vatandaşlar aşının olmamasına tepki gösterdi.

TÜRKİYE’DEKİ ÖNLEMLERE GÜVENİYORUM
Türkiye’deki birçok önlemlere güvendiğini dile getiren vatandaşlar daha fazlasının şart olduğunu belirtti. Aslen İranlı Seyfettin Benihaşim, “Türkiye’ye 1970’de geldim, 15 yıldır Fethiye’deyim. Kendime zatürre aşısı yaptırmıştım. Grip aşısı için ise bekliyorum. Başvurduğum sağlık kuruluşu bana grip aşısı almam gerektiğini söyledi. Aşıyı almak için başvurduğum eczaneler kendilerinde grip aşısının bulunmadığını söylediler. İsmimi ve telefon numaramı alarak talep sırasına aldılar. Zatürre aşısı hemen uygulanmıştı ama grip aşısını 3 haftadır bekliyorum yine de sağlık çalışanları ve eczacılar yakından ilgilenip takip ediyorlar. Türkiye’deki korona virüs önlemleri güzel fakat bazı insanlar kurallara uymuyor. Şu an korona virüsün tam anlamıyla bir çaresi yok, bu sürece alışmamız ve dikkat etmemiz gerekiyor” dedi.

GRİP AŞISI DİYE BİR AŞI YOK 
Ali Çakmakçı ise “Grip aşısına başvuruda bulunmadım, bulunmayı da düşünmüyorum. Yüzyıllardan beri grip aşısı diye bir aşı yoktu. Son zamanlarda çok popüler oldu gereksiz olduğunu düşünüyorum. Aşı yerine doğal yönlerden kendimizi koruyacağız; doğal besleneceğiz, kalabalık ortamlara girmeyeceğiz, sosyal mesafemizi koruyacağız ve güneşten gelen vitaminleri düzenli olarak alacağız. Bu doğal yöntemleri kullanırsak aşıya gerek kalacağını düşünmüyorum” dedi.

YAŞLILAR İÇİN ÖNCELİK YOK
Genellikle yaşlıların ve kronik hastaların daha çok mağdur olduğunu dile getiren vatandaşlar yaşlılar için öncelik olmadığını belirttiler. Neycan Toprakneşe, “Grip aşısını yok diye biliyordum. Zatürre aşısı için sağlık ocağına gittim. Sağlık ocağında her iki aşının da olmadığı söylendi. Eczaneye gittim ellerinde ilaçların birçoğunun olmadığı söylendi. Eczacı grip aşısı için sırada 350 kişi olduğunu ve her aşı gelişinde ellerinde 50 adet aşı geldiklerini söyledi. 67 yaşındayım televizyonda yaşlılar için öncelik olduğu söylendi ama gerçekte biz yaşlılara hiçbir öncelik tanınmıyor” diye konuştu.
 

TALEP ÇOK AŞI YOK
TALEP ÇOK AŞI YOK
TALEP ÇOK AŞI YOK
TALEP ÇOK AŞI YOK

Bakmadan Geçme