Süleyman Girgin Tarım Bakanına Sordu

Türkiye'nin yaş sebze meyve ihracatında önemli bir yeri olan Rusya'nın, 2015'te Rus uçağının düşürülmesinden sonra Türkiye'den domates alımına kota koyması domates üreticisi çiftçiyi perişan etti. Uçak krizinden önce 340 bin ton domates ihraç eden Türkiye Rusya'nın uyguladığı kota nedeniyle Rusya'ya bu yıl sadece 150 bin ton domates ihraç edebiliyor.

  • 2435
Süleyman Girgin Tarım Bakanına Sordu
TAKİP ET Google News ile Takip Et

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin Tarım Bakanı’na çiftçiyi perişan eden bu durumu yazılı soru önergesi ile sordu. 
Girgin; "Örtü altı sebzecilik Türkiye çiftçisinin önemli bir ihraç kalemidir. Örtü altı sebzeciliğin önemli kollarından biri domates yetiştiriciliğidir. Bu domates türünün dekar başına maliyeti 25-29 bin TL’dir. Sera kurulum maliyetini de ilave ettiğimiz zaman kurulum maliyeti 35-37 bin TL olmaktadır.
Bu nedenle 1 kg domates üretim maliyeti 2 Tl’ye ulaşmaktadır. Yani örtü altı tarımı maliyeti yüksek bir tarım ürünüdür" dedi.
ÇİFTÇİMİZİ KÜSTÜRMEYELİM
"Türkiye’de örtü altı domatesin %90-95 civarındaki kısmının Rusya’ya ihraç edilmekte olduğunu, Rusya bizden aldığı domatese kota koyarak ihracımızı 150 bin ton ile sınırlamıştır. Bu kota çiftçimizi mağdur etmektedir" diyen Girgin,
Rusya ile Suriye konusunda yaşanan anlaşmazlıklardan sonra ise 150 bin olan kota 148 bin tonda iken durdurulduğunu, 2015 yılında ise uçak krizinden önce Rusya ile ihracatımızın 340 bin ton civarında gerçekleştiğini belirterek acilen tedbirler alınmasını ve çiftçimizin küstürülmemesi gerektiğini ifade etti.

MUĞLA'DA DOMATES ÜRETİCİLERİ KARA KARA DÜŞÜNÜYOR
"Muğla İli Seydikemer ilçemizde 20 bin da, Fethiye ilçemizde 11 bin da, Ortaca ilçemizde 3 bin da ve Dalaman ilçemizde 250 da alanda örtü altı sebzecilik yapılmaktadır.
Bu ilçelerimizde şu anda domates dalında kalmış, fiyatlar düşmüş, tarım Kredi kooperatifi ve Ziraat bankasına olan borçlar ödenemez hale gelmiş ve ipotekli olan tarlalar el değiştirmeye başlamıştır" diyerek durumun vehametini belirten Girgin Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli’ye şu soruları sordu: 

1) Kotanın arttırılmasına yönelik herhangi bir çalışma var mıdır? 
2) Domates çiftçimizin ne kadarlık üretimi, kota nedeniyle elinde kalmıştır? 
3) Bu mağduriyetinin giderilmesi için herhangi bir çalışmanız var mıdır
 

Süleyman Girgin Tarım Bakanına Sordu
Süleyman Girgin Tarım Bakanına Sordu
Süleyman Girgin Tarım Bakanına Sordu

Bakmadan Geçme