Soydemir 'Algı yaratmak istiyorlar'

Fethiye Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Mehmet Soydemir 8 Ocak günü yapılacak olan Genel Kurul öncesi adayların algı yaratarak Esnaf Odası'nın hiçbir iş yapmadığını,seçim günü seçim yapılacak Gazi İlkokulu'nda sınav olduğunu, seçim yerinin yanlış olduğunu ifade ederek esnafları yanıltmak istediklerini söyledi.

  • 1470
Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Soydemir 'Algı yaratmak istiyorlar'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Fethiye Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Mehmet Soydemir  FRT TV’de canlı olarak yayınlanan Gündem Analiz Programı’na konuk oldu.Programda Necati Kanbur’un sorularını yanıtlayan Mehmet Soydemir bir çok konuya açıklık getirdi.
“GENEL KURUL’UN YAPILACAĞI GAZİ İLKOKULU’NDA AYNI GÜN YAPILACAK OLAN  SINAV BİTTİKTEN SONRA GENEL KURUL BAŞLAYACAK”
Genel Kurul’un yapılacağı Gazi İlkokulu’nda aynı gün İşletme Fakültesi’nin sınavı olduğu ve genel kurulun öğrencilerin sınavını etkileyeceği  söylemlerine cevap veren Soydemir “İlçe Milli Eğitim Müdürü Faruk Bey’in yanına gittik. Genel Kurulumuzun olduğunu söyledik. Kurulun yapılacağı okulda bir sınav olmadığı hakkında bilgi aldık. Belgemizi aldıktan sonra açıklama yaparak tarihi belirttik. 8 Ocak Cumartesi günü Gazi İlkokulu’nda seçim olacağını duyurduk. Açıklama yaptıktan 10 gün sonra İşletme Fakültesi’nin orada sınavı olduğunu duyduk. Burada 25 kişinin sınavı varmış. Sanki 250 kişi varmış gibi davrandılar. Sınav 10.45’de bitiyormuş. Seçim sınavdan sonra başlayacak. Yazışmalar yapmamışız gibi bir algı oluşturmak istediler. Her şeyi resmi yaptığımız için bir sorun olmadı. Bizi imaj olarak kötü göstermek istediler” dedi.
“PANDEMİ DÖNEMİNDE ESNAFIMIZIN YANINDA OLDUK”
Pandemi  süresince her zaman esnaflarının yanında olduklarını ifade eden Soydemir “Pandemi döneminde birçok işyeri açılıp kapandı. Biz bütün esnafımıza kira desteği verilmesi için Bakanlığımıza yazı yazdık. Devlet 750 lira kira yardımı yaptı. 1000 lira da hibe desteği verildi. Odamız personeli bu konuda bilgi verilmedi diye söylediler. 14 personelimizle birlikte teker teker herkes bilgilendirildi. Teker teker mesaj atarak bilgilendirdik. Haber vermedi diye söylentiler çıkartanlar böyle şeyler yapmasın. Esnaf ve sanatkârımıza yanlış yapmayalım. Herkes her şeyi biliyor zaten.Hemen hemen herkes destek aldı. Yüzde yüz kapalı olan yerlere 5000 lira destek verildi. Biz de herkesi bu konuda bilgilendirdik” ” diye konuştu.
“22 MİLYON LİRALIK OKUL YAPTIK”
2005’de göreve geldiğimizde esnaf ve çıraklarımızın yemek yediği yerler yetersizdi diyerek konuşmasını sürdüren Mehmet Soydemir Çıraklık Eğitim Merkezi ile ilgili olarak “Biz geleceğin esnafları en güzel yerde yemek yesin dedik. Okulu yapmasaydık 3 ay sonra devlet alacaktı. Şimdi Çıraklık Okulu görkemli bir okul oldu. İlk başta 150 öğrenci vardı. 22 milyon liralık bir yer. Okula motorlu araç bölümü açtık. Honda Motor’dan Nuri Kıvrak ile anlaşarak yaptığımız binayı görmeye mühendisler geldi. Okulun şuan 450 öğrenci var. Çocuklar Aydın’a, Muğla’ya gidiyorlardı. Bu okul ile öğrencileri kurtardık. 25 30 yıl sonra motorlu araçlar günümüzü işgal edecek. Bu kısıma ne kadar değer verdiğimiz anlaşılacak. Bizim okuldan öğrenciler lise diploması alıyorlar. Meslek sahibi lise mezunu oluyorlar” dedi.
“ESNAFIMLA REKABET YAPMAM”
Diğer adayların vaatlerine de değinen Mehmet Soydemir “Benim başkanlık yaptığım odada esnafla rekabet yapacak durumum yok. Ben çay ocağı açıp esnafla rekabet yapmak istemiyorum. Bu duruma karşıyım. Esnafla rekabet yapılmaz esnaf odasının görevi bu değil. Eğitimler yapılmalı. Oda bununla uğraşır. Düğün salonu veya kreş yapacağım diyorlar. Burada düğün salonu ve kreşi olan esnaflar var. İsteyen istediğini yapabilir. Bu tercih meselesidir. Ben yapmayacağım. Pandemi döneminde kazançlar düştü. Bu dönemde esnaf ile rekabet yapılmaz” dedi.
“COVİD BELASI BAŞIMIZDAN GİTTİĞİ ZAMAN ESNAFLARIMIZLA ESKİ GÜNLERİ YAD  EDECEĞİZ”
Pandemi öncesinde Esnaf ve Sanatkarlar Odası olarak bir çok sosyal faaliyetlerde bulunduklarını ifade eden Soydemir “2005’ten itibaren bütün iftar yemeklerini verdik. Birçok yerde iftar yemeği verdik. Esnafımızla birlikte sosyalleşmek için iyi oluyordu. Pandemiden dolayı bunu yapamaz olduk. Covid belası başımızdan gittiği zaman esnaflarımızla eski günleri yad  edeceğiz” dedi. 
“BÜTÜN FUARLARDA VE ETKİNLİKLERDE FETHİYE ESNAF ODASI BAŞROLDE OYNAMIŞTIR”
Fethiye’nin tanıtımı için her türlü etkinliğin içinde yer aldıklarını söyleyen Soydemir “Bütün fuarlarda ve etkinliklerde Fethiye Esnaf Odası başrolde oynamıştır. Amaç Fethiye esnafının biraz daha fazla para kazanmasıdır. Yapılmayan Antik Tiyatro var biz bunu diye getirmiştik. Buranın hemen yapılması lazım. Biz bu durumu vekillerimizle birlikte TBMM’de dile getirdik. Önceden gemilerle turistler gelirdi. Amintas Mezarlığı dolar taşardı. Şimdi o günleri göremiyoruz. Fethiyemiz çok güzel ve çok değerli. Şimdi sıra buna geldi. Antik Tiyatro’yu yapacağız. Fethiye’de ki tüm odalar birbirine bağlı kardeş gibidir” dedi.
“BASİT USULDEN 30 LİRA PARA ALIYORUZ”
Basit üsülde vergiye tabi üyelerinden defter tutma parası olarak aylık 30 TL ücret alındığını söyleyen Mehmet Soydemir “Evrağın bir maddiyatı var. Basit usulden 30 lira para alıyoruz. Esnafın defterini tutuyoruz. 5 personelimiz teker teker herkesle ilgileniyor. 30 lira hizmet bedelinin parasıdır. Para almamak herkesin kendi görüşüdür. Biz 30 lirayı alacağız” dedi.
“HERKESİ BİLGİLENDİRİYORUZ”
Esnaf ve Sanatkarlar Odası olarak üyelerini bilgilendirmedikleri şeklindeki eleştrileri yanıtlayan Soydemir “Bütün herkesi bilgilendiriyoruz. Ticari krediler yüzde 19. Esnafın aldığı kredinin yarısını hazineden karşılanıyor. Yüzde 8,5 faiz ile kredi alınıyor. Halk Bankası Müdür’ü ile görüşerek esnafa 6 ay ödemesiz kredi aldırdık. Çinicilik gibi kaybolmaya yüz tutmuş mesleklere devlet 0 faiz ile destek veriyor. KOSGEP de 30 yaş altındaki girişimcilik eğitimini kazanarak belgeyi almış insanlara rapor hazırlama fırsatı sunuyor. Hazırlanan rapor komisyondan onay alırsan 100 bin lira parayı faizsiz şekilde alabiliyor” dedi.
“ODA SİYASETE GİRMEZ” 
Hiçbir zaman odaya siyaset sokmadığını da ifade eden Soydemir “Bizler hiçbir zaman siyasete karışmadık. Hiçbir zaman benim için şu siyasetten diyemezler. Bunu onlara yaparsam saygısızlık olur. Oda siyasete girmez. Ben en başta nasıl siyasete bulaşmadan geldiysem öyle de giderim” dedi.
“LOKMAN HEKİM ESNAF HASTANESİ’NE TEKLİFLER GELDİ FAKAT ANLAŞAMADIK”
Esnaf Hastanesi konusunda kendisine yapılan eleştrilere  yanıt veren Mehmet Soydemir  “Esnaf Hastanesinde 350 tane personelimiz 62 tane doktorumuz var. Çalışanlarımız ayın 30’u olunca maaşlarını alırlar. Pandemi sürecinde devlet 9 odaya el koydu. Bu yüzden pandemi hastanesi oldu. Bu süreçte biz de kendimize ortak aradık. Teklifler geldi fakat anlaşamadık. Şuan hastane kendini toparladı.2005’te bu hastane de esnaf odasının payı yüzde 19’du. Biz geldiğimizde bunu yüzde 31’e çıkarttık.  Esnaf hastanesinde payımızı  12 puan arttırdık. Pandemi gittiği zaman esnafımıza elimizden geleni yapacağız. Bu hastane Fethiye için veli nimettir. Bu hastane esnafımız için var. İlk zamanlarda bu hastane AVM’nin orada polikilinikti. Bu hastaneyi zor kurduk. Devlet hastanesinde yüksek para ödeyenler iyi yerlerde kalıyordu. Esnaf hastanesinin kurulma amacı eşitliktir” dedi.
“KURUMLARIN , TİCARİ KULÜPLERE PARA VERME YETKİSİ YOKTUR”
Esnaf Odası’Nın Esnaf Hastanesi aracılığı ile Galatasaray’a para verildiği yönündeki söylemleri de dile getirem Soydemir “Esnaf Odası’nın Esnaf Hastanesi aracılığıyla Galatasaray Bayan Voleybol takımına göğüs reklamı için 9 milyon lira verildiğini söylüyorlar. Böyle bir şey yok. Bir kere kurumlar, ticari kulüplere para verme yetkisi yoktur. Müfettişler var. Amatör kulüpleri destekliyorum. Bizim çocuklarımızdır. 10 tane top alırım, ayakkabı alırım bunları yaparım. Bunları yapmak zorundayız. Kurum Başkanı olarak ben para veremem. Bu bilgi kirliliğidir” dedi.
“ESNAF HASTANESİ’NDE ESNAFIMIZI MAĞDUR ETMEYİZ”
Esnaf Hastanesi’nde esnaflara uygulanan indirim konusuna da değinen Soydemir “Esnafın, Esnaf Hastanesinde yüzde 20 indirim hakkı var.  Bu indirim hakkını hesaplarımızı yaparak güncelleyeceğiz. Hastanemizin de ayakta kalması lazım.Ama bu konuda da esnaflarımızı mağdur etmeyeceğiz . Esnaf Hastanesi tarafından Hilside Otel’i çalışanlarına yüzde 17 indirim yapılıyor.Ama Hilside Otel’den bir sezonda bize çok sayıda  yabancı müşteri geliyor.Hastanemiz buradan çok büyük paralar kazanıyor.Hilside Otel çalışanlarına uygulanan indirim karşılıklı anlaşma ile yapılıyor.Orada konaklayan yabancı müşteriler bize tedavi oluyor.Bizde çalışanlarına indirim uyguluyoruz.Bu bir ticari anlaşma.Bunların hepsi  hesaplanarak yapılıyor” dedi.
“UYGULAMA ATÖLYESİNİN KARŞISINA 300 METRE KARE 2 KATLI BİR BİNA YAPACAĞIZ”
Yeni dönemde yapacaklarını da anlatan Soydemir “Önce 7500 metre kare olan Çıraklık Eğitim Merkezi’nin üstüne 18 dersliğe daha ihtiyacımız var. Okul yetmiyor. 18 katlık derslik yapacağız. Uygulama atölyesinin karşısına 300 metre kare 2 katlı bir bina yapacağız. Güzellik, aşçılık, mobilya gibi atölyelerin uygulamalı atölyelerini açmamız lazım. Bunu açarsak diğer ilçelerdeki bütün sınavlar burada olacak. Bu durum da esnafımıza katkı sağlayacak. Bunların projeleri hazır. Seminerler ve yabancı dil kursları vermeye devam edeceğiz” dedi. 
“MOTORKROS ARAZİSİ ORMAN NİTELİĞİNİ KAYBETMİŞ BİR YER SANAYİ BURAYA TAŞINABİLİR”
Fethiye Sanayi Sitesi’nin şehir merkezinde kaldığını ve 2. Bir sanayi sitesine ihtiyaç olduğunu ifade eden Soydemir “Sanayi önceden şehir merkezindeydi. Sonradan otogar mevkilisine taşındı. Sanayi için Muğla İşletme Fakültesi Dekanı Erdoğan Gavcar ile Yardımcı Doçent Ayşe Çelik ile bir çalışma yaptık. Çalışmanın sonucu burada var. Kiracılar sanayinin taşınması için bize söylüyorlar. Ben taşıyorum diyorsan sen milletvekili olacaksın. Ben taşımak için çalışma yapıp bunu vekillerimize sunarım.Yeni sanayi yeri için  Genellikle Çırpı bölgesi Dont ile ortasında motorkros olduğu yer olarak düşünüyoruz. İkinci bir sanayi kurarsak gitmek isteyen ikinci sanayiye gidebilecek. Artık bir dükkan da 3 esnaf var. Dükkan kiraları çok yüksek. Pazartesi’den sonra bütün ilçe başkanlarına bu konu için iletişim kuracağım. Karagedik bölgesinde de yer gösterdiler. Ben motorkrossun olduğu yeri onayladım. Daha geniş bir yer ve Seydikemer ve Fethiye’nin kesiştiği bir yer. Artık mal sahipleri esnafçılığı bıraktığı için iş yerlerini kiraya veriyor. Motorkros arazisi orman niteliğini kaybetmiş bir yer sanayi buraya taşınabilir” dedi.
Fethiye Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Mehmet Soydemir son olarak “Esnaf ve sanatkarlarımıza teşekkür ediyorum. Cumartesi günü yapılacak olan eski Fethiye Lise’si şimdiki Gazi İlköğretim Okulu’nda ki saat 10.30’da yapılacak olan seçime herkes herkesi bekliyorum” diye konuştu.
 

Soydemir 'Algı yaratmak istiyorlar'
Soydemir 'Algı yaratmak istiyorlar'
Soydemir 'Algı yaratmak istiyorlar'
Soydemir 'Algı yaratmak istiyorlar'

Bakmadan Geçme