Sütte Kalite Artıyor

Seydikemer Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü, Fethiye-Seydikemer Süt Üreticileri Birliği ile 'Sütte Kaliteyi Arttırmaya yönelik 2019 yılındaki çalışmalarında 250 kooperatifçi kadın çiftçiyi eğitimden geçirip belgelendirdi. 56 öğrenciyle de Çiftlikten sofraya güvenilir gıda etkinliği yaptı. Çalışmalarının 2020 yılında da devam edeceğini duyurdu.

  • 850
Sütte Kalite Artıyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Seydikemer Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Fethiye-Seydikemer Süt Üreticileri Birliğinin bölgede uygulamakta olduğu “Sütte kalite ve verimliliği arttırarak pazarlama imkanlarını geliştirmeye yönelik” ortaklaşa uyguladığı proje kapsamında 2019 yılında 250 kooperatif üyesi kadın çiftçiye süt hijyen eğitimi verdi. Eğitimlere katılan kadın çiftçiler Seydikemer Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünün “Hayat Boyu Öğrenme” programı kapsamında belgelendirildi. Ayrıca yine Seydikemer Tarım ve Orman Müdürlüğü Süt Üreticileri Birliği ile Ortaklaşa 56 süt üreticisi çiftçi çocuklarına “ Sağlığım İçin Doğayı Seçtim Projesi” kapsamında “Çiftlikten Sofraya Güvenilir Gıda” etkinliği düzenledi.

Konu hakkında açıklama yapan ilçe Müdürü Engin Maraşlı; “2019 yılında yaptığımız eğitimlerde “Gıda Mevzuatı, Genel ve Özel Hijyen Kuralları, Çiğ Süt Kriterleri, Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktaları’ konularında bilgi verildi. Eğitim sonunda, yapılan sınavda başarılı olan kursiyerlere Seydikemer Halk Eğitim Merkezi tarafından sertifika verildi. Süt Hijyeninin devamlı korunması, sağlıklı bir süt hijyeni, yani mamül hale getirilen maddelerin olumsuz etkilerden tamamen korunması ve insana kaliteli süt ve süt ürünleri sunulması amaçlarken kooperatif üyelerinin sütlerini piyasa şartlarında daha yüksek fiyatlara satmalarını sağlamak istiyoruz. Kursumuzda süt sığırı yetiştiriciliği yapan kooperatif üyelerimize üretim ve kalitelerini arttırmak adına çağa uygun teknolojiler ile bilgiler paylaşıldı. 
İş güvenliği, hayvan refahı, süt işletmelerinin hijyen yeterliliği konularında bilgilendirmeler yapılarak, üreticilerimizin geleneksel uygulamalarının yanında çağa uygun yeni yöntemlere dair bilgilendirmeler yapıldı. Süt sığırcılığında ve özellikle süt üretiminde yeni teknoloji kullanımları uygulamalı anlatıldı. Süt üretiminin öncelikle toplum sağlığındaki önemi başta olmak üzere, endüstriyel ve ekonomik yönden önemi hakkında bilgi verildi. Pek önemsenmeyen ama kalıcı sakatlıklara da neden olabilecek iş sağlığı ve güvenli konuları anlatıldı. 
Kursiyerlerin ilgilerinin yüksek olması, eğitim sonunda yapılan ölçme ve değerlendirme sınavında gösterdikleri yüksek başarı bizleri çok mutlu etti. Bundan sonraki işletme ziyaretlerinde özellikle yeni edindikleri bilgileri hayatlarına ve uygulamalarına yansıtacaklarını bilmek açısında hem bizim hem de kursiyerlerimiz için çok etkili ve verimli bir yıldı” dedi.

Maraşlı; “İlçe genelinde uyguladığımız “Sağlığım İçin Doğayı Seçtim Projemiz” kapsamında nerdeyse tamamının ailesi süt üreticisi olan çocuklarımıza Süt Üreticileri Birliğimizle ortaklaşa “Çiftlikten Sofraya Güvenilir Gıda” eğitimleri verdik. Eğitimlerimize 56 öğrencimizi bizzat dahil ettik.  Gıda Mühendislerimiz öğrencilerle önce süt sığırı işletmesi ziyaret edildi. Burada öğrenciler, bonelerini ve galoşlarını takarak sığırları yerinde gördü. Ardından süt sağma makineleriyle nasıl süt sağıldığı uygulamalı olarak gösterildi. Öğrenciler burada ayrıca; sütün oluşumundan itibaren hijyen kurallarına uygun sağımını, süt sığırlarındaki beslenmenin sütteki kaliteye etkisini, sütte işletmede yapılması gereken ilk kontrolleri gördüler. Ardından öğrenciler, çiftlikten sonra soğuk zinciri kırılmadan sütün toplama merkezlerine ve fabrikalara nakil işlemlerini öğrenmek için Süt Depolama ve Soğutma Merkezi’ne gittiler. Burada öğrenciler, ailelerinin ürettikleri sütlerin nerede ve hangi şartlarda depolandığını kendi gözleriyle görme fırsatı buldular. 6 ton kapasiteli büyük tankları gören çocuklar ilgiyle Gıda Mühendisi ablalarını dinlediler. Daha sonra yapılan fabrika gezisinde aşama aşama peynir, yoğurt, ayran yapımını gördüler. Öğrenciler, fabrikada sütün mamul madde haline gelip paketlenene kadarki aşamalarını, gıda güvenilirliği için süte uygulanan analizleri bizzat yerinde uygulamalı olarak öğrendiler. Paketleme ve depolama biriminde bilinçli bir tüketici olabilmek için dikkat edilmesi gerekenleri, Alo 174 Gıda hattını öğrenen öğrenciler, fabrikadan çıkan peynirin de bulunduğu güzel bir kahvaltıyla eğitimi tamamladılar. 2020 yılında da sütte kaliteyi arttırmaya yönelik çalışmalarımız Fethiye- Seydikemer Süt Üreticileri Birliğimizle ortaklaşa hız kesmeden devam edecek. Seydikemer de süt kalitesini bir tık daha yükseltebilmek, piyasaya en kaliteli sütü arzedebilmek, ve serbest piyasada çiftçilerimizin elini güçlendirerek rekabet şanslarını arttırmak için daha çok çalışacağız. Eğitim ve çalışma planlarımızı oluşturduk.” dedi.

Sütte Kalite Artıyor
Sütte Kalite Artıyor
Sütte Kalite Artıyor
Sütte Kalite Artıyor

Bakmadan Geçme