Stratonikeia Antik Kenti için hazırlanan destek protokolü imzalandı

İlimizde yürütülen arkeolojik kazılara yardımcı olmak, İlimizin tarihi ve kültürel varlıklarının tanıtımını sağlamak, tarih ve kültür değerlerini sevdirmek, gerek ulusal gerekse uluslararası tanıtımına ve gelişimine daha geniş katkı sağlamak amacı ile Stratonikeia Antik Kenti için hazırlanan destek protokolü imzalandı. 

  • 1129
Stratonikeia Antik Kenti için hazırlanan destek protokolü imzalandı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Vali Orhan Tavlı Başkanlığında, Muğla’ya Hizmet Vakfı 2. Başkanı Menteşe Kaymakamı Caner Yıldız, Muğla Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanı Ula Kaymakamı Baha Başçelik, İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Zekeriya Bingöl, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği Başkanları Özgen Uysal - Suat Esin - Yüksel Aslan, Muğla Turist Rehberleri Odası Başkanı Hamdi Turhan ve Muğla Müze Müdürü Gülnaz Savran’ın yanı sıra Kazı Başkanlığını Prof. Dr. Bilal Söğüt’ün yürüttüğü Yatağan ilçesine bağlı Stratonikeia Antik Kenti için hazırlanan destek protokolü taraflar arasında imzalandı.
Antik dönemde Karia Bölgesi’nin iç kesimindeki kentlerinden birisi olan Stratonikeia, Yatağan – Milas – Bodrum Karayolu üzerinde bulunmaktadır. Stratonikeia antik kenti, Kadıkulesi Tepesi’nin kuzey yamacı ve devamındaki düz alana kurulmuştur. Yamaç ve düz alan yerleşiminin birlikte görüldüğü antik kentte, Erken Tunç Çağı’ndan günümüze kadar kesintisiz buluntu ve mimari kalıntılar tespit edilmiştir. Tarihe konu olan birden fazla aşkın yaşandığı ve güçlü gladyatörlerin vatanı olarak bilinen Stratonikeia, bölgenin en önemli siyasi merkezlerinden biridir. Stratonikeia kazıları, 2008 yılından itibaren Prof. Dr. Bilal Söğüt başkanlığı altında bir ekip tarafından devam ettirilmektedir.
Kazının başladığı tarihten günümüze kadar her döneme ait kazı çalışmaları ve yapı restorasyonu gerçekleştirilmiştir. İlk olarak Muğla Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı tarafından Hasan Şar Konağının restorasyonu yapılmıştır. Daha sonra Şaban Ağa Camii’nin restorasyonu yapılarak camii ibadete açılmıştır. Bölge için önemli olan Güney Ege Kalkınma Ajansı ile Pamukkale Üniversitesi tarafından Beylikler Dönemine tarihlenen Selçuk Hamamı ve sonradan eklenen Ali Aydın Evinin restorasyonu gerçekleştirilmiştir. Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Güney Ege Kalkınma Ajansı tarafından kentin en büyük yapılarından biri olan ve yaklaşık 12.000 kişi kapasiteye sahip Antik Tiyatro’nun restorasyonuna başlanmıştır. Benzer biçimde Yatağan Kaymakamlığı ile Güney Ege Kalkınma Ajansı tarafından Kuzey Şehir Kapısı Kompleksinin planlanan bölümü olan ayaklar ve kemerlerin restorasyon çalışmaları bitirilmiştir. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından emlak vergisi katkı payından Bılla Evinin restorasyonu yapılarak kazı başkanlığı tarafından kullanılmaktadır.
Vali Orhan Tavlı, Muğla’daki antik kentlerin önemine vurgu yaparak, “bu protokol ile Muğla İl Kültür Turizm Müdürlüğünün sorumluluğundaki antik kentlerin diğer kurumlarla da iş birliği içinde tarihi ve kültürel değerlerimize sahip çıkarak gelecek kuşaklara güvenle aktarılmasını sağlayacağız” dedi.
Toplantının sonunda Kazı Başkanları da yaptıkları kazılarla ilgili kısa bilgiler sunarak bilgilendirme yaptı.
 

Bakmadan Geçme